ΑΜΥΝΑ

Οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να προωθήσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη μετανάστες-ασθενείς με κορωνοϊό- Σκηνικό «Έβρου» στήνει στο Αιγαίο ο Ερντογάν

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 12 Απριλίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2020, 07:44
Οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να  προωθήσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη μετανάστες-ασθενείς με κορωνοϊό- Σκηνικό «Έβρου» στήνει στο Αιγαίο ο Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Η Αθήνα διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι σημαντικό ποσοστό όσων μεταφέρονται προς τα Τουρκικά παράλια με στόχο να περάσουν σε Ελληνικά νησιά έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναπτύσσοντας ταχύτητα που αγγίζει το 1,6 mach ,τη μέγιστη δηλαδή για οπλισμένα μαχητικά F-16D  τα οποία διαθέτει η Τουρκική πολεμική αεροπορία οι Τούρκοι χειριστές πέρασαν πάνω από το κέντρο της Λέσβου. Πίσω τους ‘’κολλημένα’’ ήταν τα ‘’γεράκια’’ της 337 Μοίρας έχοντας τα Τουρκικά μαχητικά σε κατάσταση ‘’Lock’’. Εγκλωβισμένα στα όπλα τους δηλαδή και έτοιμα για κατάρριψη.

Ανάλογη η εικόνα λίγη ώρα αργότερα στη Χίο αλλά και στον Βόρειο Έβρο με τους ‘’Κεραυνούς’’ της 330 να έχουν πάρει την ‘’ώρα 6’’ των Τουρκικών μαχητικών. Οι Τούρκοι πιλότοι και στις τρεις περιπτώσεις έκαναν ότι διατάχθηκαν. Να περάσουν δηλαδή πάνω από Ελληνικό έδαφος.

Ακολούθησαν τρεις εμπλοκές  με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ να κυριαρχούν κατά κράτος και τους Τούρκους πιλότους να αποχωρούν με βαριά ήττα 3-0. Το μηδέν είναι το πλέον συνηθισμένο άλλωστε αποτέλεσμα που καταγράφουν οι γείτονες αεροπόροι όταν αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές στους στον αέρα.Όσο όμως τα σχέδια του σουλτάνου βουλιάζουν σε Έβρο και Αιγαίο τόσο φαίνεται ότι η Άγκυρα προχωρά σε σπασμωδικές ενέργειες αντίδρασης. Μετά την παταγώδη αποτυχία και την οδυνηρή οπισθοχώρηση από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες προσπάθησε να θέσει σε εφαρμογή το plan b. 

Να μεταφέρει δηλαδή ακόμα και με τη βία μετανάστες από την Αδριανούπολη αλλά και από άλλους καταυλισμούς στο εσωτερικό της χώρας προς τα παράλια. Και από εκεί προς τα Ελληνικά νησιά όχι πλέον με φουσκωτές λέμβους αλλά με ‘’καμουφλαρισμένα’’ εμπορικά πλοία. Τα τελευταία 24ωρα οι Ελληνικές αρχές αξιοποιώντας συστηματικά πληροφορίες από το εσωτερικό της γειτονικής χώρας συγκέντρωσαν πολύτιμα στοιχεία για το νέο ‘’βρώμικο’’ σχέδιο Ερντογάν. Καταυλισμοί, διαδρομές και πλοία ‘’φαντάσματα’’ μπήκαν στο μικροσκόπιο. Πλωτά και εναέρια μέσα παρακολούθησης ενεργοποιήθηκαν με τις δυνάμεις αποτροπής στα ακριτικά μας νησιά να τίθενται σε ‘’κόκκινο’’ συναγερμό.

Η Αθήνα φρόντισε να στείλει γρήγορα το μήνυμα ότι όχι μόνο έχουν ‘’γνώση οι φύλακες’’ αλλά και είναι έτοιμοι να δώσουν ανάλογη με αυτή του Έβρου απάντηση. Και ταυτόχρονα να δημοσιοποίησε σε συμμάχους και φίλους το νέο ύπουλο σχέδιο των γειτόνων να αποσταθεροποιήσουν εδάφη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως το σχέδιο της Άγκυρας είχε και μια ακόμη κρίσιμη παράμετρο. Οι γείτονες θέλησαν μαζί με τους μετανάστες να ‘’εξάγουν’’ και το τεράστιο πρόβλημα της φονικής πανδημίας του κορονοϊού που μαστίζει τη χώρα το οποίο προσπάθησαν για εβδομάδες να υποβαθμίσουν ακόμα και να κρατήσουν μακριά από τη δημοσιότητα. 

Όσο η κρίση του Έβρου βρισκόταν σε κορύφωση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν σαφή εικόνα αλλά και ξεκάθαρες πληροφορίες ότι σημαντικός αριθμός μεταναστών έχει προσβληθεί από τον Covid-19.Το πρόδιδαν άλλωστε τα δεκάδες ασθενοφόρα που κινούνταν στα σύνορα, οι μάσκες και οι στολές που φορούσαν οι Τούρκοι αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες. 

Οι ασθενείς μετανάστες αλλά ακόμα και όσοι είναι φορείς αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα λόγω ηλικίας κρίθηκε όπως φαίνεται από της Τουρκικές αρχές ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ακόμα ‘’εργαλείο’’ στα χέρια τους. Και η Αθήνα διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι σημαντικό ποσοστό όσων μεταφέρονται προς τα Τουρκικά παράλια με στόχο να περάσουν σε Ελληνικά νησιά έχει προσβληθεί από τη φονική πανδημία.

Ο συναγερμός που σήμανε σε Λιμενικό, Πολεμικό Ναυτικό, αμφίβιες δυνάμεις αλλά και στα εναέρια μέσα επιτήρησης της Ελλάδας ακύρωσε ουσιαστικά την δυνατότητα αιφνιδιασμού στην οποία πόνταραν για μια ακόμη φορά οι γείτονες. Και προκάλεσε τεράστιο εκνευρισμό ο οποίος μετατράπηκε σε ωμή πρόκληση με τις υπερπτήσεις πάνω από Λέσβο, Χίο και Έβρο.