ΑΜΥΝΑ

Η στιγμή που τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικοπτέρο που μετέφερε Παναγιωτόπουλο και Φλώρο (Βίντεο)

Δημοσίευση 3 Μαΐου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2020, 21:24
Η στιγμή που τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικοπτέρο που μετέφερε Παναγιωτόπουλο και Φλώρο (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που το τουρκικό F-16 προσπαθεί να πλησιάσει το ελληνικό ελικόπτερο το οποίο μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Βίντεο ντοκουμέντο από την παρενόχληση του ελικοπτέρου το οποίο μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρουσίασε ο ΑΝΤ1.

Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που το τουρκικό F-16 προσπαθεί να πλησιάσει το ελληνικό ελικόπτερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν μόλις 300 μέτρα από το ελληνικό ελικόπτερο.

Σήμερα, πέντε σχηματισμοί αποτελούμενο ο καθένας από δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις και οκτώ παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ καταγράφηκαν και έξι εικονικές αερομαχίες στην περιοχή του Βορειοανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, όλα τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Σημειώνεται ότι 13 από τις παραβιάσεις που καταγράφηκαν ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16.

Πιο αναλυτικά την Κυριακή στις 16.00 ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι από 2.700 έως 8.000 πόδια και πάνω από το Αγαθονήσι στα 11.000 πόδια.

Στη συνέχεια δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 16:04, 16:05 και 16:07 πάνω από τους Αρκιούς και τους Λειψούς αντίστοιχα, όλες στα 23.000 πόδια.

Έπειτα, τρίτο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερτπησεις, στις 16.14 πάνω από το Φαρμακονήσι στα 17.500 πόδι, στις 16.18 πάνω από τους Λειψούς στα 10.000 πόδια, στις 16.19 και στις 16.20 πάνω από τους Αρκιούς στα 11.000 και 14.000 πόδια αντίστοιχα και στις 16.23 πάνω από το Αγαθονήσι στα 12.000 πόδια.

Στις 16.53, τέταρτο ζευγάρι τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Παναγιά στα 32.000 πόδια.

Παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε Παναγιωτόπουλο και Φλώρο

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών προχώρησε στην παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτονταν φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των 96 ΑΔΤΕ (Οινούσσες), 79 ΑΔΤΕ (Αγαθονήσι) και 80 ΑΔΤΕ (Φαρμακονήσι) με τη συνοδεία επιτελών της ΑΣΔΕΝ.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την απογείωση από τις Οινούσσες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα δηλώνοντας σχετικά από το Φαρμακονήσι: «Προ ολίγου το ελικόπτερο που μας μετέφερε υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Αυτό που θα ήθελα όμως να πω είναι ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας τα φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί, όπως έκαναν πάντα».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα φυλάκια, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις φρουρές, να ελέγξει την τήρηση των μέτρων για την προστασία από το στέλεχος κορωνοϊού Covid-19 και να διαπιστώσει το υψηλό ηθικό των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των στρατιωτών που υπηρετούν εκεί.

ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας: «Να εισέλθει στον 21ο αιώνα»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο τη σημερινή προκλητική παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κ. Φλώρο. 

Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα.

Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο»