ΑΜΥΝΑ

Στον Έβρο ο Χρυσοχοΐδης - Ενισχύονται οι δυνάμεις μετά τις απειλές της Άγκυρας - Προετοιμασίες για ένα «θερμό καλοκαίρι»

Δημοσίευση 27 Μαΐου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαΐου 2020, 14:10
Στον Έβρο ο Χρυσοχοΐδης - Ενισχύονται οι δυνάμεις μετά τις απειλές της Άγκυρας - Προετοιμασίες για ένα «θερμό καλοκαίρι»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, την ώρα που η Αθήνα θωρακίζει τον Έβρο ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι για αύξηση της πίεσης το επόμενο διάστημα. Με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλητικές και προπαγανδιστικές ενέργειες η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου δηλώνει έτοιμη για ένα «θερμό καλοκαίρι» στα σύνορα και αποφασισμένη να διαφυλάξει τα ελληνικά συμφέροντα και εδάφη. 

Εν τω μεταξύ, σήμερα θα βρίσκεται στον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να κάνει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Ο κ. Χρυσοχοΐδη προεδρεύει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Ο υπουργός θα ενημερωθεί, επίσης, για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Θωρακίζεται» ο Έβρος - Το σχέδιο της Αθήνας

«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού», «σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τρίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι υπάρχει πληροφόρηση για σχέδιο πίεσης προς την Ελλάδα από την πλευρά της Άγκυρας, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες από την ελληνική πλευρά.

Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνοτουρκική μεθόριο μετακινούνται την Πέμπτη 14 διμοιρίες των ΜΑΤ από ολόκληρη τη χώρα, συνολικά 280 αστυνομικοί. Έχει ζητηθεί επίσης η μετακίνηση επιπλέον 125 αστυνομικών, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τα τοπικά Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης

Στόχος της μετακίνησης, είναι η ενίσχυση των δυνάμεων στις Καστανιές και τις Φέρες, τα σημεία που εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη πίεση κατά την προσπάθεια, τον περασμένο Μάρτιο, μαζικής εισόδου μεταναστών στη χώρα. Οπως αναφέρεται στη σχετική διαταγή, η ενίσχυση των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης γίνεται «στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα».

Σημειώνεται πως ήδη στον Έβρο βρίσκονται 100 άτομα της Frontex, οι οποίοι θα έπρεπε να φύγουν στις 6 Ιουλίου αλλά θα υπάρξει αίτημα παραμονής τους και όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα μείνουν όλο το καλοκαίρι.

Επιπλέον, θα ενισχυθούν οι περιπολίες έτσι ώστε αν υπάρξει μια ενδεχόμενη μαζική είσοδος μεταναστών να υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απειλήσει την Ελλάδα με νέο προσφυγικό κύμα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι ποτέ δεν χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου, μετά την τελευταία εισβολής μεταναστών που προσέκρουσε στην άμεση αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων, ωστόσο τώρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία της αστυνομίας, καθώς «η Τουρκία κρατάει συνεχώς ψηλά το θέμα».

Τι θα γίνει με τον φράχτη στον Έβρο

Σχετικά με την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, μήκους 26 χιλιομέτρων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ότι είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες αποτύπωσης και σήμανσης εδάφους που δεν επιτελούνται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει τυπικά να κατασκευάσει τον φράχτη αλλά από τον Στρατό Ξηράς, και συγκεκριμένα την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι αρμόδια να προχωρήσει σε αυτή την ακριβή αλλά δύσκολη σε ορισμένα τμήματα σήμανση του εδάφους.

Για τα ψευδή δημοσιεύματα σχετικά με τον Έβρο, επανέλαβε ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από τουρκικές δυνάμεις. «Το ότι κάποιοι δυσανασχετούν με την κατασκευή του φράχτη είναι γνωστό. Οι θέσεις είναι καταγεγραμμένες αλλά αυτό δεν μας αφορά, δεν είναι το ζήτημα σήμερα. Ο φράχτης θα γίνει» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο υπουργός είπε πως «στη θάλασσα έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα». Όσον αφορά τις υπερπτήσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Δεν φοβόμαστε. Ούτε εγώ, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις. Προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθημερινή συνεργασία με το ΥΠΕΞ για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε».

Για το θέμα με τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης ο υπουργός επισήμανε: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές και προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»

Δένδιας - Παναγιωτόπουλος σε κόμματα: Δεν αλλάζουν τα σύνορα - Θα γίνει ο φράχτης

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα. Δεν αλλάζουν, δεν μετακινούνται, όπως αλλάζει και μετακινείται διαχρονικά στη διάρκεια δεκαετιών η κοίτη του Έβρου ποταμού», τόνισε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των κομμάτων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι θα κατασκευαστεί καθώς αυτή είναι η εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης. Πρόσθεσε επίσης ότι τέτοια θέματα, δεν προσφέρονται για μικροπολιτικές κόντρες και σπέκουλα και ποτέ δεν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους.

«Αυτού του είδους τα ευαίσθητα εθνικά θέματα εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται για ασκήσεις ευτελούς αντιπολίτευσης, μάλιστα με όρους σπέκουλας. Ουδέποτε κατελήφθη λοιπόν ελληνικό έδαφος από τουρκικές δυνάμεις».

Στο ίδιο ύφος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μίλησε για το χρονικό των όσων συνέβησαν στον Έβρο και εξήγησε στα κόμματα για ποιο λόγο η Αθήνα επέδωσε δυο διαβήματα στην Άγκυρα.

«Αναφορές σε δήθεν κατάληψη -υπογραμμίζω τη λέξη, εθνικού εδάφους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας, άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση πως αξιοποίησε ψευδείς ειδήσεις για μικροπολιτικούς λόγους. «Τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και ιδίως κομματικής ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικής εκμετάλλευσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις