ΑΜΥΝΑ

«Βάζει φωτιά» η Τουρκία στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο - Σε τετελεσμένα στο «τόξο» Καστελόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη θέλει να προχωρήσει ο Ερντογάν

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιουνίου 2020, 10:29
«Βάζει φωτιά» η Τουρκία στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο - Σε τετελεσμένα στο «τόξο» Καστελόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη θέλει να προχωρήσει ο Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη όχι μόνο να αυξήσει την πίεση ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, αλλά είναι έτοιμη να κάνει ένα ακόμη βήμα για να αμφισβητήσει Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Σε εγρήγορση η Αθήνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η αποκάλυψη ότι η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου έχει ζητήσει άδεια για να προχωρήσει σε έρευνες μια ανάσα από τα Ελληνικά νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Και ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα έως που έχει αποφασίσει η Άγκυρα να τραβήξει το σχοινί και να προκαλέσει την Ελλάδα και μάλιστα άμεσα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Η προκλητική κίνηση της Τουρκίας φαίνεται ότι επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν πως η Άγκυρα όχι απλά δεν επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης αλλά αντίθετα έχει αποφασίσει να κάνει ένα ακόμη βήμα για να αμφισβητήσει Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιπλέον, ενισχύει την άποψη ότι η Άγκυρα πριν επιχειρήσει να ενεργοποιήσει το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο Νότια της Κρήτης θα προχωρήσει σε μια κίνηση την οποία μπορεί πιο εύκολα να υποστηρίξει σε στρατιωτικό επίπεδο. Θα προκαλέσει σε μια περιοχή εγγύτερα στις ακτές της και κατά συνέπεια στους ναυστάθμους και στις αεροπορικές της βάσεις.

Ούτως ή άλλως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια με μια σειρά από ενέργειες δείχνει ότι έχει "σημαδέψει" την περιοχή από το Καστελόριζο και Νοτιοανατολικά Ρόδου και Καρπάθου με μια σειρά από παράνομες navtex αλλά και την απόπειρα του ερευνητικού "Barbaros" να προχωρήσει σε έρευνες το 2018. Τότε η Αθήνα είχε απαντήσει δυναμικά στέλνοντας στην περιοχή αρχικά τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" και στη συνέχεια άλλα πλοία του Στόλου και έβαλε φραγμό στα Τουρκικά σχέδια.

Αυτό που υποστηρίζει η Τουρκία με μια σειρά από χάρτες είναι ότι τα Ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και διατηρούν μόνο κυριαρχικά δικαιώματα σε απόσταση 6 μιλίων από τις ακτές τους. Επιπλέον, διεκδικεί ως δική της ΑΟΖ ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου έως και Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Εκεί σύμφωνα με τις παράλογες και πέρα από κάθε έννοια δικαίου απαιτήσεις της Άγκυρας αρχίζει η ΑΟΖ της Λιβύης.

Αυτό που ανησυχεί την Αθήνα αλλά και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα με μια σειρά ενεργειών το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι βιάζεται και σκοπεύει να προχωρήσει σε άμεσα σε τετελεσμένα προκειμένου να "σύρει" την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μάλιστα με έρευνες σε απόσταση αναπνοής από τα Ελληνικά νησιά μόλις έξω από τα 6 μίλια και όχι στα όρια της Ελληνικής με την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η Άγκυρα μέτρησε της δυνάμεις της και εκτίμησε ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηρίξει στρατιωτικά οποιαδήποτε ενέργεια Νότια της Κρήτης σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων από τις ακτές και τις βάσεις της. Γιαυτό επιλέγει να μεταφέρει το πεδίο αντιπαράθεσης σε μια εγγύτερη προς αυτή περιοχή.

Στο Ελληνικό επιτελείο πλέον καμία Τουρκική ανακοίνωση πρόθεσης για αμφισβήτηση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν αιφνιδιάζει. Ειδικά όταν αφορά περιοχές τις οποίες η Άγκυρα έχει "σημαδέψει" εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και αναζητά ευκαιρία να προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες.

Η παρουσία του Στόλου στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αλλά και Νοτιοανατολικά της Καρπάθου είναι συνεχής άλλοτε ορατή με πλοία επιφανείας και σχεδόν πάντα αόρατη με μόνιμη δραστηριότητα υποβρυχίων. Ταυτόχρονα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπει και στον εκπαιδευτικό αλλά και επιχειρησιακό εάν χρειαστεί σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας με πτήσεις μαχητικών και συνεκπαιδεύσεις με Μονάδες του Στόλου.

Η αποστροφή στην τελευταία ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ότι "είμαστε έτοιμοι να συντρίψουμε οποιονδήποτε κάνει το μοιραίο λάθος να μας υποτιμήσει" είναι χαρακτηριστική της διάθεσης που επικρατεί στο Ελληνικό επιτελείο. Η "κόκκινη γραμμή" δεν είναι φυσικά τα 6 μίλια από τα Ελληνικά νησιά αλλά το σύνολο της Ελληνικής υφαλοκρυπίδας. Όπως διαμηνύει η στρατιωτική ηγεσία σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια η Αθήνα θα έχει μία και μόνο επιλογή. Να τη σταματήσει με κάθε τρόπο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις