current views are: 7

2 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση03:59

Ο Ερντογάν σε απόγνωση: Μετά το Βατερλό στον Έβρο, αντιπερισπασμός στη Μεσόγειο – Η απάντηση της Αθήνας

Μετά το Βατερλό στον Έβρο όπου η Τουρκία απέτυχε να φέρει αποτελέσματα με την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου ο Ερντογάν επιχειρεί αντιπερισπασμό στη Μεσόγειο με την απειλή γεωτρήσεων.

Δημοσίευση 03:59’

Μετά το Βατερλό στον Έβρο όπου η Τουρκία απέτυχε να φέρει αποτελέσματα με την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου ο Ερντογάν επιχειρεί αντιπερισπασμό στη Μεσόγειο με την απειλή γεωτρήσεων.

Με την Τουρκία να πλήττεται βαρύτατα από την κρίση του κορωνοϊού και την οικονομία της να εξελίσσεται σε «αχίλλειο πτέρνα» της παντοδυναμίας του Ερντογάν οι γείτονες επιχειρούν να εξάγουν στο εξωτερικό τα προβλήματά τους.

Την ώρα που η κυριαρχία του «Σουλτάνου» δείχνει να απειλείτε και στο εσωτερικό – χαρακτηριστικό είναι πως ο Ιμάμογλου τον… κερδίζει στα σημεία σε νέα δημοσκόπηση – ο Τούρκος πρόεδρος στρέφει την προσοχή του στη Μεσόγειο. Μετά το Βατερλό στον Έβρο όπου η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου απέτυχε παταγωδώς και αναβάθμισε τη θέση της Ελλάδας έναντι των εταίρων της ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί αντιπερισπασμό στη Μεσόγειο προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις – πρόκληση για να «ταΐσει» το εσωτερικό ακροατήριο που τον αμφισβητεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου ο Τούρκος Πρόεδρος, έστησε ολόκληρη κιτς φιέστα στην Αγιά Σοφιά, χαϊδεύοντας τα αυτιά των εθνικιστών στους οποίους ποντάρει να διατηρήσει την παντοδυναμία του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το… πείραμα πέτυχε και ο Τουρκικός Τύπος με εθνικιστικό ντελίριο ζητά να μετατραπεί το μνημείο της Ορθοδοξίας σε τζαμί.

Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα

Σκληρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα στον απόηχο της αίτησης για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έτσι, μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου και του επεδώθη διάβημα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «εκλήθη νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβυς της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Δένδιας: Θα απαντήσουμε

Τη Δευτέρα, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε: «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Ακολουθώντας την πεπατημένη

Ο Ερντογάν, ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή, καθώς αυτή η στρατηγική της στρατιωτικοποίησης των εντάσεων βασίζεται στην πεπατημένη των προκατόχων του. Η Τουρκία ανέκαθεν όταν ήθελε να θέσει τετελεσμένα ή να δημιουργήσει εντάσεις, έπαιζε… στα σίγουρα:

  • Αφενός εκμεταλλευόταν στιγμές που η χώρα μας βρισκόταν σε εσωτερική αστάθεια, όπως με την κρίση των Ιμίων. Τότε η τουρκική ηγεσία εκμεταλλευόμενη την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα -ο Κ. Σημίτης είχε μόλις εκλεγεί πρωθυπουργός και βρισκόταν σε εξέλιξη οι προγραμματικές δηλώσεις – δημιούργησε την ένταση στις βραχονησίδες.
  • Αφετέρου, εκμεταλλευόταν στη διεθνή συγκυρία – όπως η πρόσφατη υποχώρηση της ισχύος των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο λόγω του Ντόναλντ Τραμπ- για να καλύψει το κενό στην περιοχή και να πλασαριστεί ως «περιφερειακή δύναμη». 

Ανοίγει τη βεντάλια των διεκδικήσεων για να μας… κάτσει στο τραπέζι

Ως προς τις πολεμικές ιαχές, το παιχνίδι είναι γνωστό. Ο Ερντογάν ανοίγει όλη τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ βάζει πλέον στο μενού και τον Έβρο. Ωστόσο, παρατηρητές των εξελίξεων εκτιμούν πως εάν τελικά η Τουρκία επιλέξει να στήσει ένα θερμό επεισόδιο, αυτό θα γίνει στην Λιβύη, καθώς ο Ερντογάν έχει επενδύσει διόλου ευκαταφρόνητους υλικούς πόρους καθώς και διπλωματικό κεφάλαιο, ώστε να προσεταιριστεί την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα έχει παίξει ουσιαστικά τα (γεωπολιτικά) ρέστα της στο «σύμφωνο» με τη Λιβύη. Στόχος της Άγκυρας είναι να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ζητήματα που δεν έχουν νομική βάση αλλά αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις της Άγκυρας. Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα χωρίς να «τσιμπάει» το δόλωμα της Τουρκίας και Έλληνες αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πως αν απαιτηθεί η απάντηση της Ελλάδας θα είναι αποφασιστική.

Γαβγίζει αλλά δεν… δαγκώνει

Ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης εκτιμά πως παρά την πολεμική ρητορική της Άγκυρας ο Ερντογάν δεν θα επιχειρήσει θερμό επεισόδιο.

«Δεν πιστεύω ότι είναι ο κεντρικός σχεδιασμός του να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο. Η Ελλάδα δεν είναι Συρία, Λιβύη και κουρδικές πολιτοφυλακές, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν. Είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία το γνωρίζει αυτό. Το θερμό επεισόδιο είναι ριψοκίνδυνο, γιατί δεν  γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση. Η τωρινή κατάσταση είναι βολική για την Τουρκία. Πες πες και πράξε, δημιουργεί δεδομένα που θα δυσκολευτούμε πολύ να τα βγάλουμε από πάνω μας. Λέγαμε από τον Νοέμβρη ότι είναι παράνομο του τουρκολιβυκό σύμφωνα και αυτό παραμένει εδώ και η Τουρκία, που είχε ότι θα υποχωρήσει από τη Λιβύη, τελικά απέκτησε μεγάλο έρεισμα εκεί», εξήγησε μιλώντας στο «Εκτός Γραμμής» στον Alpha και τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα.


σχετικα αρθρα