ΑΜΥΝΑ

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία: Νέοι χάρτες για γεωτρήσεις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας - «Εξαφανισμένο» το Καστελόριζο

Δημοσίευση 3 Ιουνίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 3 Ιουνίου 2020, 10:46
Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία: Νέοι χάρτες για γεωτρήσεις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας - «Εξαφανισμένο» το Καστελόριζο
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζει απτόητη η Τουρκία να προκαλεί, παρά το ηχηρά μηνύματα από την Αθήνα. Ο υπεύθυνος της αεροναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ δημοσίευσε χάρτες με τους οποίους προαναγγέλλει γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απτόητη συνεχίζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» η Τουρκία, που επιμένει να προκαλεί και να μην αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αγνοώντας τα ηχηρά μηνύματα και τις αποφαστικές κινήσεις της Αθήνας.

Η τελευταία (χρονικά) πρόκληση έρχεται από τον υπεύθυνο αεροναυτιλίας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτζιγιές, που ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter δυο χάρτες.

Ο ένας χάρτης, δείχνει τα σημεία όπου η Τουρκία ονειρεύεται να κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημεία δίπλα στη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη.

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει την οριοθέτηση που κάνει η Τουρκία και με την οποία «βάφει» όλη την Ανατολική Μεσόγειο… δική της. Στα νέα σχέδια, μάλιστα, η Άγκυρα περιλαμβάνει και σημεία ανατολικά της Κύπρου, αποκλείοντας την Ελλάδα.

Ο Ερτζιγιές γράφει στο tweet με τους χάρτες: «Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών (σ.σ. όπου ο Χαμί Ακσόι, απαντώντας στον Νίκο Δένδια, απείλησε πως η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω και οι γεωτρήσεις θα γίνουν): Τα σύνορα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως έχουν δηλωθεί στον ΟΗΕ. Το πρόσφατο αίτημα της τουρκικής εταιρίας πετρελαίου για νέες έρευνες και γεωτρήσεις καλύπτουν περιοχές σε αυτά τα όρια».

Η ανάρτηση των χαρτών από τον Τούρκο διπλωμάτη έγινε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την οποία η Τουρκία επέμεινε πως δεν συμβιβάζεται για τα δικαιώματά της σε θάλασσα και αέρα και θα υποστηρίξει τα «δικαιώματά» της και τα συμφέροντά της.

«Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε και στρατιωτικά στην Τουρκία»

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και διαμηνύει πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να τα υπερασπιστεί.

Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Διακόπουλος τόνισε πως «αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου ο ίδιος απάντησε «πως τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις», ενώ για το τι θα συμβεί αν η γειτονική χώρα παραβιάσει τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας ήταν κατηγορηματικός: «Θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας δεν μπαίνει σε αδιέξοδο σχετικά με την υπόθεση, θεωρώντας πως οι αντιδράσεις της Ελλάδας είναι οι προβλεπόμενες και ορθές, ενώ παρατηρεί πως έχει μειωθεί και η μεγάλη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Το σχέδιο της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έχει καταρτήσει έναν λεπτομερή κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης έναντι των προκλητικών και παράλογων απαιτήσεων της Άγκτρας το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά.

Όπως εξηγούσαν οι διπλωματικές πηγές, έχει ήδη ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Μποζκίρ στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία. Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Θα ακολουθήσει επίσης ενημέρωση του ΓΓ ΝΑΤΟ. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15/6.

Απανωτές παρεμβάσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Η διπλωματική «επίθεση» της Αθήνας με σκοπό την αποξένωση της Άγκυρας από το δυτικό σύστημα, έχει ήδη απτά αποτελέσματα: Του λόγου το αληθές καταδεικνύει η τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον, ο οποίος, στο πλαίσιο ημερίδας, απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε: «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις».

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία». «Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr