current views are: 11

22 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση13:07

Σταδιακή αποχώρηση τουρκικών πολεμικών πλοίων από το Αιγαίο

Εικόνα αποκλιμάκωσης τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο.

Δημοσίευση 13:07’

Εικόνα αποκλιμάκωσης τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο.

Εικόνα αποκλιμάκωσης τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτή την ώρα το μεγάλο μέρος των τουρκικών πολεμικών πλοίων έχει αλλάξει ρότα και αποχωρεί σταδιακά προς τις τουρκικές ακτές.

Ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας παραμένει το ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο να σημειωθεί οτι το τελευταίο 24ωρο δεν έχει μετακινηθεί. 

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομιλίες κατά τις οποίες τέθηκε το ελληνοτουρκικό και το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση που προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Εξάλλου, η εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελόριζου, κάτι που σταμάτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Το δημοσίευμα της Bild

Η γερμανική εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά:

  • «Το πρωί η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από την δυτική ακτή της Τουρκίας.
  • Ήδη από το πρωί, δύο μαχητικά F-16 της τουρκικής αεροπορίας πέταξαν πάνω από το νησί. Η Αθήνα απάντησε στέλνοντας και αυτή μαχητικά αεροσκάφη.
  • Το μεσημέρι, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε συναγερμό. Ανακλήθηκαν οι άδειες των στρατιωτών και επέστρεψε από την Κύπρο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της χώρας Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο λόγος: Στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τη βάση του Ακσάζ στην Τουρκία.
  • Το απόγευμα όλα έγιναν ξεκάθαρα: 18 πλοία κινούνταν προς το Καστελόριζο, όπως έμαθε η εφημερίδα από στρατιωτικούς κύκλους από την Αθήνα. Μία κατάσταση δηλαδή , που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μεταξύ δύο χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.
  • Αλλά τότε ήρθε η Μέρκελ – και σύμφωνα με πληροφορίες της Bild- κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κάλεσε τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη ώστε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών, με επιτυχία. Ο τουρκικός στόλος άλλαξε ρότα προς την αντίστροφη πορεία και οι εντάσεις προς στιγμήν εκτονώθηκαν.
  • Το τηλεφώνημα της Μέρκελ επιβεβαιώθηκε και από την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της καγκελαρίου. “Επιβεβαιώνω πως η καγκελάριος μίλησε στον Ερντογαν, στο τηλέφωνο. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γι αυτούς τους λόγους συνομίλησε αργότερα και με τον Μητσοτάκη».

Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε και πάλι στις δηλώσεις του κ. Μάας από την Αθήνα: Ο υπουργός «επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο και ότι πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή μόνο εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα βλέπουμε στην ΕΕ την αναγκαιότητα για έναν διάλογο με την Τουρκία, διότι η Τουρκία είναι μια στρατηγικά σημαντική χώρα», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και υπενθύμισε ότι κατά το τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία «ήταν πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη». Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα «θα εξακολουθήσει να αποτελεί θέμα το οποίο θα χειριζόμαστε κατά προτεραιότητα κατά την προεδρία μας στην ΕΕ».


σχετικα αρθρα