current views are: 7

24 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση07:02

Τουρκική Navtex: Η αποφασιστικότητα της Αθήνας και το δίλημμα της Άγκυρας – Πού κινούνται οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας – Τα σχέδια αντίδρασης

Η αποφασιστικότητα της Αθήνας και το δίλλημα της Άγκυρας – Ο Στόλος έτοιμος περιμένει την επόμενη κίνηση των Τούρκων.

Δημοσίευση 07:02’

Η αποφασιστικότητα της Αθήνας και το δίλλημα της Άγκυρας – Ο Στόλος έτοιμος περιμένει την επόμενη κίνηση των Τούρκων.

«Απλωμένος» στο Αρχιπέλαγος σε πλήρη ανάπτυξη και με ξεκάθαρες εντολές να προχωρήσει στο επόμενο βήμα αν οι γείτονες αποφασίσουν να πάνε σε μετωπική σύγκρουση είναι εδώ και τουλάχιστον δύο 24ωρα ο ελληνικός στόλος. Όχι μόνο οι μονάδες κρούσης αλλά και τα πλοία υποστήριξης έχουν τοποθετηθεί σε κομβικές θέσεις πάνω στη «σκακιέρα» του Αιγαίου σε μια εικόνα που δείχνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να υποστηρίξει επιχειρήσεις ακόμα και μακράς διάρκειας και να παραμείνει σε απόλυτη επιφυλακή όσο χρειαστεί.

Το πρώτο μήνυμα έφτασε ήδη στους γείτονες από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης όταν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ανέβασαν κατακόρυφα το επίπεδο επαγρύπνησης και τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Και δεν είναι μόνο ο Στόλος που αναπτύχθηκε άμεσα στο ελληνικό αρχιπέλαγος. Η προετοιμασία όλων των Πολεμικών Μοιρών ακόμα και για εμπλοκή αλλά και όλων των Μονάδων της πρώτης γραμμής και όχι μόνο έδειξε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν και τα αντανακλαστικά και τις εντολές να προετοιμαστούν ακόμα και για σύγκρουση αν οι γείτονες περάσουν τις «κόκκινες» γραμμές.

Αν και η παράνομη τουρκική navtex εκδόθηκε από την περασμένη Τρίτη η Άγκυρα κράτησε το «ORUC REIS» αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας «ζυγίζοντας» πιθανότατα όλα τα δεδομένα και ενώ οι διπλωματικές πιέσεις ήταν άμεσες με τα κέντρα αποφάσεων να δείχνουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες κλιμάκωσης της έντασης.

Η Αθήνα έχει βγάλει τον Στόλο με τα πλοία και τα υποβρύχια να έχουν καταλάβει ήδη θέσεις «κλειδιά» και περιμένει πλέον τον απόπλου του «ORUC REIS» για να διαπιστώσει τον βαθμό κλιμάκωσης τον οποίο επιθυμεί η Άγκυρα. Η παράνομα δεσμευμένη θαλάσσια περιοχή με μεγάλη έκταση δίνει το περιθώριο στους γείτονες να στείλουν το ερευνητικό ακόμα και σε περιοχή τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ή μέσα σε τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το 73% της δεσμευμένης περιοχής αφορά χώρο ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και εάν το τουρκικό ερευνητικό επιχειρήσει εκεί να απλώσει τα καλώδιά του η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει. Οι γείτονες, δηλαδή, εάν δεν θέλουν να εκτινάξουν την ένταση ενδεχομένως σε πρώτη φάση και για να μετρήσουν αντιδράσεις να στείλουν το ερευνητικό εκτός περιοχής ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα είναι ο αριθμός των πολεμικών πλοίων τα οποία θα συνοδεύουν το «ORUC REIS» όπως και η ανάπτυξη συνολικά του τουρκικού Στόλου στην «επίμαχη» περιοχή. Μεγάλος αριθμός Μονάδων κοντά στο τουρκικό ερευνητικό όπως και στην περιοχή της navtex θα αποτελέσει σαφέστατη ένδειξη ότι η Άγκυρα επιθυμεί ανάλογη ελληνική αντίδραση με συνέπεια να αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες η ένταση να «χτυπήσει κόκκινο». 

Το Γενικό Επιτελείο, πάντως, σε κάθε περίπτωση έχει εκπονήσει σχέδια αντίδρασης με τη λογική όχι μόνο να μην πέσει σε «παγίδα» των γειτόνων και εμπλακεί σε σενάριο που εξυπηρετεί την Άγκυρα αλλά αντίθετα να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων από την πρώτη στιγμή και να αιφνιδιάσει τις τουρκικές δυνάμεις. Τα ελληνικά σχέδια στηρίζονται τόσο στις δυνατότητες του οπλοστασίου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως εκεί που υπερτερούν έναντι των γειτόνων αλλά και στο ανάγλυφο του Αιγαίου το οποίο δίνει επιχειρησιακά πλεονεκτήματα τα οποία το Γενικό Επιτελείο γνωρίζει άριστα.

Τα σχέδια έχουν ήδη καταρτιστεί και αναπροσαρμόζονται συνεχώς από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο ενώ ο Αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης «στήνει» το Στόλο πάνω στον χάρτη έχοντας ήδη κερδίσει το τακτικό πλεονέκτημα της άμεσης αντίδρασης. Καίριος σε ενδεχόμενη κλιμάκωση θα είναι ο ρόλος της Πολεμικής Αεροπορίας με την ετοιμότητα να παραμένει σε υψηλό επίπεδο.


σχετικα αρθρα