ΑΜΥΝΑ

«Έσκισαν» τους ουρανούς Έλληνες και Αμερικάνοι πιλότοι στην κοινή άσκηση με το αεροπλανοφόρο Eisenhower (Βίντεο)

Δημοσίευση 28 Ιουλίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 28 Ιουλίου 2020, 23:34
«Έσκισαν» τους ουρανούς Έλληνες και Αμερικάνοι πιλότοι στην κοινή άσκηση με το αεροπλανοφόρο Eisenhower (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ασκήθηκαν από κοινού με τις αμερικανικές πάνω από την Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με το κλίμα να είναι τεταμένο τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, λόγω της έκδοσης παράνομης Navtex της δεύτερης και της παρουσίας του Oruc Reis στην περιοχή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τις αμερικανικές, πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση το Σάββατο και την Κυριακή, νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΑ:  Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε, νότια της Κρήτης, συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με αεροσκάφη του αμερικανικού Αεροπλανοφόρου Dwight D. Eisenhower. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέσθηκαν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων. Η ΠΑ συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Advanced από την 115 και την 116 Πτέρυγα Μάχης, ενώ από το αεροπλανοφόρο αεροσκάφη F-18 USN».

 

Για την επόμενη κίνηση της Άγκυρας στο Αιγαίο προετοιμάζεται η Αθήνα

Η άσκηση ήταν ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα και τις προκλήσεις όλη την περασμένη εβδομάδα με την NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το θερμό επεισόδιο φαίνεται πως αποφεύγεται – τουλάχιστον προς ώρας – χάρη στο ισχυρό μήνυμα αποτροπής που έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τη διπλωματική αντεπίθεση.

Η Τουρκική πρόκληση τέθηκε υπόψιν των συμμάχων μας που όχι μόνο διατύπωσαν ξεκάθαρα πως η Τουρκία πρέπει να απέχει από εμπρηστικές ενέργειες αλλά και έστειλαν μήνυμα για το ποιος είναι κυρίαρχος στη θαλάσσια περιοχή που αμφισβητεί η Τουρκία.

«Οι Έλληνες δεν αστειεύονται»

Η φράση «οι Έλληνες δεν αστειεύονται» την οποία φέρεται να είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουλίου αποτελεί το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.

Μια φράση που δεν θα είχε βαρύνουσα σημασία για την τελική απόφαση της Άγκυρας αν οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έδειχναν στην πράξη το πόσο αποφασισμένες είναι να υπερασπιστούν την ελληνική κυριαρχία.

Όπως έγραφε το Newpost.gr ήταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης όταν ο ελληνικός Στόλος αναπτυσσόταν σε καίριες θέσεις έτοιμος για εμπλοκή, τα μαχητικά στις Πολεμικές Μοίρες είχαν φορτωθεί όπλα και Μονάδες του Στρατού Ξηράς προετοιμάζονταν για κάθε ενδεχόμενο σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Κινητοποίηση η οποία συγκρίνεται μόνο με τα γεγονότα του 1987 όταν και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο έως το Καστελόριζο βρέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα.

Οι εντολές μεταφέρθηκαν από την Κύπρο όπου βρισκόταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και μέσα σε τρεις ώρες ο συναγερμός μεταφράστηκε σε πλήρη ετοιμότητα με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να εφαρμόζουν τάχιστα το σχέδιο και όλα τα οπλικά συστήματα μεταξύ των οποίων και η αεράμυνα της χώρας σε Έβρο, νησιά και ενδοχώρα να ενεργοποιείται άμεσα από τους Patriot τους S-300 και τους HAWK έως τους TOR-M1 και τους OSA.

O πρωθυπουργός ήδη γνώριζε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι όλα ήταν έτοιμα και πέρασε το μήνυμα στην Γερμανίδα Καγκελάριο για να τεθεί υπόψη του Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα ήταν αποφασισμένη όχι απλά να απαντήσει σε μια σημειακή κρίση σε περιοχή την οποία θα επέλεγε η Άγκυρα όπως ίσως ήλπιζε αλλά ακόμα και σε πλήρη εμπλοκή, αν αυτό ήταν απαραίτητο για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι συμβουλεύτηκε τους στρατηγούς του και ενημερώθηκε ότι πράγματι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο δεν είχαν αιφνιδιαστεί αλλά είχαν ήδη αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο που μπορούσαν να μετατρέψουν το show που έστηνε η Άγκυρα με το «ORUC REIS» σε εφιάλτη.

Όλα όσα είχε προειδοποιήσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε προγενέστερο χρόνο και μάλιστα για τα οποία  δέχτηκε «βέλη» ακόμα και εκ των έσω για δήθεν υπέρβαση αρμοδιοτήτων βρέθηκαν στο τραπέζι των επιχειρήσεων ως έτοιμα σενάρια αντίδρασης. Ακόμα και το εμφατικό «πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι» αποκτούσε νόημα αν συνέκρινε κάποιος την κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας με τα γεγονότα των Ιμίων και την ατολμία που επιδείχθηκε τότε την ώρα κρίσιμων αποφάσεων.

Η Αθήνα με την στρατιωτική κινητοποίηση αλλά και με τις διπλωματικές ενέργειες που ακολούθησαν έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα ότι όντως «δεν αστειεύεται». Με την ισχύ του Στόλου ο οποίος αναπτύχθηκε  σε ολόκληρο το Αιγαίο, την Πολεμική Αεροπορία σε «κόκκινο» συναγερμό και φορτωμένα όλα τα διαθέσιμα μαχητικά και τις λέμβους των Αμφίβιων Καταδρομών έτοιμες η Ελλάδα ξεκαθάριζε ότι η εμπλοκή ήταν μονόδρομος αν οι γείτονες επιμείνουν στο προκλητικό σχέδιό τους.