ΑΜΥΝΑ

«Πόλεμος» προπαγάνδας από την Άγκυρα μετά τις προκλήσεις - Η απάντηση της Αθήνας

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 30 Ιουλίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2020, 21:24
«Πόλεμος» προπαγάνδας από την Άγκυρα μετά τις προκλήσεις - Η απάντηση της Αθήνας
Facebook Twitter Whatsapp

Με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» η Άγκυρα απέναντι στο ξεκάθαρο μήνυμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Με κάθε τρόπο και κάθε μέσο η Τουρκία επιχειρεί να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα, να μειώσει τη σημασία της Ελληνικής αποφασιστικής αντίδρασης τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και να φανεί τόσο στη διεθνή κοινή γνώμη, στα κέντρα αποφάσεων αλλά και στις μεγάλες πρωτεύουσες ως καλή σύμμαχος και χώρα που σέβεται συνθήκες, θεσμούς και δικαιώματα.

Το έκανε αμέσως μετά το «στραπάτσο» στον Έβρο όταν επιχείρησε ασύμμετρη υβριδική επίθεση με κατευθυνόμενους μετανάστες για να αποσταθεροποιήσει τα Ελληνικά σύνορα. Το κάνει και τώρα αφού δεν της ‘’βγήκε’’ η προσπάθεια για δημιουργία τετελεσμένων νότια του Καστελόριζου.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα με το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower και την αγωνιώδη προσπάθεια της Άγκυρας να προσεγγίσει την αρμάδα των ΗΠΑ που πλέει στη Μεσόγειο. Για τέσσερις ημέρες Ελληνικό υποβρύχιο 214 αλλά και η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ ενσωματώθηκαν στην TaskForce του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου κατά τη διάρκεια του πλου του από το Σουέζ έως σχεδόν τη Μάλτα. Και προχώρησαν σε κοινά γυμνάσια με τους Αμερικανούς, τόσο με το Eisenhower όσο και με τα συνοδευτικά του πλοία.

Νότια της Κρήτης στη συνεκπαίδευση έλαβαν μέρος και Ελληνικά μαχητικά F-16 τα οποία απογειώθηκαν από Σούδα και Άραξο. Έλληνες ιπτάμενοι πέταξαν και εκπαιδεύτηκαν μαζί με Αμερικανούς πιλότους μαχητικών F-18 και μάλιστα τα κοινά γυμνάσια κορυφώθηκαν με βολές στο πεδίο Καράβια κοντά στην Κρήτη. Οι φωτογραφίες που έδωσαν οι Αμερικανοί στη δημοσιότητα αλλά και το εντυπωσιακό βίντεο που αποδέσμευσε η Πολεμική Αεροπορία και δείχνει δίπλα-δίπλα Ελληνικά και Αμερικανικά μαχητικά φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα.

Άρον άρον δόθηκε εντολή στην Τουρκική φρεγάτα KEMAL REIS να έρθει σε επαφή και να προσεγγίσει την Αμερικανική αρμάδα για να φανεί ότι και το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό συνεκπαιδεύεται με τους Αμερικανούς. Πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τις σχετικές φωτογραφίες αναφέρουν ότι το μόνο που κατάφερε η Τουρκική φρεγάτα ήταν να πλησιάσει συνοδευτικό Αμερικανικό πλοίο και όχι το αεροπλανοφόρο το οποίο ήδη προσέγγιζε το Γιβραλτάρ.

Οι Τούρκοι προχώρησαν σε μια απλή passex δηλαδή μόνο σε προσέγγιση και επικοινωνία μέσω ασυρμάτου και αυτό το προέβαλαν με φωτογραφίες ως συνεκπαίδευση με την Αμερικανική αρμάδα και το αεροπλανοφόρο το οποίο ουδέποτε είδαν.

Ότι χάνει η Άγκυρα στο πραγματικό πεδίο προσπαθεί να το κερδίσει με ‘’πόλεμο’’ προπαγάνδας και διασπορά fake news από τα κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας και τους διαύλους επικοινωνίας που ελέγχει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ανάλογες ενέργειες έχει κάνει και κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Έβρου όταν με παραποιημένα βίντεο και ψεύτικα ρεπορτάζ επιχείρησε να παρουσιάσει δήθεν χρήση βίας από τις Ελληνικές δυνάμεις προς τους μετανάστες ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούσαν ακόμα και για νεκρούς ή τραυματίες.

Ίδια τακτική ακολουθεί ξεκάθαρα τόσο στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία όσο και στη Λιβύη μαζί με τις δυνάμεις του προέδρου Σάρατζ. Βέβαια όταν οι εξελίξεις είναι αρνητικές όπως ο βομβαρδισμός της βάσης στη AlWatiya η Άγκυρα αποφεύγει κάθε αναφορά.

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε την «ηχηρή» σιωπή της Τουρκίας όταν ήρθε στο φως το βίντεο ντοκουμέντο το οποίο δείχνει Ελληνικό μαχητικό Mirage να «λοκάρει» Τουρκικό F-16 κοντά στη Χίο λίγο μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου το οποίο μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.