ΑΜΥΝΑ

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2020, 08:39
Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό
Facebook Twitter Whatsapp

Με θέμα τη νέα προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis.

Στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, με αφορμή τη νέα προκλητική Navtex που εξέσωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Τουρκία.  

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει εκ νέου από πλευράς Άγκυρας, η οποία είχει ήδη εκδώσει Navtex στις 6 Αυγούστου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία σήμερα το πρωί εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε δεσμεύσει και τον περασμένο Ιούλιο Η νέα Navtex αφορά το σημείο όπου η ελληνική υφαλοκρηπίδα συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ στα ανατολικά και με την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα στα νότια. Βρίσκεται δηλαδή στο σημείο δηλαδή για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αφού η τμηματική συμφωνία που υπεγράφη αφορά περιοχή δυτικότερα. Η Navtex αφορά έρευνες του Oruc Reis στη συγκεκριμένη περιοχή από σήμερα μέχρι τις 23 Αυγούστου.