ΑΜΥΝΑ

Συρίγος για Oruc Reis: «Πολύ σοβαρή η κατάσταση - Θα είμαστε μόνοι μας στην αρχή» - Τι επιχειρεί να κάνει ο Ερντογάν

Δημοσίευση 11 Αυγούστου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 11 Αυγούστου 2020, 08:16
Συρίγος για Oruc Reis: «Πολύ σοβαρή η κατάσταση - Θα είμαστε μόνοι μας στην αρχή» - Τι επιχειρεί να κάνει ο Ερντογάν
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η Τουρκία «έχει αλλάξει πίστα», «δεν την ενδιαφέρει τόσο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά να αποδείξει ότι είναι επικυρίαρχος χώρα στην Αν. Μεσόγειο, οπότε και ενοχλείται από την ελληνοαιγυπτιακή πρωτοβουλία». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Ερντογάν ενοχλείται επειδή η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλία και ανατρέπει τη μεγάλη εικόνα που είχε η Τουρκία για την επικυρίαρχο χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος

«Έχει πάρει τις αποφάσεις του» 

«Το ότι βγάζει πλοίο για σεισμογραφική έρευνα δείχνει ότι το πάει στα άκρα» ανέφερε ο κ. Συρίγος στον ΣΚΑΪ. «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση. Στην 21 Ιουλίου προσπάθησε να μας αιφνιδιάσει εκδίδοντας Navtex, αλλά τώρα προχωρά συνειδητά σε αυτές τις ενέργειες ξέροντας ότι θα είμαστε στην περιοχή και τη γερμανική παρέμβαση δείχνει δηλαδή ότι είναι οριστική απόφαση να προχωρήσει σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο Ερντογάν έχει πάρει τις αποφάσεις του, προχώρα με αποφασιστικότητα στο σχέδιο της 21ης Ιουλίου» προειδοποίησε.

Τα όρια της Navtex είναι πολύ συγκεκριμένα, σταματάνε 150 – 200 μέτρα πριν τα όρια της ελληνοαιγυπτιακή συμφωνίας Σύμφωνα με τον βουλευτή, η Τουρκία «έχει αλλάξει πίστα», δεν την ενδιαφέρει τόσο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά να αποδείξει ότι είναι επικυρίαρχος χώρα στην Αν. Μεσόγειο, οπότε ενοχλείται από την ελληνοαιγυπτιακή πρωτοβουλία». 

«H Νavtex που εξέδωσαν οι Τούρκοι ισχύει από τις 10 έως τις 23 Αυγούστου… Αν μιλήσετε με επιστήμονες για να γίνουν σοβαρές έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να γίνονται επί τουλάχιστον δίμηνο – τρίμηνο, επομένως οι 13 μέρες των Τούρκων δεν είναι για ουσιαστικές έρευνες, αλλά για να ‘’δείξουν σημαία’’ να δείξει ο Ερντογάν ότι αυτός βρίσκεται στη περιοχή και δεν ενδιαφέρεται για τίποτα».

«Το κόλπο» του Ερντογάν

«Τα όρια της Navtex είναι πολύ συγκεκριμένα, σταματάνε 150 – 200 μέτρα πριν τα όρια της ελληνοαιγυπτιακή συμφωνίας. Επομένως η Τουρκία εμφανίζεται να λέει στους ξένους ‘’τι φωνάζετε; Εγώ δεν παρεμβαίνω στην περιοχή της ελληνικής συμφωνίας, αλλά ανατολικότερα’’. Τυπικά εμφανίζεται να μην παραβιάζει τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, και συνεχίζει εκεί που είχε σταματήσει λόγω της γερμανικής παρέμβασης προ 1,5 εβδομάδας. Είναι ωστόσο σαφέστατα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» σημείωσε. «Οι Τούρκοι θέλανε να έχουν την παράνομη συμφωνία νοτίως της Κρήτης και παράλληλα να διεκδικούν με Navtex την περιοχή Ανατολικά» ανέφερε ο διεθνολόγος. 

«Στη αρχή θα είμαστε μόνοι μας» 

«Ποιος θα τους σταματήσει; Πρωτίστως εμείς κι από εκεί και πέρα και η διεθνής διπλωματία. Δεν ξέρω αν θα είμαστε μόνοι μας ώς το τέλος, στην αρχή πάντως θα είμαστε μόνοι μας, εμείς θα πρέπει να είμαστε εκείνοι που θα αντιπαρατεθούμε στις τουρκικής πρόκλησης ευελπιστώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι και ότι θα υπάρξουν κι άλλοι, διεθνής διπλωματία που θα παρέμβει για να αποσοβήσει σύγκρουση» επισήμανε ο Άγγελος Συρίγος.