ΑΜΥΝΑ

Έκτακτο συμβούλιο άμυνας στο Πεντάγωνο – Πού κινείται αυτή τη στιγμή το Oruc Reis

Δημοσίευση 11 Αυγούστου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 11 Αυγούστου 2020, 22:51
Έκτακτο συμβούλιο άμυνας στο Πεντάγωνο – Πού κινείται αυτή τη στιγμή το Oruc Reis
Facebook Twitter Whatsapp

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες. Προς τα πού πλέει το Oruc Reis. Δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να εξακολουθεί να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, με τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου και να προχωρούν σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις για την αποχώρησή του από την περιοχή.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σύσκεψη του συμβουλίου άμυνας, υπό τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η συνεδρίαση διήρκησε τρεις ώρες και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερευνητικό Oruc Reis έφτασε στο δυτικό όριο της ΑΟΖ και έστρεψε ανατολικά, ενώ η εικόνα που έχει το Πολεμικό Ναυτικό είναι ότι το σκάφος δεν πραγματοποιεί έρευνες.

Μάλιστα, πλέον τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαντούν από τον ασύρματο στις ελληνικές φρεγάτες, λέγοντας πως «είμαστε μέσα σε τουρκική ΑΟΖ». Πάντως, η ελληνική πλευρά τονίζει πως το Oruc Reis δεν κάνει ουσιαστικές έρευνες, εξαιτίας της παρουσίας πολλών πλοίων στην περιοχή.

Δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Έντονη ήταν και σήμερα η παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Παράλληλα με τις συνεχείς προκλήσεις από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώθηκαν νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, 13 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 3 εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.

Από τις 45 παραβιάσεις οι 35 έγιναν από τουρκικά κατασκοπευτικά CN 235 που πέταξαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν επίσης και σε 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Νέος προκλητικός χάρτης - «Εξαφάνισαν» το Καστελόριζο

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε χθες έναν προκλητικό χάρτη, που δείχνει το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες και εγείρει ευθέως θέμα Καστελόριζου.

Κατά τον τουρκικό χάρτη, η εν λόγω περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει και τις δηλώσεις ενός ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «φρόντισε» να εξαφανίσει το Καστελόριζο από τον εν λόγω χάρτη.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ελλάδα εγείρει μεγάλο θέμα για αυτές τις εργασίες» ανέφερε ο Τσαγατάι Ερτσιγές.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter πως «η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα εξατίας ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ονομάζεται Καστελόριζο και βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ενδοχώρα».