ΑΜΥΝΑ

Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Προς τα πού κατευθύνεται

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 12 Αυγούστου 2020, 08:36
Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Προς τα πού κατευθύνεται
Facebook Twitter Whatsapp

Άλλαξε πορεία, αλλά παραμένει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Προς τα πού κινείται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καμία μεταβολή δεν έχει παρατηρηθεί στις ενέργειες του Oruc Reis, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο κινείται με βορειοανατολική πορεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει με σταθερή ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων και βρίσκεται περίπου στα 40 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία εξακολουθούν να το συνοδεύουν, ενώ στις θέσεις τους είναι και τα υπόλοιπα πλοία του τουρκικού στόλου.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Oruc Reis και της τουρκικής αρμάδας και αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση.

Σημειώνεται πως το τουρκικό σκάφος δεν πέρασε το νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού που θα σήμαινε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παρόλο που έχει απλωμένα τα καλώδια δεν διεξάγει έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ μετά από 2,5 ώρες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ), την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας ήταν η αποτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητήματα επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Διπλωματικό επίπεδο 

Εξάλλου, σε διπλωματικό επίπεδο, το μπαράζ επαφών συνεχίζεται, ενώ με αίτημα του Νίκου Δένδια τέθηκε στο τραπέζι η σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με στόχο να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, πριν τις 27 Αυγούστου, καθώς η Αθήνα θέλει να φέρει την Άγκυρα προ των ευθυνών της. Εξάλλου, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ ετοιμάζει νέες, επιπλέον κυρώσεις κατά της Άγκυρας.