ΑΜΥΝΑ

Συνεχίζει τα «παιχνίδια» η Τουρκία - Ξανά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Δημοσίευση 13 Αυγούστου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 13 Αυγούστου 2020, 14:04
Συνεχίζει τα «παιχνίδια» η Τουρκία - Ξανά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis
Facebook Twitter Whatsapp

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέει και πάλι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρά τον διπλωματικό «μαραθώνιο» της ελληνικής κυβέρνησης, τις διεθνείς αντιδράσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και την κοινή άσκηση-μήνυμα Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της τουρκικής Navtex, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως δεν χαμπαριάζει, καθώς το Oruc Reis μετά την αλλαγή ρότας κινείται και πάλι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από τα δυο βοηθητικά του σκάφη Ataman και Cengiz Han και από ισχυρή ναυτική δύναμη τουρκικών πολεμικών πλοίων εισήλθε ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείται δυτικά, εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου στις 19:20, το Oruc Reis βγήκε από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μπήκε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, σήμερα τα ξημερώματα άλλαξε ρότα και ξαναμπήκε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην περιοχή που δήλωσαν οι Τούρκοι ότι θα διεξάγουν σεισμικές έρευνες, άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά σε διεθνή ύδατα.

Με βάση τη ρότα που ακολουθεί, το ερευνητικό σκάφος θα περιπλανηθεί αρκετές ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ακολούθως θα εισέλθει εκ νέου στην κυπριακή και ακολούθως στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.

Πάντως, στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες, λόγω της εγγύτητας με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία και του θορύβου που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε συνέλευση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP, διεμήνυσε ότι «το Oruc Reis» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί πως εντός της θαλάσσιας περιοχής που δεσμεύει η παράνομη Navtex της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας με τη συμμετοχή 4 ελληνικών φρεγατών, ενώ η Γαλλία, σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε δύο γαλλικά αεροσκάφη RAFALE,  το γαλλικό ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και η φρεγάτα FS «LA FAYETTE».