ΑΜΥΝΑ

Νέο μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία: Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 25 Αυγούστου 2020, 22:33
Νέο μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία: Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν την ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ώρα που η Τουρκία εξακολουθεί να δυναμιτίζει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο με προκλητικές δηλώσεις όσο και με πειρατικές κινήσεις, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία προχωρούν σε τετραήμερη αεροναυτική άσκηση με το όνομα «Ευνομία» νότια της Κύπρου, από την Τετάρτη 26 Αυγούστου μέχρι την Παρασκευή, 28 Αυγούστου, σηματοδοτώντας την έναρξη της ενισχυμένης κοινής τους παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για την αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο και σε αυτήν θα συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις τέσσερις χώρες.

«Ενέργειες στο πλαίσιο της Αρχικής Δραστηριότητας με την ονομασία ‘ΕΥΝΟΜΙΑ’, θα υλοποιηθούν στο θαλάσσιο χώρο Νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 και θα συμπεριλάβουν μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας, οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν την ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από την Τετραμερή Πρωτοβουλία «με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Προσθέτει δε πως «η Πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

«Οι εντάσεις και οι προσπάθειες για αποσταθεροποίηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τις συνεχιζόμενες και παρατεταμένες συγκρούσεις την παρούσα περίοδο έχουν κορυφωθεί, λόγω και των αυξανόμενων προστριβών σε διάφορα θέματα (όρια, μεταναστευτικές ροές, διακίνηση κ.λπ.)» αναφέρει το η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, οι κατ’ επανάληψη παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, το οποίο είναι δεσμευτικό ακόμη και για τις χώρες που δεν το έχουν υπογράψει».

«Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση, «επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, σχεδίασε οργάνωσε και διεξήγαγε από το πρωί της Τρίτης 25 Αυγούστου 2020 αεροναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή που έχει δεσμεύσει σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες ασφαλείας.

Στην άσκηση συμμετέχουν Φρεγάτες (Φ/Γ), Υποβρύχια (Υ/Β), Αεροσκάφη και δυνάμεις της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Η εν λόγω άσκηση περιλαμβάνει εκπαίδευση σε αντικείμενα αεράμυνας Ναυτικής Δύναμης, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr