ΑΜΥΝΑ

Αποχώρηση από τη βάση του Ιντσιρλίκ εξετάζουν οι ΗΠΑ - Στα σχέδια της Ουάσινγκτον και η Σούδα

Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 13 Σεπτεμβρίου 2020, 21:30
Αποχώρηση από τη βάση του Ιντσιρλίκ εξετάζουν οι ΗΠΑ - Στα σχέδια της Ουάσινγκτον και η Σούδα
Facebook Twitter Whatsapp

Τι αναφέρει η Washington Examiner σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη βάση Ιντσιρλίκ. Στα εναλλακτικά σχέδια που εξετάζει η Ουάσιγκτον περιλαμβάνεται και η βάση στη Σούδα της Κρήτης. 

Την εναλλακτική λύση της μεταφοράς της βάσης τους από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στην Ελλάδα φαίνεται να εξετάζουν οι Αμερικανοί, όπως αναφέρει το Washington Examiner, σε μια περίοδο που η Τουρκία εμφανίζεται ολοένα και πιο απομονωμένη, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να στέλνουν μηνύματα αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γερουσιαστή, και Προέδρου υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με την Ευρώπη, Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν, η Αμερική εξετάζει το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο Ερντογάν κλείσει το Ιντσιρλίκ, να μεταφέρει την βάση της σε ελληνικό νησί, εννοώντας κατά πάσα πιθανότητα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Σούδα.  «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με το Ιντσιρλίκ. Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δήλωσε ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν.

Όπως αναφέρει στο Washington Examiner, σε μια δήλωση που αναμφισβήτητα δείχνει την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προς τις τακτικές Ερντογάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βλέπουν ελληνικό νησί ως εναλλακτική λύση στην τουρκική βάση εξαιτίας των ενοχλητικών ενεργειών του Ερντογάν,  ενώ προσθέτει πως σε περίπτωση που κάτι συμβεί με την Τουρκία απειλείται η αμερικανική παρουσία εκεί οπότε αυτός είναι ένας από τους λόγους  που αυξάνουμε και βελτιώνουμε την στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα.

«Είναι ενοχλητικό. Είναι πολύ ανησυχητικό και είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, επειδή η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία απειλείται σίγουρα», είπε συγκεκριμένα.

Ενδεχόμενη αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιντσιρλίκ θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία εμπιστοσύνης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, που έχει ήδη τρωθεί από την προσέγγιση Ερντογάν – Πούτιν και τις κόντρες της Τουρκίας με άλλους νατοϊκούς εταίρους. «Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία μας και τη συνεργασία μας με την Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά από αμυντικής σκοπιάς πιστεύω ότι θα πρέπει να αντικρίσουμε κατάματα την κατάσταση ότι ο δρόμος που ακολουθεί ο Ερντογάν δεν είναι καλός», τόνισε ο Τζόνσον.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr