ΑΜΥΝΑ

Στρατιωτική θητεία: «Κλειδώνει» η αύξησή της στον Στρατό Ξηράς – Το σχέδιο για στράτευση στα 18

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2020, 22:00 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2020, 22:04
Στρατιωτική θητεία: «Κλειδώνει» η αύξησή της στον Στρατό Ξηράς – Το σχέδιο για στράτευση στα 18
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Τη σχετική εισήγηση φέρεται να έχει καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση του στρατεύματος έστω και για τρεις μήνες και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες ΕΣΣΟ θα ισχύσει.

Τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς από τους 9 στους 12 μήνες, ώστε να εξισωθεί με αυτή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. 

Τη σχετική εισήγηση φέρεται να έχει καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση του στρατεύματος έστω και για τρεις μήνες και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες ΕΣΣΟ θα ισχύσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, όσοι κατατάχθηκαν στον στρατό στις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία κατά 1,5 μήνα ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, εξετάζεται και υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Πέτσας: Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας πρέπει να συζητηθεί χωρίς ταμπού

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε στον ΣΚΑΙ για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. «Κάνουμε ό,τι πρέπει για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι σκέψεις και συζητήσεις για αλλαγές στη θητεία», ανέφερε ο Στελιος Πέτσας

Επιπλέον εξήγησε ότι έχουν μειωθεί οι νεότεροι στο στράτευμα και ένα ζήτημα είναι η στράτευση στα 18 έτη, και ένα άλλο η διάρκεια της θητείας, που πρέπει να συζητηθεί «χωρίς ταμπού». Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «όλα αυτά είναι συνάρτηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση «δεν είμαστε στη φάση της απόφασης» αλλά κάποια ταμπού θέματα πρέπει να τεθούν όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξωτερικές απειλές. Μετά τη συζήτηση θα παρθούν οι αποφάσεις διευκρίνσε, «όχι ερήμην της κοινωνίας, μαζί με την κοινωνία».