current views are: 9

15 Σεπτεμβρίου 2020
Δημοσίευση10:50

Λαγγίδης στον Alpha 98,9: «Η Ευρώπη δεν είναι ξεκάθαρη με τις κυρώσεις – Η Τουρκία απειλεί και εμμέσως»

Ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά, τις δηλώσεις Πομπέο και το άρθρο Τσαβούσογλου και τόνισε ότι η Τουρκία θέλει να δείξει ένα καλό πρόσωπο ενόψει της Συνόδου στο τέλος Σεπτέμβρη.

Δημοσίευση 10:50’

Ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά, τις δηλώσεις Πομπέο και το άρθρο Τσαβούσογλου και τόνισε ότι η Τουρκία θέλει να δείξει ένα καλό πρόσωπο ενόψει της Συνόδου στο τέλος Σεπτέμβρη.

Τη νέα Navtex της Τουρκίας η οποία ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου, τις δηλώσεις Πομπέο αλλά και το άρθρο Τσαβούσογλου που μιλά για διάλογο με την Ελλάδα σχολίασε ο Αφεντούλης Λαγγίδης.

Ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων τόνισε ότι η Τουρκία απειλεί εμμέσως και με άλλα θέματα που αφορούν Ελλάδα και Ευρώπη και τόνισε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ξεκάθαρη με τις κυρώσεις αυτό αποτελεί κακό οιωνό για το μέλλον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όσον αφορά την τουρκική πλευρά, είναι αναμενόμενο να θέτει επί τάπητος των πιθανών διαπραγματεύσεων όλα τα ζητήματα τα οποία η ίδια θεωρεί ότι την αφορούν και μεταξύ αυτών η αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, κάτι το οποίο φάνηκε και από την αντι – Navtex την οποία εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης. Αυτό που μένει να δούμε είναι, όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Πομπέο, είναι αν αυτές αφορούσαν σε αποστρατικοποίηση όσον αφορά την επίλυση της διαφοράς για την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή την έξοδο των ναυτικών μονάδων από πλευράς Τουρκίας, οι οποίες συνόδευαν το Oruc Reis και βεβαίως, την παρακολούθηση από ελληνικής πλευράς όλων αυτών, με τα ίδια ναυτικά μέσα, ή αν προβαίνει πλέον η αμερικανική πλευρά σε κάτι πιο προωθημένο. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ισχύει μάλλον το πρώτο. Η αμερικανική πλευρά αν ισχύει το δεύτερο, δηλαδή η θέλησή τους να μπει η Ελλάδα στην αποστρατικοποίηση των νησιών της, είναι κάτι το οποίο για πρώτη φορά προκύπτει και νομίζω ότι δεν είναι της συγκυρίας η Ελλάδα να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου η 4η στρατιά, τα κατοχικά στρατεύματα γύρω στις 30.000… Αν ξεκινήσει κάποιος να απαριθμεί τους λόγους που η Ελλάδα έχει στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά και αυτό, είναι ζήτημα ερμηνείας. Να πάμε απλά και μόνο στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Είναι κάτι το οποίο καμία πλευρά δεν έχει αμφισβητήσει στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών, με εξαίρεση την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή και αναφέρθηκε στο άρθρο Τσαβούσογλου:

«Αυτό που ενδιαφέρει την τουρκική πλευρά, ιδίως αυτές τις μέρες μέχρι τις 24-25 του μήνα, είναι να δείξει ένα πρόσωπο στην ΕΕ ότι είναι διατεθειμένη να καταλήξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνοντας όρους που είναι γνωστοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Από τη μία αυτές τις δηλώσεις και έχουμε από την άλλη απειλητικές δηλώσεις, με την τουρκική πλευρά να θέτει μέσω τουρκικού μέσου ζήτημα λήξης για την προμήθεια φυσικού αερίου που λήγει το 2021, συμφωνία που πρέπει να ανανεωθεί με την υπογραφεί της. Παράλληλα θέτει και ζητήματα όσον αφορά το Μοντρέ, δηλαδή έμμεσες απειλές ότι αν η ΕΕ προβεί σε κυρώσεις κατά της τουρκικής οικονομίας, η Τουρκία θα κλείσει τα στενά της για τις ευρωπαϊκές χώρες και για την Ελλάδα. Το τελευταίο βέβαια είναι φαιδρό, δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και βάση της ίδιας της ερμηνείας. Είναι από τη μία η ρητορική που δείχνει ένα καλό πρόσωπο για την Τουρκία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί αυτόν τον χρόνο ευνοϊκά, έτσι ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις».

Για την επίσκεψη Μισέλ και την Κύπρο: «Δεν νομίζω ότι θα συμμορφωθεί η Τουρκία ταυτόχρονα και όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ. Δεν καλλιεργεί τέτοιες ελπίδες ο Μισέλ ότι σε κάτι τέτοιο θα συγκατανεύσει η Τουρκία. Ο Μισέλ είναι γνωστός και από τη δήλωσή του, η οποία αφορούσε τη σύγκλιση περιφερειακής Συνόδου για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Κάποιοι το ερμήνευσαν ως θέσεις υπέρ της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις του δεν είναι παραγωγικές. Δεν έχει τις δυνατότητες να παρέμβει σε αυτή τη διαμάχη. Αν μονόλογος από πλευράς ΕΕ ήταν αποκλειστικά και μόνο κάντε αυτό γιατί θα επιβληθούν κυρώσεις, τότε θα ήταν ένας μονόλογος, η Τουρκία θα είχε προσέλθει σε διάλογο με πιο ανεκτικές θέσεις. Όσο η Ευρώπη δίνει λάθος μηνύματα, δηλαδή ότι υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρξουν κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν θα έχει συμμορφωθεί πλήρως, αυτό δεν είναι καλός οιωνός και δεν είναι καθόλου εχέγγυο για την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στην ΕΕ».


σχετικα αρθρα