ΑΜΥΝΑ

Αυτοψία στα Rafale από τον Αρχηγό ΓΕΑ - Η ακτινογραφία στο Mont- de- Marsan και τα πρώτα συμπεράσματα

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2020, 15:52
Αυτοψία στα Rafale από τον Αρχηγό ΓΕΑ - Η ακτινογραφία στο Mont- de- Marsan και τα πρώτα συμπεράσματα
Facebook Twitter Whatsapp

Το πρώτο «γεράκι» της HAF θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του αρχηγό της Armee de l’air et de l’espace Πτέραρχο Phillippe Lavigne και να πετάξει με Rafale, το μαχητικό το οποίο εντάσσεται τους επόμενους μήνες στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Στην 118 Αεροπορική Βάση και στη «φωλιά» των Rafale στο Mont-de-Marsan βρίσκεται ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Γεώργος Μπλιούμης σε μια υψηλού συμβολισμού αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά ουσιαστική έπειτα από την απόφαση για απόκτηση 18 δικινητήριων Γαλλικών μαχητικών από την Πολεμική μας Αεροπορία.

Το πρώτο «γεράκι» της HAF θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του αρχηγό της Armee de l’air et de l’espace Πτέραρχο Phillippe Lavigne και να πετάξει με Rafale, το μαχητικό το οποίο εντάσσεται τους επόμενους μήνες στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Όμως το πιο ουσιαστικό μέρος της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΑ ίσως είναι η αυτοψία που θα κάνει στα 8 μεταχειρισμένα Rafale τα οποία ανήκουν στη δύναμη των δύο Μοιρών που εδρεύουν στο Mont-de-Marsan και τα οποία προορίζονται να παραχωρηθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία μαζί με τα υπόλοιπα 4 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μεταχειρισμένα Rafale τα οποία θα δει από κοντά ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έχουν συμπληρώσει μόλις από 1000 έως 3000 ώρες πτήσης. Μαχητικά άριστα συντηρημένα από την Γαλλική Πολεμική αεροπορία με διαμόρφωση F3R και τη δυνατότητα να φέρουν το σύνολο των όπλων τα οποία χρησιμοποιεί η France Armee de l’air όπως Scalp και Exocet αλλά και βλήματα Mica όπως και το ‘’υπερπόπλο’’ Meteor με ακτίνα δράσης άνω των 100 χλμ.

Φυσικά ο Αρχηγός ΓΕΑ θα ενημερωθεί αναλυτικά για τις δυνατότητες των Γαλλικών μαχητικών ενώ αναμένεται να θέσει στους Γάλλους όλα τα ζητήματα που αφορούν το μεγάλο «deal». Οι Έλληνες επιτελείς άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες εργάζονται ενταντικά για να λύσουν προβλήματα και να ‘’τρέξουν’’ τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Νέο μαχητικό σημαίνει μια σειρά από θέματα προς επίλυση που αφορούν συντήρηση-υποστήριξη αλλά και εκπαίδευση-υποδομές.

Στα θετικά πιστώνεται η τεχνογνωσία που έχει η HAF εδώ και δεκαετίες στα Γαλλικά μαχητικά από τα F1 έως τα Mirage 2000 και τα πιο σύγχρονα Mirage 2000-5 τα οποία απέκτησε το 2000. Τότε αγοράστηκαν 15 ενώ ακόμη 10 αναβαθμίστηκαν από Mirage 2000 σε διαμόρφωση 2000-5.

Εκεί όμως που στέκονται κυρίως οι Έλληνες επιτελείς είναι να ολοκληρώσουν την συμφωνία επιλύοντας όλα τα προβλήματα τα οποία εμφανίστηκαν με την συντήρηση και υποστήριξη των Mirage με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να μειωθούν οι διαθεσιμότητες και το ΓΕΑ να κάνει πλέον έναν αγώνα δρόμου για να τις επανεφέρει σε υψηλά επίπεδα. Και σε αυτά τα θέματα αναμένεται να επικεντρώσει μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον του ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το κλίμα πάντως που φτάνει από το Παρίσι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία είναι ιδίαιτερα θετικό με τους Γάλλους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να λύσουν όλες τις απορίες των Ελλήνων επιτελών και του Αντιπτέραρχου Μπλιούμη.

«Γεύση» από Rafale έχουν ήδη πάρει οι Έλληνες ιπτάμενοι της 347 Μοίρας «ΠΕΡΣΕΑΣ» οι οποίοι βρίσκονται εδώ και δύο εβδομάδες στο Mont-de-Marsan και πετούν καθημερινά με τα Γαλλικά δικηνητήρια «Δελταπτέρυγα». Έμπειροι πιλότοι περιγράφουν ήδη το Rafale ως game changer το οποίοι εκτινάσσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της HAF και δείχνει να είναι ο επόμενος μεγάλος εφιάλτης της Τουρκικής αεροπορίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr