current views are: 9

18 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση13:35

Πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis: Πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο – Σε ετοιμότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις

Συνεχίζει η Τουρκία, τα επικίνδυνα παιχνίδια και τον πόλεμο νεύρων με το Oruc Reis, το οποίο την Κυριακή έφτασε ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο, σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων από το νησί.

Δημοσίευση 13:35’

Συνεχίζει η Τουρκία, τα επικίνδυνα παιχνίδια και τον πόλεμο νεύρων με το Oruc Reis, το οποίο την Κυριακή έφτασε ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο, σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων από το νησί.

Σε ρυθμούς κλιμάκωσης κινείται η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθώς φαίνεται πως το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis κινείται όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο. Tην Κυριακή το πλοίο έφτασε ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο, σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων από το νησί.

Το τουρκικό ερευνητικό, με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, βρίσκεται για 7η συνεχόμενη ημέρα ανοιχτά του ελληνικού ακριτικού νησιού, κινείται μια ΒΑ και μια ΝΔ του Καστελόριζου.

Η πορεία του Oruc Reis, καθώς και πού βρισκόταν στις 20:30 της Κυριακής:

H θέση του Oruc Reis στις 15:00 της Κυριακής.

Σύμφωνα, δε, με τους χάρτες που δημοσιεύει το Aegean Hawk στο Twitter, δορυφορική εικόνα της 16ης Οκτωβρίου, δηλαδή της Παρασκευής, το Καστελόριζο είναι περικυκλωμένο από πολεμικά πλοία.

Η πορεία του πλοίου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρακολουθείται στενά από πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελόριζο, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Εξάλλου, όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost.gr η Αθήνα είναι έτοιμη για μαραθώνιο προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας

Χάρτης-πρόκληση από την Άγκυρα

Μετά την κλιμάκωση με τη νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στα 6,5 μίλια η τουρκική ηγεσία προχωρά ένα βήμα παραπέρα «μαρκάροντας» το Αιγαίο.

Έτσι μετά τη ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε πληθώρα ελληνικών νησιών, καθώς και την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων ώστε να αχρηστέψει στην πράξη το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, η Τουρκία συνεχίζει, «μοιράζοντας» το Αιγαίο καθώς διατείνεται ότι έχει δικαίωμα έρευνας και διάσωσης, στο μισό Αιγαίο και σε όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Τον χάρτη ανήρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου με το παρακάτω μήνυμα: «Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!»



Άμεση η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε σχέση με την εξαγγελία νέας παράνομης περιοχής έρευνας και διάσωσης από την Τουρκία.
«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο  Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint  Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα», διευκρινίζεται.

«Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί», καταλήγει το ελληνικό ΥΠΕΞ.


σχετικα αρθρα