ΑΜΥΝΑ

Κοντά στα 12 μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Reis – Άνοιξε τον πομπό του (χάρτες)

Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2020, 16:38
Κοντά στα 12 μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Reis – Άνοιξε τον πομπό του (χάρτες)
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζει να πλέει επικίνδυνα κοντά στο Καστελόριζο το Oruc Reis. Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στη νέα Navtex που εξέδωσε για τι τουρκικό ερευνητικό αργά το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζει να πλέει επικίνδυνα κοντά στο Καστελόριζο το Oruc Reis, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας άνοιξε τον πομπό και σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marinetraffic, βρίσκεται στα 12,4 μίλα από το Καστελόριζο, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιστοσελίδα, το τουρκικό ερευνητικό πλέει με ταχύτητα περίπου 4,4 κόμβων την ώρα και βορειοδυτική κατεύθυνση, αλλάζοντας για μια ακόμη φορά ρότα.

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία με νέες Navtex - Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στη νέα Navtex που εξέδωσε για το Oruc Reis αργά το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία, η οποία περιοχή ερευνών από 24 σημεία, ζητώντας παράλληλα και την αποστρατικοποίηση των Ψαρών. Η Άγκυρα δεν κρύβει τον θυμό της για την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και κουνάει το δάχτυλο σε Αθήνα και Λευκωσία, καταλογίζοντάς τους «εχθρική πολιτική» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πανικός της Τουρκίας μετά την τριμερή εκδηλώνεται και μέσα από τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος προανήγγειλε έρευνες και «νότια της Κρήτης».

 Η νέα Navtex παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου. Η νέα Navtex περιλαμβάνει περιοχές κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου και φτάνει έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

Η Αθήνα απαντά με αντι-Navtex, ενώ παράλληλα παραμένει πιστή στην τακτική της διπλωματίας, ενισχύοντας και διευρύνοντας τις συμμαχίες της στην περιοχή.

Όλα αυτά την ώρα που η Ρωσία λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, προχώρησε σε μια εξόχως ηχηρή παρέμβαση που από πολλούς θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μήνυμα προς την Άγκυρα, καθώς υπενθύμισε την ήττα του οθωμανικού και αιγυπτιακού στόλου στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

H νέα Navtex που αφορά έρευνες του Oruc Reis, επεκτείνει χρονικά έως τις 27 Οκτωβρίου τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Δείτε τη Navtex:

Η Ελλάδα δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και εξέδωσε αντι-Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα. 

Συγκεκριμένα, από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο εκδόθηκε η αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η ελληνική Navtex:

ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου: «Αυτοί δημιουργούν προβλήματα - Με τις εχθρικές τους πολιτικές δεν θα βρεθεί λύση»

Θέση για την τριμερή συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών στη Λευκωσία πήρε η Τουρκία, η οποία για ακόμα μια φορά επέρριψε ευθύνες σε Ελλάδα και Κύπρο για τις δικές της προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι όσα ειπώθηκαν χθες, μετά το τέλος των συναντήσεων των αρχηγών των τριών χωρών, περιέχουν αβάσιμες κατηγορίες, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις τους.

Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι εκείνες που δημιουργούν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αν δεν αλλάξουν την «εχθρική» τους πολιτική δεν θα βρεθεί λύση.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται λίγες ώρες μετά την νέα Navtex που εξέδωσε για το Oruc Reis αργά το βράδυ της Τετάρτης. Περιλαμβάνει περιοχές κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου και φτάνει έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου, ενώ ζητά παράλληλα και την αποστρατικοποίηση των Ψαρών

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος της συνόδου κορυφής Αιγύπτου-Ελλάδας-Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, και περιέχει αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας, όπως είναι πλέον σύνηθες κι από τις προηγούμενες συναντήσεις αυτών των τριών.

Το γεγονός ότι το ανακοινωθέν, που δημοσιεύτηκε από αυτή την τριμερή, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει ως στόχο "την υποστήριξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο" στοχεύει τη χώρα μας κάθε φορά, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χωρών.

Η πραγματική συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια περιεκτική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

«Θα κάνουμε έρευνες και νότια της Κρήτης»

Την απόφαση της Τουρκίας να επεκταθεί για έρευνες και νότια της Κρήτης εξέφρασε ανοιχτά με δηλώσεις του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάϊ.

«Η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

«Εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη. Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά και σε ερώτησή του για τις αντιδράσεις της Ελλάδας απάντησε:

«Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».