current views are: 7

23 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση15:41

«Βραχυκύκλωμα» Στόλτενμπεργκ για τα περί ακύρωσης στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας, Τουρκίας – Η απάντηση της Αθήνας

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, μίλησε για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Δημοσίευση 15:41’

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, μίλησε για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Ακόμη ένα βραχυκύκλωμα με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έλαβε χώρα την Παρασκευή. Τι συνέβη; Μετά το πέρας της δεύτερης ημέρας της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης, ο νορβηγός επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ανακοίνωσε πως Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προγραμματίσει στην ημέρα της εθνικής επετείου η μία χώρα της άλλης (28η και 29η Οκτωβρίου).

Ωστόσο, όπως μετέδωσε ο Alpha, επικαλούμενος πηγές του υπουργείου Άμυνας, επρόκειτο για πρόταση που έκανε ο Στόλτενμπεργκ και δεν υπήρξε συμφωνία. Κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως «όσο συνεχίζεται η προκλητικότητα, η Αθήνα δεν συζητά».

Τι είπε ο Στόλενμπεργκ

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, μίλησε για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν και στη σημερινή, όπως και στη χθεσινή, τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας. Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων, τόνισε, μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.

Όπως και χθες, ο κ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε και σήμερα η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και ανέδειξε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.

«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση», κατέληξε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες 22 και σήμερα 23 Οκτωβρίου 2020.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου συζητήθηκαν οι μείζονες προκλήσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Πρόκειται για πάγια θέση της χώρας μας σε αντιδιαστολή με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, όπως οι πλόες ερευνητικού σκάφους και πολεμικών πλοίων εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και με την επέκταση της παράνομης NAVTEX ως τις 27 Οκτωβρίου. Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν αναξιοπιστία προθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για διάλογο, υπονομεύουν τη διαδικασία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θίγουν τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες -τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα- δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας NATO κ. Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητος στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και να επιλύσει οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Πάντως, από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» την ανακοίνωση του Στόλενμπεργκ.

Το προηγούμενο αλαλούμ

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Σεπτεμβρίου είχε καταγραφεί ακόμη ένα αλαλούμ με ευθύνη του Στόλτενμπεργκ. Είχε ανακοινώσει έναρξη τεχνικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μια παρέμβαση μέσω Twitter που διαψεύστηκε άμεσα από την Αθήνα, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως «αποκλιμάκωση συνιστά μόνο η απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επί της ουσίας, το «βραχυκύκλωμα» -σύμφωνα με πληροφορίες- προκλήθηκε από ένα έγγραφο που δόθηκε στις δύο αντιπροσωπείες στο ΝΑΤΟ και που ζητούσε τις παρατηρήσεις τους εντός μίας εβδομάδας.


σχετικα αρθρα