current views are: 15

25 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση12:25

Η τουρκική κλιμάκωση φέρνει γρηγορότερα τα Rafale στο Αιγαίο: Fast Track διαδικασίες ζητά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Πότε έρχονται τα πρώτα μαχητικά

Επίσπευση παράδοσης των Rafale θέλει Αθήνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να ζητά fast track διαδικασίες. Το σχέδιο του Επιτελείου για την εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών.

Δημοσίευση 12:25’

Επίσπευση παράδοσης των Rafale θέλει Αθήνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να ζητά fast track διαδικασίες. Το σχέδιο του Επιτελείου για την εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών.

Να «σπάσει» τις αλυσίδες της γραφειοκρατίας και να επισπεύσει την παράδοση των πρώτων μεταχειρισμένων Rafale μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 στοχεύει το Ελληνικό επιτελείο με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο να ζητά από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων επίσπευση των διαδικασιών.

Στόχος είναι ακόμα και μέσα στην Άνοιξη οι Γάλλοι να παραδώσουν τις πρώτες «ριπές» στην Πολεμική μας Αεροπορία, έστω ακόμα και ένα ζευγάρι από τα έξι πρώτα μεταχειρισμένα Rafale ώστε σταδιακά έως το καλοκαίρι να φτάσουν και τα υπόλοιπα στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Εγχείρημα όχι εύκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά όχι και ακατόρθωτο όπως αναφέρουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι επαφές των στελεχών της ΓΔΑΕΕ και των επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας με τους Γάλλους της Direction Generale de l’ Armenent, της Dassault αλλά και της Armee de l’ Air προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει έπειτα από τις παρατηρήσεις της Ελληνικής πλευράς και να «πέσουν» οι υπογραφές. Ζητήματα τα οποία αφορούν κυρίως τη συντήρηση και υποστήριξη των «Δελταπτέρυγων» με τους σκοπέλους της γνωστής Ελληνικής αλλά και Γαλλικής γραφειοκρατίας να αποτελούν εμπόδια στις διαδικασίες.

Το Ελληνικό επιτελείο με δεδομένο ότι η κρίση με την Τουρκία ενδέχεται να συνεχιστεί για άγνωστο χρονικό διάστημα επιθυμεί την επίσπευση της απόκτησης των Rafale τόσο για συμβολικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους. Η προσγείωση στην Τανάγρα των πρώτων Rafale θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα ενώ ταυτόχρονα θα εκτινάξει το ηθικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την προσθήκη στο οπλοστάσιό τους ενός πανίσχυρου οπλικού συστήματος που αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ήδη το ΓΕΑ εργάζεται πυρετωδώς με τον Αρχηγό Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο που αφορά τόσο την εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών όσο και την υποδοχή των πρώτων Rafale στην Τανάγρα. Το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα Αρχηγού στη Γαλλία άνοιξε το δρόμο για πιο στενή συνεργασία της HAF με την Armee de l’ Air ενώ συζητήθηκαν τόσο η διαδικασία εκπαίδευσης ιπτάμενων και τεχνικών όσο και το χρονοδιάγραμμα παραχώρησης των Rafale.

Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί αναμένεται από τις αρχές του 2021 να μεταβούν ανά ομάδες στη Γαλλία προκειμένου να ξεκινήσουν τα «εντατικά φροντιστήρια» από τους Γάλλους εκπαιδευτές πάνω στο νέο μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν τα «γεράκια» της 332 Μοίρας ενώ σε επόμενη φάση θα ενισχυθούν και από άλλους ιπτάμενους διάφορων βαθμών και από άλλες Πολεμικές Μοίρες και όχι απαραίτητα με εμπειρία στα Mirage.

Στη συνέχεια στην Τανάγρα θα φτάσουν Γάλλοι εκπαιδευτές-τουλάχιστον δύο- αλλά και τεχνικοί εδάφους για να συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά τα ταχύρρυθμα ενώ ήδη στην 114 Πτέρυγα Μάχης θα έχει μεταφερθεί και ο εξομοιωτής του Rafale o οποίος θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την εκπαίδευση των νέων πιλότων που θα επανδρώσουν την πρώτη Ελληνική Μοίρα Rafale.

Η Μοίρα Rafale αλλά και γενικότερα η 114 Πτέρυγα Μάχης αναμένεται να ενισχυθεί όχι μόνο με ιπτάμενους αλλά και με τεχνικούς ακόμα και από άλλες Πτέρυγες αν απαιτηθεί ενόψει όχι μόνο της απόκτησης των Rafale αλλά και της αύξησης στις διαθεσιμότητες των Mirage έπειτα από τη συμφωνία με τους Γάλλους για την συντήρηση των ‘’Δελταπτέρυγων’’ της Πολεμικής Αεροπορίας.


σχετικα αρθρα