ΑΜΥΝΑ

Επίτιμος Α/ΓΕΣ στον Alpha 98,8 για τουρκικές προκλήσεις: Το trigger point της εμπλοκής το αποφασίζουν οι πολιτικοί- Να μην είμαστε το καλό παιδί του ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 26 Οκτωβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 26 Οκτωβρίου 2020, 17:13
Επίτιμος Α/ΓΕΣ στον Alpha 98,8 για τουρκικές προκλήσεις: Το trigger point της εμπλοκής το αποφασίζουν οι πολιτικοί- Να μην είμαστε το καλό παιδί του ΝΑΤΟ
Facebook Twitter Whatsapp

Μήνυμα πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες έστειλε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ κ. Γιώργος Καμπάς τονίζοντας πως το trigger point, το κάτω από ποιές προϋποθέσεις θα υπάρξει εμπλοκή με την Τουρκία, το αποφασίζει η πολιτική ηγεσία. 

Μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες αλλά και ότι αυτό το γνωρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και η ηγεσία της Τουρκίας έστειλε μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, κ. Γιώργος Καμπάς.

Σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας τόνισε πως: «Ο στρατιωτικός δίνει επιλογές στο τραπέζι, βάζει πολλές επιλογές, βάζει τους κανόνες εμπλοκής (...). Αλλά από εκεί και μετά, το trigger point της όλης εμπλοκής είναι κάτι το οποίο πρέπει να το καθορίσουν οι πολιτικοί οι οποίοι πρέπει να συνδυάσουν και πολλά άλλα θέματα, και εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας αλλά και εσωτερικής κατάστασης για να αποφασίσουν κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς για το τι θα σήμανε μία κίνηση δυτικά του 28ου μεσημβρινού ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ σχολίασε: «Θεωρώ ότι και αυτές οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα αλλά και πολλώ δε μάλλον η κίνηση δυτικά του 28ου Μεσημβρινού είναι καθαρά με επιθετική διάθεση. Από όλες τις απόψεις. Ουσιαστικά για να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας, έστω και τη δυνητική για την υφαλοκρηπίδα στην ευρύτερη περιοχή. Ένας πρώτος προβληματισμός που έρχεται στο μυαλό μου τώρα (…) είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για αυτό που κάναμε με την ελληνοαιγυπτιακή (συμφωνία). Εκεί που βάλαμε το όριο στον 28ο, που κόψαμε και τη Ρόδο στη μέση, κατά πόσο αυτό τελικά διευκόλυνε ή δυσκόλεψε την όλη διαδικασία και το όλο θέμα».

Σε σχέση με την εποπτεία του Oruc Reis ο κ. Καμπάς τόνισε: «Ο κλοιός ( γύρω από το Oruc Reis) υπάρχει πράγματι. Παρακολουθούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και τον Αύγουστο και τώρα παρακολουθούμε αυτά τα καράβια και τον τούρκικο στολίσκο. (...) Από την άλλη πλευρά, με όλες αυτές τις κινήσεις που γίνονται από την πλευράς τους, εμείς δεν δίνουμε την αίσθηση εκείνη την αποτρεπτική διάθεση την οποία πρέπει ενσπείρουμε στον αντίπαλο. Νομίζω ότι στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να σκεφτούμε το ότι θα πρέπει να συζητήσουμε για πιο έντονες κόκκινες γραμμές τις οποίες αποτελεσματικά και αποφασιστικά να τις επιβάλουμε. Διότι πιθανώς να είναι και αυτός ο τρόπος με τον οποίο ακούει αυτός ο αντίπαλος».

Αναφερόμενος σε μια εμπλοκή στο πεδίο μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών δυνάμεων σημείωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο, σύνθετο θέμα το οποίο κατά βάση την πρώτη λέξη και την τελευταία την έχουν οι πολιτικές ηγεσίες μίας χώρας. (..). Το πότε θα πάμε και το ποια θα είναι η κόκκινη γραμμή που μας αναγκάσει να πάμε είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το πει ένας στρατιωτικός. Ο στρατιωτικός δίνει επιλογές στο τραπέζι, βάζει πολλές επιλογές, βάζει τους κανόνες εμπλοκής, βάζει θέματα πιο σοβαρά, βάζει θέματα ακόμα και για να πατήσουμε το κουμπί που λένε έτσι απλά και ακούγεται. Αλλά από εκεί και μετά την απόφαση και το ποιά στιγμή θα γίνει αυτό το πράγμα, το trigger point δηλαδή της όλης εμπλοκής είναι κάτι το οποίο πρέπει να το καθορίσουν οι πολιτικοί οι οποίοι πρέπει να συνδυάσουν και πολλά άλλα θέματα και εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας αλλά και εσωτερικής κατάστασης για να αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Βεβαίως, για το αξιόμαχο, επειδή ήμουν αρχηγός στον στρατό μέχρι πριν από κάποιους μήνες είναι το μόνο πράγμα για το οποίο δεν πρέπει να φοβάται ο Έλληνας και νομίζω ότι δεν φοβάται γιατί το ξέρουν οι Έλληνες. Ο στρατός μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, ναι σίγουρα περάσανε μία κρίση αρκετών ετών που πολλές κυβερνήσεις έβαλαν άλλες προτεραιότητες, πλην όμως διατηρούμε το αξιόμαχο και είναι σε τέτοιο σημείο που βλέπετε ότι ο Τούρκος μας πάει μέχρι ενός σημείου και μετά το αφήνει. (...) Ξέρει ότι απέναντί του δεν έχει ούτε Σύριους, ούτε Τζιχαντιστές, ούτε τη Λιβύη. Έχει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχει ένα κράτος από πίσω το οποίο έχει και εθνική υπερηφάνεια και είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προσέξουν και οι πολιτικοί μας. Δεν πρέπει να μας κάνουν να στεναχωριόμαστε και να αγχωνόμαστε για κάποια πράγματα».

Σε σχέση με τη στάση του ΝΑΤΟ αλλά και τι μπορεί να κάνει η χώρα μας ο κ. Καμπάς σχολίασε: «Το ΝΑΤΟ πάντα, προσπαθούσε να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των συμμάχων και ιδιαίτερα μεταξύ των δύο συμμάχων που είχαν μια τεράστια αντιπαλότητα, δηλαδή της Ελλάδας και τη Τουρκίας. Πρόκειται για μία γραμμή η οποία υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό όμως είναι μία λογική που πρέπει να την αποδεχθούμε εφόσον θέλουμε να είμαστε στο ΝΑΤΟ. Από εκεί και μετά θα πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα στο ΝΑΤΟ και αυτό κάναμε ανέκαθεν να δείξουμε ότι αν εμείς αποστασιοποιηθούμε, αν εμείς κάνουμε μια κίνηση η οποία να είναι αρνητική προς το ΝΑΤΟ θα εν δυνάμει απώλεια για το ΝΑΤΟ αυτό το πράγμα. Δηλαδή με λίγα λόγια εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους. Δεν πρέπει να τους αφήνουμε να λένε έλα μωρέ και η Ελλάδα».

Εξηγώντας πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό σημείωσε: «Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που γίνονται διάφορες συνεργασίες με διάφορες χώρες ΝΑΤΟϊκές. Μπορούμε σε όλα αυτά τα πράγματα με διάφορους τρόπους ακόμα και με το βέτο το οποίο το έχουμε, να τους «τσιγκλήσουμε» να καταλάβουν ότι δεν είμαστε τα καλά παιδιά, οι καλοί σύμμαχοι που παντού λέμε πάντα ναι».