ΑΜΥΝΑ

Έρχονται προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις - Αύξηση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 29 Οκτωβρίου 2020, 21:09
Έρχονται προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις - Αύξηση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές
Facebook Twitter Whatsapp

Ταυτόχρονα οι επιχειρησιακές απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται ιδιαίτερα σε τομείς όπου οι έφεδροι είναι αδύνατο να προσφέρουν με τη θητεία στο Στρατό Ξηράς να βρίσκεται στους 9 μήνες.

«Νέο αίμα» που θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα με διαδικασίες fast track εισέρχεται μέσα στο 2021 και στους τρεις κλάδους με απόφαση της κυβέρνησης. Λίγες μόλις εβδομάδες έπειτα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η πρόσληψη 2600 επαγγελματιών που θα στελεχώσουν Μονάδες και Σχηματισμούς των ΕΔ.

Πρόκειται για 1600 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και 1000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης(ΟΒΑ) . Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται άμεσα και μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί με τους νέους επαγγελματίες των ΕΔ να έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση των επιτελείων. Ήδη και οι τρεις κλάδοι έχουν ενημερώσει αναλυτικά για τις ανάγκες τους με την πλειονότητα όσων προσληφθούν να ενισχύουν τον Στρατό Ξηράς-λόγω μεγέθους και αναγκών-και να ακολουθούν το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία με επίσης ουκ ολίγες ανάγκες.

Η κρίση με την Τουρκία και η παρατεταμένη επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων από τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε πλέον επιτακτική την ανάγκη για «νέο αίμα» αφού την τελευταία δεκαετία δεν έγιναν προσλήψεις με αποτέλεσμα το μόνιμο δυναμικό και στους τρεις κλάδους και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες να γερνάει συνεχώς.

Ταυτόχρονα οι επιχειρησιακές απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται ιδιαίτερα σε τομείς όπου οι έφεδροι είναι αδύνατο να προσφέρουν με τη θητεία στο Στρατό Ξηράς να βρίσκεται στους 9 μήνες.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως αναφέρουν εμφατικά οι επιτελείς αποτελούν οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Με τον μέσο όρο ηλικίας να ανεβαίνει συνεχώς και σε κάποιες περιπτώσεις να πλησιάζει ακόμα και τα 40 η ανανέωση αποτελεί βασική προτεραιότητα. Έτσι σημαντικός αριθμός επαγγελματιών οι οποίοι θα προσληφθούν μέσα στο 2021 προορίζονται για αυτές τις Μονάδες με μια διαδικασία αυστηρής επιλογής. Και όσο περισσότεροι είναι οι υποψήφιοι τόσο υψηλότερο θα είναι το επίπεδο όσων κριθούν ότι μπορούν να αποτελέσουν τους νέους SOF των πιο απαιτητικών Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. ΕΤΑ, ΖΜΑΚ, ΜΥΚ και 31 ΜΕΕΔ θα ενισχυθούν άμεσα ενώ ανάγκες θα καλυφθούν και στα ΕΤΕΘ, στις Μονάδες Πεζοναυτών και στις λεγόμενες «ορεινές» Μοίρες Καταδρομών.

Σημαντικές ανάγκες όμως έχει ο Στρατός Ξηράς και στη στελέχωση Μονάδων με κρίσιμα οπλικά συστήματα όπως για παράδειγμα οι Επιλαρχίες αρμάτων, Μονάδες Πυροβολικού αλλά και σε τεχνικές ειδικότητες.

Πολεμικό Ναυτικό αλλά και Πολεμική Αεροπορία έχουν επίσης ζητήσει νέους επαγγελματίες για να εκπαιδευτούν σε χρήσιμες ειδικότητες ώστε να καλύψουν άμεσες ανάγκες ειδικά μετά την αποχώρηση στελεχών ακόμα και λόγω συνταξιοδότησης.

Το ΓΕΕΘΑ πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών με τον Αρχηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να έχει θέσει το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία και να βρίσκει την άμεση ανταπόκριση τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει πλήρη εικόνα και για τις ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό πέρα από την ενίσχυση με οπλικά συστήματα. Η εξαγγελία για 15000 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας μόνο τυχαία δεν ήταν αφού το επιτελείο έχει παραδώσει λεπτομερή αναφορά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η απόφαση για αύξηση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και των τριών κλάδων από τον επόμενο χρόνο. Έτσι το 2021 οι επιπλέον σπουδαστές θα είναι 516 ενώ ο αριθμός θα ανέβει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.