ΑΜΥΝΑ

Έφτασε μια ανάσα από το Καστελόριζο το Oruc Reis

Δημοσίευση 27 Νοεμβρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 27 Νοεμβρίου 2020, 16:50
Έφτασε μια ανάσα από το Καστελόριζο το Oruc Reis
Facebook Twitter Whatsapp

Νωρίτερα σήμερα όμως, το Oruc Reis -όπως καταγράφεται από τις ιστοσελίδες που καταγράφουν την πορεία των πλοίων- έφτασε σε απόσταση μόλις 6,8 μίλια νότια από τη νήσο Στρογγύλη στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Ακόμα και στα 7 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου έφθασε χθες το βράδυ το Oruc Reis, προτού σταδιακά αρχίζει να κινείται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίτερα σήμερα όμως, το Oruc Reis -όπως καταγράφεται από τις ιστοσελίδες που καταγράφουν την πορεία των πλοίων- έφτασε σε απόσταση μόλις 6,8 μίλια νότια από τη νήσο Στρογγύλη στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Ωστόσο την τελευταία φορά που είχε ανοιχτό το στίγμα του Oruc Reis, βρισκόταν 10 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη, με πορεία νοτιοανατολική.

Σε ετοιμότητα για προβοκάτσια

Όπως έγραψε το Newpost την Πέμπτη, σε λίγες ημέρες με την λήξη του μπαράζ των NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis φαίνεται ότι κλείνει ο πρώτος κύκλος έντασης στα ελληνοτουρκικά με επίκεντρο την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Ρόδου. H Άγκυρα έχει σπεύσει να δηλώσει ότι στις 29 Νοεμβρίου ημέρα που λήγει η χρονική ισχύς της τελευταίας παράνομης ναυτικής οδηγίας ολοκληρώνονται και οι έρευνες και αναμένεται να δούμε το σεισμογραφικό να αποσύρεται πιθανότατα στο λιμάνι της Αττάλειας.

Στην Αθήνα υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στο ρεσιτάλ προκλήσεων που άρχισε το καλοκαίρι στην περιοχή, κλίνοντας την περίοδο ερευνών με ακόμη μια «βόλτα» του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου. Το Πολεμικό Ναυτικό ήδη έχει φροντίσει να ενισχύει την παρουσία του στην θαλάσσια περιοχή, εκτελώντας τις εντολές για συνεχή παρακολούθηση του Τουρκικού ερευνητικού και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων. Με άλλα λόγια, η Αθήνα είναι έτοιμη να αποτρέψει οποιαδήποτε προβοκάτσια επιχειρήσει ο «Σουλτάνος» στην περιοχή.