current views are: 13

28 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση11:58

Υφαντής στον Alpha 98,9: «Η Τουρκία έχει το πιστόλι στο τραπέζι – Θα θέσει κι άλλα ζητήματα στις διερευνητικές»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, η γειτονική χώρα, εκτός από το θέμα των θαλασσίων ζωνών, το μοναδικό δηλαδή για το οποίο συζητά η Ελλάδα, θα θέσει κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι των διερευνητικών, όπως έκανε πάντα όλα αυτά τα χρόνια.

Δημοσίευση 11:58’

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, η γειτονική χώρα, εκτός από το θέμα των θαλασσίων ζωνών, το μοναδικό δηλαδή για το οποίο συζητά η Ελλάδα, θα θέσει κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι των διερευνητικών, όπως έκανε πάντα όλα αυτά τα χρόνια.

Ξεκάθαρος ότι η Τουρκία θα θέσει ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή της κυριαρχίας,στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, ήταν ο Κωνσταντίνος Υφαντής, ο οποίος ωστόσο προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν νέες προκλήσεις μέχρι τον Ιούνιο στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

«Από την πλευρά της Τουρκίας έχουμε την αναστολή των δραστηριοτήτων στις περιοχές που προκάλεσε την ένταση. Εκεί, αν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τι συμβαίνει, δεν θα υπάρχει κάτι άλλο μέχρι τον Ιούνιο. Όλα εξαρτώνται από το τι θα γίνει τις επόμενες 3-4 εβδομάδες, μέσα στον Γενάρη, όπου υπάρχει προσδοκία ότι θα δοθεί ημερομηνία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η δήλωση του υπουργού Ενέργειας είναι κάτι που επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία θέλει να κατοχυρώσει αυτά τα οποία η ίδια θεωρεί κεκτημένα, αλλά νομίζω ότι μέχρι και τον Ιούνιο δεν θα κάνει κάτι. Είναι αυτό που λέμε με το πιστόλι στο τραπέζι. Ότι δηλαδή ξεκινάμε τις επαφές αλλά δεν υποχωρώ από τις θέσεις μου», τόνισε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

Για το αν η Τουρκία μπορεί να θέσει και άλλα θέματα στο τραπέζι πέρα από θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα: «Από τα ελάχιστα που έχουν διαρρεύσει από τους προηγούμενους 60 και γύρους διερευνητικών επαφών, η Τουρκία πάλι προσπάθησε να θέσει τα ζητήματα αυτά, όμως η ελληνική πλευρά δεν τα αποδέχτηκε και συνεχίσαμε να συζητάμε χωρίς αυτά, όπως ήταν η αποστρατικοποίηση των νησιών, ή θέματα κυριαρχίας κλπ. Το πλαίσιο των διερευνητικών επιτρέπει στην Αθήνα να συζητά αυτά που θεωρούμε ότι πρέπει να συζητήσουμε, όπως η οριοθέτηση, χωρίς να δεσμευόμαστε από οτιδήποτε άλλο. Οι διερευνητικές είναι ένα πλαίσιο το οποίο εμείς το επιδιώκουμε, ενώ η Τουρκία δεν ήθελε να το βάλει, γιατί είναι σε ένα χαμηλό υπηρεσιακό επίπεδο, δεσμέυει πολύ τις πολιτικές ηγεσίες παρά μόνο στον βαθμό που θέλουν οι ίδιες και αυτό μας βολεύει. Με βάση του τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, η Τουρκία θα θέσει και άλλα θέματα στη λογική του παζαριού. Στη λογική όταν βάζω τα ζητήματα, όπως αυτά της αποστρατιωτικοποίησης, έτσι ώστε να πιέσω την Ελλάδα, της οποίας η θέση είναι εύθραυστη νομικά, εξαιτίας των -προβλέψεων της συνθήκης της Λωζάνης και θα την πιέσω, έτσι ώστε να αναγκάσω την Ελλάδα να υποχωρήσει σε κάτι άλλο για να γίνει ένα αμοιβαίο παζάρι. Είναι μια γνωστή τεχνική διαπραγμάτευσης της Τουρκίας».

Για την επέκταση στο Ιόνιο: «Η χώρα ετοιμάζει το χαρτοφυλάκιό της, τον φάκελο της διαπραγμάτευσης της. Παίρνει τα όπλα της και είναι όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες από τη στιγμή που συμφωνήσαμε με Ιταλία, Αίγυπτο και Αλβανία για το διεθνές δικαστήριο. Η Αθήνα θα ήθελε ιδανικά να έχει τελειώσει η τεχνική διαδικασία της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και το συνυποσχετικό με την Αλβανία. Αυτά είναι πολύ δυνατά χαρτιά».

Για τις διακρατικές συμφωνίες που κάνει η Ελλάδα με τις χώρες της περιοχής: «Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες στην ελληνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Η πρώτη είναι να κλείσουν εκκρεμότητες με βάση το δίκαιο της Θάλασσας και σε αυτό θέλουμε να σείρουμε και την Τουρκία. Ο άλλος είναι οι ευρύτατες συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, κάποιες από αυτές έχουν και στοιχεία συμμαχιών, ο 3ος είναι η ΕΕ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα σε άλλα ζητήματα αλλά όχι εδώ. Η ΕΕ είναι σχεδόν παράλυτη σε αυτό το θέμα και τέλος είναι η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας».

Για τα Rafale: «Είναι μια κακή συγκυρία για την Τουρκία τα Rafale. Την εκδίωξή της από το πρόγραμμα των F35 και την αναβάθμισης της αεροπορικής ισχύος της Ελλάδας, η οποία τουλάχιστον εξουδετερώνει το όποιο πλεονέκτημα της Τουρκίας».


σχετικα αρθρα