current views are: 11

10 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση09:25

Με επέκταση χωρικών υδάτων και Rafale η Αθήνα θωρακίζεται ενόψει διερευνητικών επαφών

Κλείνουν οι εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς η οποία θέλει να είναι καθ’ όλα έτοιμη στο νέο γύρο των διερευνητικών που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη.

Δημοσίευση 09:25’

Κλείνουν οι εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς η οποία θέλει να είναι καθ’ όλα έτοιμη στο νέο γύρο των διερευνητικών που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη.

Σε κινήσεις θωράκισης των συμφερόντων της προχωρά η Αθήνα ενόψει και της επικείμενης επανέναρξης των διερευνητικών με την Τουρκία. Δύο κρίσιμα νομοσχέδια, ένα για την αύξηση των ορίων της επικράτειας και ένα για τη συμφωνία για τα Rafale, έρχονται στη Βουλή και κλείνουν τις εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς η οποία θέλει να είναι καθ’ όλα έτοιμη στο νέο γύρο των διερευνητικών που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη.

Ήδη από την Άγκυρα εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα ενεργοποίησης του διπλωματικού διαύλου, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αφήνει να εννοηθεί ότι επίκειται συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Πορτογαλία δήλωσε πως «υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο για να έχουμε έναν καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός είναι προσωπικός μου φίλος και τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε έναν διάλογο μαζί του και στο πλαίσιο αυτά είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την Ε.Ε.». 

Τα νομοσχέδια

Το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνονται τα όρια της επικράτειας με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου, η δεύτερη ανάγνωσή του (αν χρειαστεί) θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Πέντε άρθρα

Το νομοσχέδιο απαρτίζεται από πέντε άρθρα. Ειδικότερα, στο πρώτο άρθρο ορίζεται το πεδίο εφαρμογής. Όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφό του, ο παρών νόμος εφαρμόζεται σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Καθίσταται σαφές ότι η ανωτέρω περιοχή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της ελληνικής επικράτειας, καθώς και τα νησιά και τους βράχους της κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη δεύτερη παράγραφο διαμηνύεται πως η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου, στις δύο παραγράφους του, αναφέρεται στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Όπως σημειώνεται στην πρώτη παράγραφό του, το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναερίου χώρου στην περιοχή που ορίζεται στην πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών κλεισίματος κόλπων και των ευθειών γραμμών βάσης. Στη δεύτερη παράγραφο του παρόντος άρθρου καθίσταται σαφές πως ως γραμμή βάσης για τη μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, κατά την παρ. 1, χρησιμοποιείται η φυσική ακτογραμμή, με την επιφύλαξη του ΠΔ 107/2020 (Α’ 258).

Εν συνεχεία, στο τρίτο άρθρο τονίζεται πως όπου στην εσωτερική νομοθεσία γίνεται αναφορά στην αιγιαλίτιδα ζώνη ή/και στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, νοείται, ως προς την περιοχή της παρ. 1 του άρθρου 1, αιγιαλίτιδα ζώνη πλάτους 12 ναυτικών μιλίων.

Κατόπιν, το άρθρο τέσσερα περιλαμβάνει την αλιεία από αλιευτικά σκάφη της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στη θαλάσσια περιοχή του άρθρου 1 και στα ύδατα της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων μπορεί, κατ’ παρέκκλιση του άρθρου 32 του ν.δ. 420/1970, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 59 του ν.2538/1997 (Α’ 242), να επιτραπεί, σε προσωρινή βάση, με αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για όσο χρονικό διάστημα καθορίζεται στις αποφάσεις αυτές, η αλιεία στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ, όπως αυτά ορίζονται στο σημείο 5 του άρθρου 4 του Κανονισμού της ΕΕ 1380/2013.

Το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται με το άρθρο πέντε, στο οποίο επισημαίνεται ότι η έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνεται και η αιτιολογική έκθεση, στη οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το παρόν σχέδιο νόμου δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών του τρέχοντος και επόμενων οικονομικών ετών.

Ονομαστική ψηφοφορία

Επειδή με το νομοσχέδιο αυτό διευρύνονται τα όρια της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας γνωστοποίησε πως θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 72) για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Στη Βουλή τη Δευτέρα η συμφωνία για τα Rafale

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να έρθει στη Βουλή, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, η σύμβαση του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών «Rafale» (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία) έναντι 2,32 δισ. (1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, τα αεροσκάφη συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα τους).

Συγκεκριμένα στη Βουλή θα φτάσουν τρεις επιμέρους συμβάσεις «πακέτο»:

  • Η σύμβαση για την απόκτηση των μαχητικών.
  • Η σύμβαση για την παροχή «εν συνεχεία υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS), για την κάλυψη με ανταλλακτικά και κάθε είδους λογιστική υποστήριξή τους για μία τουλάχιστον πενταετία.
  • Η σύμβαση για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων που θα «φορούν» τα μαχητικά, καθώς και η από πλευράς Γάλλων επιθεώρηση όλων και συντήρηση όσων χρειάζονται από τα ήδη υπάρχοντα στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας γαλλικών οπλικών συστημάτων για το στόλο των Mirage-2000/Mirage 2000-5.
  • Η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες και μετά το «πακέτο» των συμβάσεων για τα «Rafale» θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή (15-16 Γενάρη), παρουσία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Αλκ. Στεφανή, καθώς και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ.

Τι αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault 

Η σύμβαση για τα Rafale στην Ελλάδα είναι «θέμα λίγων εβδομάδων», δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation και πρόεδρος της GIFAS (Ένωση γαλλικών αεροναυτικών και διαστημικών βιομηχανιών), Έρικ Τράπιερ, με την ευκαιρία των παραδοσιακών ευχών της GIFAS στον Τύπο, σύμφωνα με την εφημερίδα La Tribune.

Ο Eric Trappier ανέφερε ακόμα ότι μια σύμβαση για δώδεκα Rafale για τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα με σκοπό την αντικατάσταση των αεροσκαφών που δόθηκαν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Υπενθυμίζεται πως όπως έγραφε προ ημερών το Newpost.gr ήδη Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και έχει «κλειδώσει» η επίσκεψη της Φλοράνς Παρλί στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στην τελετή των υπογραφών μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με τη Dassault. Θα είναι η πρώτη μεγάλη συμφωνία εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην οποία προχωρά η Αθήνα για απόκτηση οπλικού συστήματος Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».


σχετικα αρθρα