ΑΜΥΝΑ

Τα νέα όπλα εφιάλτης για την Άγκυρα: Mε τα Ισραηλινά Rampage και Spice ενισχύονται τα ελληνικά «γεράκια» -O φονικός οπλισμός σε Rafale και Viper

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 10 Ιανουαρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιανουαρίου 2021, 16:45
Τα νέα όπλα εφιάλτης για την Άγκυρα: Mε τα Ισραηλινά  Rampage και Spice ενισχύονται τα ελληνικά «γεράκια» -O φονικός οπλισμός σε Rafale και Viper
Facebook Twitter Whatsapp

Ποια όπλα έρχονται να απογειώσουν τις δυνατότητες των F-16 Viper και των γαλλικών Rafale. Γιατί τα… τρέμει η Άγκυρα.

Τα μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι κάτι περισσότερο από πλατφόρμες οι οποίες μεταφέρουν όπλα. Και αυτό το γνωρίζουν άριστα οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας. Η απόκτηση των 18 υπερσύγχρονων Γαλλικών μαχητικών Rafale αλλά και ο εκσυγχρονισμός των 84 F-16 σε διαμόρφωση Viper είναι δεδομένο ότι αλλάζουν κατά πολύ τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Και ενώ το πρώτο F-16 block 52+ adv με τον σειριακό αριθμό ‘’005’’ ετοιμάζεται να πετάξει προς τις ΗΠΑ για να ολοκληρωθούν οι τελικές δομικές της νέας διαμόρφωσης σε Viper η Πολεμική Αεροπορία φροντίζει ήδη να αποκτήσει τα όπλα εκείνα που θα μετατρέψουν τις Ελληνικές ‘’οχιές’’ σε πολλαπλασιαστή ισχύος για την HAF και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και να δώσουν ουσία στην αναβάθμιση μετατρέποντας τα 84 μαχητικά σε πολεμικές μηχανές οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά μαζί με τα Rafale απέναντι στην Τουρκική αεροπορία.

Δύο όπλα από το Ισραήλ βρίσκονται στο στόχαστρο της HAF με το Τελ Αβίβ να έχει σύμφωνα με πληροφορίες ανάψει το ‘’πράσινο’’ φως για την παραχώρησή τους στην Ελλάδα. Όπλα τα οποία δεν θα διαθέτει η TuAF και θα αποτελούν κάποια από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των VIPER. Πρόκειται για τις ρουκέτες Rampage και τις συλλογές καθοδήγησης Spice οι οποίες προσαρμόζονται σε βόμβες ελεύθερης πτώσης.

Οι ρουκέτες Rampage EXTRA (Extended Range Artillery) ουσιαστικά αποτελούν όπλα του πυροβολικού τα οποία οι Ισραηλινοί έχουν προσαρμόσει στα μαχητικά τους. Δίνουν τη δυνατότητα βολών ακριβείας ακόμα και σε κινούμενους  σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων με το βεληνεκές να αυξάνεται κατακόρυφα όσο μεγαλώνει το ύψος άφεσης αλλά κυρίως η ταχύτητα του μαχητικού.Και μάλιστα δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση στο λογισμικό των F-16z

Οι συλλογές Spice ουσιαστικά μετατρέπουν τις απλές βόμβες MK1000 και 2000 λιβρών σε ‘’έξυπνα’’ όπλα.

Επιπλέον το εξοπλιστικο-σε όπλα για τα μαχητικά-πρόγραμμα της Πολεμικής αεροπορίας όπως έχει σχεδιάσει ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραχος Γεώργιος Μπλιούμης με τους επιτελείς του  προβλέπει και την απόκτηση των Αμερικανικών αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon αντίστοιχων δυνατοτήτων  με τους Exocet , των βλημάτων Harm που στοχεύουν τα εχθρικά ραντάρ στο έδαφος αλλά και των πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120 C7 Amraam .

Πρόκειται για μια σειρά από υποπρογράμματα τα οποία από αύριο θα βρίσκονται στη βουλή προς συζήτηση για έγκριση στην αρμόδια επιτροπή.

Όσον αφορά τα Rafale και μόνο τα όπλα που μπορούν να μεταφέρουν όπως φαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις των γειτόνων τρομάζουν την TuAF. Τόσο οι φονικοί Meteor με δυνατότητα να πλήξουν τα Τουρκικά F-16 από μεγάλες αποστάσεις και πριν καν αυτά έχουν τη δυνατότητα βολής όσο και οι κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας  HAMMER(Highly ModularMunition Extended Range) αποτελούν ήδη τεράστιο πονοκέφαλο για την αεράμυνα της Άγκυρας πριν καν τα Rafale φτάσουν στην Ελλάδα. 

Αν σε αυτά τα υπερόπλα προστεθούν τόσο οι στρατηγικοί Scalp με βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων αλλά και οι αντιπλοϊκοί Exocet αντιλαμβάνεται καθένας γιατί τα Γαλλικά μαχητικά θεωρούνται ως game changer στην εναέρια υπεροχή. Ακόμα και 18 τέτοια μαχητικά αρκούν για να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα πλήγματα τόσο στην Τουρκική αεροπορία όσο και σε στρατηγικούς στόχους στο έδαφος αλλά και στο στόλο των γειτόνων. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr