ΑΜΥΝΑ

Ελλάδα και Ισραήλ ανοίγουν «ομπρέλα» στη «σφήνα» της Άγκυρας - Διευρύνεται η στρατιωτική συνεργασία - Ελληνικά F-16 στη «Blue Flag» - Ισραηλινά στον «ΗΝΙΟΧΟ»

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιανουαρίου 2021, 21:15
Ελλάδα και Ισραήλ ανοίγουν «ομπρέλα» στη «σφήνα» της Άγκυρας - Διευρύνεται η στρατιωτική συνεργασία - Ελληνικά F-16 στη «Blue Flag» - Ισραηλινά στον «ΗΝΙΟΧΟ»
Facebook Twitter Whatsapp

Διευρύνεται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ. Αγωνία της Άγκυρας να βάλει φρένο σε αυτή τη στρατηγική συμμαχία. Τα ελληνικά και ισραηλινά «φτερά» σχεδιάζουν μια σειρά από κοινές ασκήσεις πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά την προσπάθεια της Άγκυρας να μπει "σφήνα" στον άξονα Αθήνας-Τελ Αβίβ και να προσεγγίσει την κυβέρνηση του Ισραήλ με δέλεαρ τις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κύπρου φαίνεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ όχι απλά παραμένει ισχυρή αλλά συνεχώς διευρύνεται.

Τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι σχέσεις των δύο κρατών αναπτύσσονται συνεχώς. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, τα τριμερή σχήματα με τη συμμετοχή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και η συμβολή των ΗΠΑ στην περαιτέρω ανάπτυξη του άξονα σταθερότητας Αθήνας –Τελ Αβίβ δικαιολογούν την αγωνία της Άγκυρας να βάλει φρένο σε αυτή τη στρατηγική συμμαχία.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα επιτελεία των δύο κρατών με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ αλλά και με ανώτατους αξιωματικούς να συνομιλούν τακτικά και να σχεδιάζουν κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Να ανταλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες και τεχνογνωσία και να βάζουν τις βάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καταδρομέας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε μια από τις πρώτες του εξόδους εκτός Ελλάδας μέσα σε μια χρονιά κρίσης επισκέφθηκε το Τελ-Αβιβ και συνάντησε τον "μπαρουτοκαπνισμένο" αλεξιπτωτιστή Αρχηγό των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Aviv Kochavi. Αντίστοιχα άριστες σχέσεις έχουν και οι Αρχηγοί των δύο αεροποριών, της HAF και της IAF οι οποίες θεωρούνται από τις πλέον ισχυρές στον κόσμο με κορυφαίους ιπτάμενους.

Ειλημμένη φαίνεται ότι είναι ήδη η απόφαση για συμμετοχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας και φέτος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση "Blue Flag" την οποία διοργανώνει η Israeli Air Force έρημο Negev. Στην άσκηση σύμφωνα με πληροφορίες θα λάβει μέρος πιθανότατα η 336 Πολεμική Μοίρα "ΟΛΥΜΠΟΣ" με μαχητικά F-16 block 52+ adv. Άσκηση υψηλότατου επιπέδου η οποία δίνει τη δυνατότητα στα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ να εκπαιδευτούν ίσως με τις δύο καλύτερες αεροπορίες στον κόσμο αφού στην άσκηση συμμετέχουν και οι Αμερικανοί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει "κλειδώσει" και η συμμετοχή των Ισραηλινών στη μεγάλη Ελληνική άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ" η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάϊο στην Ανδραβίδα . Το Τελ-Αβιβ στέλνει F-16 ‘’SUFA’’ στην Ανδραβίδα και δίνει για μια ακόμη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα και στη HAF.

Όμως η συνεργασία των Ελληνικών και Ισραηλινών σιδερένιων "φτερών" φαίνεται ότι δεν σταματά εκεί. Τα δύο επιτελεία βρίσκονται σε συνεχή επαφή και σχεδιάζουν μια σειρά από κοινές ασκήσεις πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο από την Κρήτη έως τις ακτές του Ισραήλ. Ασκήσεις στις οποίες θα λάβει μέρος μεγάλος αριθμός μαχητικών, ιπτάμενα τάνκερ και ιπτάμενα ραντάρ. Σχηματισμοί μαχητικών από τη HAF και την IAF θα εκπαιδευτούν σε κάθε μορφής πολέμου πάνω από την ανοιχτή θάλασσα ενώ στο πρόγραμμα υπάρχουν σενάρια εικονικών αεροπορικών επιδρομών σε χερσαίους στόχους τόσο σε Ελληνικά όσο και σε Ισραηλινά εδάφη.

Άσκηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας αφού θα δώσει την ευκαρία στους ‘Ελληνες ιπτάμενους να εκπαιδευτούν σε αποστολές κρούσης σε εχθρικό έδαφος και να κερδίσουν πολύτιμες εμπειρίες αφου η Ισραηλινή αεροπορία θεωρείται κορυφαία στην οργάνωση και εκτέλεση αποστολών κρούσης αέρος-εδάφους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr