current views are: 7

12 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση05:05

Στην τελική ευθεία για την απόκτηση των Rafale – Τι περιλαμβάνει το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προκαλεί «ρωγμές» στην Τουρκία

Το πακέτο, ύψους 2,3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει τρεις συμβάσεις. Tα Rafale θα απογειώσουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέροντας υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσίευση 05:05’

Το πακέτο, ύψους 2,3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει τρεις συμβάσεις. Tα Rafale θα απογειώσουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέροντας υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σάρκα και οστά παίρνει το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα αυξήσει κατακόρυφα την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. Το νομοσχέδιο για το πακέτο συμβάσεων θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας που θα ξεκινήσει την Τρίτη το μεσημέρι και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη

Το πακέτο, ύψους 2,3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει τρεις συμβάσεις: Την αγορά 18 μαχητικών, έξι καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων, το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης και παροχής ανταλλακτικών για τουλάχιστον μια πενταετία, καθώς και την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων για τα Rafale, αλλά και την πιστοποίηση των γαλλικών πύραυλων για τα Mirage 2000-5

Tα Rafale θα απογειώσουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέροντας υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα θέλει να τα εξοπλίσει με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor, ενώ ζητά επίσης από τη Γαλλία υποστήριξη για πυραύλους MIKA, και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP τα οποία φέρουν και τα Mirage. 

Οι τελικές υπόγραφες Αθήνας – Παρισιού για τη συμφωνία αναμένονται στα τέλη του μήνα, με την επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Φλοράνς Παρλί στη χώρα μας. Τα πρώτα Rafale θα έρθουν στην Τανάγρα μέχρι τον Ιούνιο, και θα είναι ετοιμοπόλεμα τέλη του 2021. Ωστόσο, 2 Φεβρουαρίου το Παρίσι θα στείλει τέσσερα Rafale για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τα ελληνικά Mirage.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρηστός Ταραντίλης ο οποίος σημείωσε ότι «γίνεται ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης».

Γαλλοτουρκικός «πόλεμος»

Εδώ και μήνες η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί σε εκπομπή, με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ να απαντά προκλητικά τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα αναμένει τη… συγγνώμη του Παρισιού. 

«Επισήμως, η Τουρκία είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος εδώ και μήνες και το έχουμε γνωστοποιήσει. Και για αρκετούς μήνες, ήμασταν πολύ μόνοι στην Ατλαντική Συμμαχία που το λέγαμε». συνέχισε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας σύμρφωνα με το francetvinfo.

«Το καταστήσαμε ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι έγιναν πολύ δυσάρεστοι ελιγμοί εναντίον ενός γαλλικού πλοίου στη Μεσόγειο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο επεισόδιο με τη γαλλική φρεγάτα Le Courbet ανοικτά της Λιβύης τον Ιούνιο του 2020. Η Γαλλία ανέφερε ότι οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν επιθετικές ενέργειες εναντίον της γαλλικές τρεις φορές, ισχυρισμός που απορρίφθηκε από Τούρκους αξιωματούχους. 

Η Παρλί διευκρίνισε ότι έχουν ήδη επιβληθεί «κυρώσεις από τους Ευρωπαίους το Δεκέμβριο και ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν  είχε κάνει δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες θα ήθελε να ξαναρχίσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαφορετικό τόνο».  «Τώρα οι λέξεις πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις» διεμήνυσε. 

Απαντώντας, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι το Παρίσι «βρίσκεται σε σύγχυση» και κάνει σίγουρα λάθος όταν κάνει λόγο για παρενόχληση στη θάλασσα. 

Απορρίπτοντας τις δηλώσεις της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας ο Ακάρ δήλωσε ότι «η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας πρέπει να έχει μπερδέψει τα περιστατικά».  «Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά, δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο», τόνισε ο Ακάρ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με κορυφαία στρατιωτικά στελέχη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη παρενόχληση δόθηκαν στο ΝΑΤΟ, το οποίο απάλλαξε την Τουρκία, υποστήριξε ο Άκαρ, «αποκαλύπτοντας σαφώς ότι οι ισχυρισμοί από τους Γάλλους είναι αβάσιμοι και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια».

Κατά τη συνάντηση των δύο πλοίων τον περασμένο Ιούνιο, «το πλοίο μας ενήργησε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Ναυτικό Δίκαιο, το Εθιμικό Δίκαιο και τις σχέσεις του με τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ΝΑΤΟ» συμπλήρωσε. 

Προτρέποντας δε τη Γαλλία να αποδεχτεί την πραγματικότητα του περιστατικού, πρόσθεσε ότι η Τουρκία ακόμα αναμένει μια «συγγνώμη» από τους Γάλλους αξιωματούχους για το θέμα.


σχετικα αρθρα