ΑΜΥΝΑ

Στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα Rafale – Πέρασε από την Επιτροπή - Οι λεπτομέρειες

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2021, 19:00 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2021, 19:33
Στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα Rafale – Πέρασε από την Επιτροπή - Οι λεπτομέρειες
Facebook Twitter Whatsapp

Έτοιμο για να οδηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας με τις τρεις συμβάσεις για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών.

Έτοιμο για την ολομέλεια της Βουλής είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας με τις τρεις συμβάσεις για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην επιφύλαξη που είχε διατυπώσει αναφορικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων.

«Επί της αρχής είμαστε θετικοί, θα έπρεπε η σύμβαση όμως να μην αφήνει τόσες τρύπες. Είναι εξαιρετικά προβληματική, είναι σαν να μη θέλει κανείς τη συναίνεση! Εξαιρετικά δύσκολη η συναίνεσή μας», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Β. Κεγκέρογλου επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, λέγοντας πως επί της αρχής ψηφίζει θετικά. Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο Αντ. Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης.

Ο κ. Παπαναστάσης του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως δεν ψηφίζει τη σύμβαση, ενώ η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡα25 διαμήνυσε: «Δεν μπορώ να μην εκφράσω τον θυμό και τη λύπη μου για το τρόπο που αντιμετωπίζονται τα συμφέροντα της χώρας. Με φέρνετε σε βαρύ δίλημμα! Θα επιφυλαχθούμε για την ψήφο μας στην Ολομέλεια».

Οι λεπτομέρειες και το κόστος του σύνθετου εξοπλιστικού προγράμματος

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα METEOR, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (MICA,SCALP,EXOCET).

Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος RAFALE είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία DASSAULT AVIATION, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr