ΑΜΥΝΑ

Οι πάνοπλες οι ελληνικές πυραυλάκατοι προκαλούν ταραχή στην Τουρκία – Απόλυτη υπεροχή από τους πανίσχυρους πυραύλους που «φορούν»

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2021, 08:55
Οι πάνοπλες οι ελληνικές πυραυλάκατοι προκαλούν ταραχή στην Τουρκία – Απόλυτη υπεροχή από τους πανίσχυρους πυραύλους που «φορούν»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο λόγος για τους πυραύλους επιφανείας «Exocet» και μάλιστα των block 3 με το τεράστιο βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χλμ αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες στοχοποίησης.

Τις εντατικές προσπάθειες που κάνουν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για να θέσουν σε πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα την έκτη πυραυλάκατο SUPER VITA της δύναμης Ταχέων Σκαφών δείχνουν οι αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newpost.

Σε αυτές διακρίνεται η πυραυλάκατος «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» η οποία παραδόθηκε στο Στόλο το καλοκαίρι ωστόσο εκκρεμούσε η τοποθέτηση του πιο ισχυρού οπλικού συστήματος του πλοίου. Ο λόγος για τους πυραύλους επιφανείας «Exocet» και μάλιστα των block 3 με το τεράστιο βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χλμ αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες στοχοποίησης τόσο απέναντι σε πλοία επιφανείας όσο και σε χερσαίους στόχους.

Όλες οι δοκιμές που έχουν γίνει στον «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ» έχουν πραγματοποιηθεί με πλήρη επιτυχία και η τοποθέτηση των «Exocet» σημαίνει ότι η πυραυλάκατος είναι πανέτοιμη να αναλάβει άμεσα επιχειρησιακές αποστολές σύμφωνα με τις διαταγές του Αρχηγείου Στόλου. Σε φάση δοκιμών βρίσκεται και η έβδομη SUPER VITA, η πυραυλάκατος «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» η οποία τους επόμενους μήνες θα εξοπλιστεί και αυτή με τους Γαλλικούς «Exocet» και θα παραδοθεί στη δύναμη Ταχέων Σκαφών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Πολεμικό Ναυτικό να διαθέτει επτά πανίσχυρα πλοία κατευθυνόμενων βλημάτων, επτά ‘’μικρές φρεγάτες’’ δηλαδή αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μικρά μεν πλοία αλλά με βαρύ οπλισμό. Εκτός των ‘’Exocet’’ διαθέτουν πυροβόλα αλλά και σύστημα RAM εγγύς προστασίας CIWS(Close In Weapon System).

Όλους αυτούς τους μήνες όπου βρισκόμαστε εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης, τα πληρώματα των Ελληνικών πυραυλακάτων εκπαιδεύτηκαν όσο ποτέ άλλοτε σε πραγματικές συνθήκες κρίσης και εφάρμοσαν όλα τα σχέδια που προβλέπονται σε τέτοιες καταστάσεις. Και μάλιστα οι επιτελείς τα προσαρμόζουν στα νέα δεδομένα μελετώντας την ανάπτυξη του Τουρκικού στόλου με βάση όλα τα ενδεχόμενα σενάρια.

Αυτές οι συνθήκες έδειξαν ότι οι ελληνικές πυραυλάκατοι πόσο μάλλον οι ‘’SUPER VITA’’ με τον βαρύ οπλισμό τους, τη δυνατότητα αυτοπροστασίας και τις μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσουν οι οποίες αγγίζουν ακόμα και τα 35 μίλια αποτελούν ένα από τα ισχυρά ‘’χαρτιά’’ του Ελληνικού Στόλου μαζί με τα υποβρύχια κλάσης ‘’ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ’’. Και όχι μόνο στο ‘’κλειστό’’ Αιγαίο όπου τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων αποκτούν μεγάλο πλεονέκτημα με κάλυψη τα Ελληνικά νησιά έναντι του Τουρκικού στόλου αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα όπου οι επιτελείς έχουν και για εκεί καταστρώσει και δοκιμάσει ειδικά σχέδια για ενεργή εμπλοκή των πυραυλακάτων σε επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr