ΑΜΥΝΑ

Σφραγίζεται τη Δευτέρα η συμφωνία για τα Rafale – Νέο «χτύπημα» στην Άγκυρα με τις ψηφιακές φρεγάτες

Δημοσίευση 24 Ιανουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2021, 21:48
Σφραγίζεται τη Δευτέρα η συμφωνία για τα Rafale – Νέο «χτύπημα» στην Άγκυρα με τις ψηφιακές φρεγάτες
Facebook Twitter Whatsapp

Tα Rafale θα απογειώσουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέροντας υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα έχει ψηλά στη λίστα της και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Τη μεγάλη συμφωνία για την απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία των 18 μαχητικών Rafale, θα σφραγίσουν τη Δευτέρα, Αθήνα και Παρίσι με την υπουργό Άμυνας Φλωράνς Παρλί να πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα έχει ψηλά στη λίστα της και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Η συμφωνία για τα Rafale, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και απομένει η τυπική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως για να «πέσουν» οι υπογραφές με τους Γάλλους.

Όπως ανακοινώθηκε, η κυρία Παρλί θα βρεθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 13:45, στις θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ακολούθως, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του θα υπογράψουν τη συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Tα Rafale θα απογειώσουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέροντας υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα θέλει να τα εξοπλίσει με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor, ενώ ζητά επίσης από τη Γαλλία υποστήριξη για πυραύλους MIKA, και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP τα οποία φέρουν και τα Mirage. 

To «deal» για την απόκτηση των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale όπως γνωρίζει η Άγκυρα αποτελεί απλά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που μια σειρά από άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα προγράμματα είτε απόκτησης οπλικών συστημάτων, είτε συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης ήδη υφιστάμενων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το στοίχημα για τις φρεγάτες

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένει με αγωνία την επίσκεψη Παρλί στην Ελλάδα και για το ζήτημα των φρεγατών και της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Γαλλική πρόταση για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, τα οποία ζητά ο Στόλος ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της απόκτησης των ψηφιακών φρεγατών Belhara, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την οριστική απόφαση της Αθήνας για τα νέα πλοία του ΠΝ. Με το Πολεμικό Ναυτικό να επιμένει στην παραχώρηση φρεγάτας Fremm αλλά και να εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει πρόταση για αναβαθμισμένες φρεγάτες LaFayette. Η Γαλλική πρόταση άλλωστε θα αποτελέσει το "όπλο" της Αθήνας για να πιέσουν τους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε ρελάνς ή και άλλες χώρες να εισέλθουν στη "μάχη" με ανάλογες δελεαστικές προτάσεις.

Υπολογίζεται, ότι το συνολικό κόστος για την προμήθεια νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την ένταξη πλοίου ενδιάμεσης λύσης στο στόλο, θα ανέλθει στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Εφόσον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με κάποιον ή κάποιους από τους εμπλεκόμενους (ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία ή Ηνωμένο Βασίλειο) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, τότε θα δοθούν κάποιες προκαταβολές.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» δεν αναμένεται η παράδοση πλοίων πριν το 2024. Η Γαλλίδα Υπ. Άμυνας που έρχεται στην Αθήνα για τις υπογραφές για τα γαλλικά «Rafale» φέρνει μαζί της και νέα για τη γαλλική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του στόλου. Το Newpost.gr είχε αποκαλύψει πτυχές της γαλλικής πρότασης για τις Belhara και τα πλοία της ενδιάμεσης λύσης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αμερικανική πρόταση καθώς η αλλαγή «ενοίκου» στου Λευκού Οίκου ενδεχομένως να επηρεάσει άμεσα την πολιτική των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr