ΑΜΥΝΑ

Το πρώτο crash test των Rafale στο Αιγαίο - Τα γαλλικά μαχητικά μαζί και απέναντι στα ελληνικά F-16 και Mirage

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2021, 21:20
Το πρώτο crash test των Rafale στο Αιγαίο - Τα γαλλικά μαχητικά μαζί και απέναντι στα ελληνικά F-16 και Mirage
Facebook Twitter Whatsapp

Τέσσερις "ριπές" φτάνουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για συνεκπαίδευση με τα Ελληνικά "γεράκια", στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής με το συμβολικό όνομα "SKYROS". 

Μια πρώτη "γεύση" από τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Γαλλικών μαχητικών Rafale στο περιβάλλον του Αιγαίου θα πάρουν οι Έλληνες ιπτάμενοι αλλά και επιτελείς την επόμενη εβδομάδα. Τέσσερις "ριπές" φτάνουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για συνεκπαίδευση με τα Ελληνικά "γεράκια", στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής με το συμβολικό όνομα "SKYROS", που κάνει η Armee D’el Air σε φιλικές και συμμαχικές χώρες.

Έπειτα από την Ινδία, το Κατάρ, τα Εμιράτα και την Αίγυπτο, η Γαλλική αποστολή η οποία αποτελείται συνολικά από 170 ιπτάμενους, τεχνικούς, προσωπικό υποστήριξης αλλά και ανώτερα επιτελικά στελέχη θα φτάσει στην Ελλάδα στις 2 Φεβρουαρίου. Εκτός από τα τέσσερα Rafale, περιλαμβάνει μεταγωγικό αεροσκάφος αλλά και ιπτάμενο τάνκερ το οποίο θα λάβει μέρος σε εναέριο εφοδιασμό των Γαλλικών αλλά και Ελληνικών μαχητικών στο FIR Αθηνών κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Οι επιτελείς της Πολεμικής μας Αεροπορίας μαζί με τους Γάλλους αξιωματικούς της Armee D’el Air έχουν σχεδιάσει μια σειρά από ασκήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όλες σχεδόν τις αποστολές εναέριου πολέμου. Από air to air αποστολές,προστασία αλλά και κρούση σε high value στόχους στο έδαφος όπως και προστασία-κρούση σε ναυτικές δυνάμεις. Ουσιαστικά πρόκειται για μια mini προσομείωση των αποστολών που θα κληθεί να αναλάβει η Πολεμική μας Αεροπορία σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με τους γείτονες.

Τα τέσσερα Γαλλικά Rafale είτε θα πετούν μαζί με Ελληνικά F-16 απέναντι σε άλλα F-16 και Mirage της HAF τα οποία θα έχουν ρόλο αντιπάλου είτε θα αντιμετωπίσουν μόνα τους απειλές και επιθέσεις από Ελληνικά μαχητικά. Αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν οι επιτελείς και ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι πως τα νέα αποκτήματα της HAF μπορούν να λειτουργήσουν μαζί με τα υπόλοιπα μαχητικά της Αεροπορίας μας και να αξιοποιήσουν πλήρως τις μεγάλες δυνατότητές τους. Δυνατότητες που τους δίνουν τόσο τα προηγμένα τους ηλεκτρονικά-ραντάρ Aesa και σύστημα αυτοπροστασίας Spectra- αλλά και τα όπλα που διαθέτουν δηλαδή οι "φονικοί" Meteor, οι πύραυλοι Α/Α Mica, οι EXOCET και φυσικά οι "στρατηγικοί" SCALP.

Αν και τα τέσσερα Γαλλικά Rafale θα παραμείνουν στην Ελλάδα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης μόλις λίγα 24ωρα η άσκηση "SKYROS" αποτελεί την πρώτη ευκαιρία για τα Ελληνικά «γεράκια» έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας για απόκτηση από τη HAF 18 Rafale να προχωρήσουν σε ένα πρώτο "crash test" του νέου αποκτήματος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ήδη όπως έχουμε αναφέρει στο Ελληνικό επιτελείο έχουν αρχίσει να εργάζονται πυρετωδώς με στόχο τα επόμενα χρόνια έως η πρώτη Ελληνική Πολεμική Μοίρα Rafale, η 332 Μοίρα "ΓΕΡΑΚΙ" καταστεί πλήρως επιχειρησιακή να προσαρμόσουν τα επιχειρησιακά σχέδια της HAF πάνω στα Rafale και στα 84 αναβαθμισμένα F-16 VIPER τα οποία θα αποτελούν τη "ραχοκοκαλιά" του στόλου της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Μικτοί σχηματισμοί (Mixed FighterForce Operations) από Rafale και Viper θα αποτελούν το "μακρύ χέρι" της αεροπορικής προστασίας από κάθε απειλή με τα νέα μαχητικά να δίνουν μεγάλες δυνατότητες στους επιχειρησιακούς επιτελείς, ώστε να σχεδιάσουν τόσο τον τρόπο άμυνας όσο και πλήγματα στο εσωτερικό του αντιπάλου.

Η δυνατότητα για χτυπήματα εκτός βεληνεκούς της Τουρκικής αεροπορίας, αφού Rafale και Viper "θα βλέπουν πιο μακριά και θα χτυπούν πιο μακριά" αλλάζει πλέον τα δεδομένα και προσδίδει στη HAFσυνθήκες πλήρους αεροπορικής υπεροχής.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr