ΑΜΥΝΑ

Στην τελική ευθεία για τις καινούργιες φρεγάτες του Στόλου: Η κρίσιμη επικοινωνία Παναγιωτόπουλου - Παρλί – Τι περιμένουμε από Γάλλους-Αμερικανούς

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2021, 21:56
Στην τελική ευθεία για τις καινούργιες φρεγάτες του Στόλου: Η κρίσιμη επικοινωνία Παναγιωτόπουλου - Παρλί – Τι περιμένουμε από Γάλλους-Αμερικανούς
Facebook Twitter Whatsapp

Η Aθήνα έπειτα από την συνάντηση με τους εκπροσώπους της LM αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημο ερώτημα και προς τους Αμερικανούς για τα μεταχειρισμένα πλοία τα οποία προσφέρουν κάτι όμως που δεν θα γίνει τελικά με LOR αφού το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν θέλει το ενδιαφέρον να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σε περίπλοκη εξίσωση με πολλούς ακόμη αγνώστους παραμένει το ζήτημα απόκτησης καινούργιων φρεγατών για τις ανάγκες του Στόλου παρά την πρόοδο που σημειώθηκε την τρέχουσα εβδομάδα. Έπειτα από τους Αμερικανούς της Lockheed Martin και οι Γάλλοι της Naval Group ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό για τα πλοία που προσφέρουν στην Ελλάδα και μάλιστα οι Γάλλοι ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα αναλυτικοί.

Παρουσία του πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ αλλά και του αντιπροέδρου της Νaval Group υπεύθυνου για την αναπτυξιακή πολιτική της εταιρίας Alain Guillou οι Γάλλοι κατέθεσαν την τελική τους πρόταση για τέσσερις φρεγάτες Belhara FDΙ.Πλοία δηλαδή με τη διαμόρφωση του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού και τη δυνατότητα επιπλέον τοποθέτησης στις φρεγάτες οπλικού συστήματος για την εγγύς προστασία CIWS.

Και μάλιστα η προσφορά τους φέρεται να είναι κάτω των 3 δις ευρώ. Το ζήτημα του οπλισμού και συγκεκριμένα του αριθμού των βλημάτων  Aster 30 τα οποία θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το πλοίο ουσιαστικά θα καθορίσουν και την τελική τιμή με το κόστος σε κάθε περίπτωση να μην ξεπερνά και για τις τέσσερις φρεγάτες τα 4,5 δις ευρώ.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα η κατάθεση της Αμερικανικής πρότασης με τα στελέχη της LM να κάνουν λόγο για απόλυτη ευελιξία στη διαμόρφωση της φρεγάτας MMSC ανάλογα με τις απαιτήσεις και σε συνεννόηση με το Πολεμικό Ναυτικό. Με τους Αμερικανούς να στέκονται στο γεγονός ότι προσφέρουν πλοίο το οποίο ήδη επιχειρεί και δεν είναι ‘’paper ship’’ ενώ το τελικό κόστος θα καθοριστεί από τον οπλισμό αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 δις τα οποία άλλωστε είναι και το ‘’ταβάνι’’ που θέτει η Αθήνα.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιμένουν και τις εταιρίες από τις υπόλοιπες ενδιαφερόμενες χώρες να κάνουν πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις τους για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το τελικό κόστος. Με τους Ισπανούς ήδη να έχουν ζητήσει χρόνο και σύμφωνα με πληροφορίες να προσφέρουν φρεγάτες F-110, τους Άγγλους να ‘’κατεβαίνουν’’ στη ‘’ναυμαχία’’ με τις Type 31, τους Ολλανδούς με τις SIGMA και τους Γερμανούς με τις A200.

Πέρα όμως από τις προσφορές για τα καινούργια πλοία το πλέον πολύπλοκο ζητούμενο αποτελεί η ενδιάμεση λύση που προσφέρει κάθε χώρα και αυτή φυσικά δεν αφορά τις εταιρίες αλλά τα πολεμικά ναυτικά των κρατών. Και εκεί οι εταιρίες δεν έχουν λόγο αλλά οι κυβερνήσεις των κρατών και το ενδιαφέρον που έχουν για να προχωρήσουν σε μια συμφωνία με την Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί ώστε το Παρίσι να δώσει απάντηση στο ερώτημα για τα μεταχειρισμένα πλοία τα οποία προσφέρει στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως ενδιάμεση λύση με όποιο κόστος. Με τον Γαλλικό τύπο να βάζει στο κάδρο εκτός από τις La Fayette και το αντιτορπιλικό αεράμυνας Jean Bart κλάσης Cassard.

Η Aθήνα έπειτα από την συνάντηση με τους εκπροσώπους της LM αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημο ερώτημα και προς τους Αμερικανούς για τα μεταχειρισμένα πλοία τα οποία προσφέρουν κάτι όμως που δεν θα γίνει τελικά με LOR αφού το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν θέλει το ενδιαφέρον να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Τελικές απαντήσεις για μεταχειρισμένα πλοία αναμένεται να ζητήσει η Ελληνική πλευρά από όλους τις χώρες εταιρίες των οποίων προσφέρουν  καινούργια πλοία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr