ΑΜΥΝΑ

Προκαλεί η Άγκυρα με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: Βγάζει τον τουρκικό στόλο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Δημοσίευση 22 Φεβρουαρίου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2021, 20:34
Προκαλεί η Άγκυρα με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»: Βγάζει τον τουρκικό στόλο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Facebook Twitter Whatsapp

Την ώρα που το CESME θα βρίσκεται παράλληλα στο Αιγαίο, η Άγκυρα φροντίζει να βάλει «μπουρλώτο» στις διερευνητικές επαφές, διοργανώνοντας μια γιγαντιαίων διαστάσεων άσκηση που θα περιλαμβάνει δυνάμεις και από τους τρεις Κλάδους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Μετά από δύο χρόνια η Τουρκία ανακοίνωσε ξανά την διεξαγωγή της περίφημης στρατιωτικής άσκησης με το όνομα «Mavi Vatan – Γαλάζια Πατρίδα» σε περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Την ώρα που το CESME θα βρίσκεται παράλληλα στο Αιγαίο, η Άγκυρα φροντίζει να βάλει «μπουρλώτο» στις διερευνητικές επαφές, διοργανώνοντας μια γιγαντιαίων διαστάσεων άσκηση που θα περιλαμβάνει δυνάμεις και από τους τρεις Κλάδους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας η άσκηση «Mavi Vatan 2021» θα περιλαμβάνει περίπου 82 πολεμικά πλοία, 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης, 12 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και αρκετά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones).

Ακόμα θα συμμετάσχουν δυνάμεις αμφίβιων επιχειρήσεων και ομάδες «βατραχανθρώπων», επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, και από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, Phantom F-4 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS).

Ακόμα θα δραστηριοποιηθούν και δυνάμεις έρευνας και διάσωσης ενώ εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων της Ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα,  σε περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι η άσκηση αυτή έλαβε χώρα τελευταία φορά το 2019, ενώ πέρσι λόγω κορωνοϊού η Τουρκία αποφάσισε να μην προχωρήσει στην διεξαγωγή της.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr