ΑΜΥΝΑ

Τι απαντά η Αθήνα στα fake news περί παρενόχλησης του CESME: Διαψεύδεται κατηγορηματικά το περιστατικό

Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:00 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2021, 19:23
Τι απαντά η Αθήνα στα fake news περί παρενόχλησης του CESME: Διαψεύδεται κατηγορηματικά το περιστατικό
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή υπάρχουν μεν μαχητικά F-16, αλλά ουδέποτε πέρασαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το πλοίο και πολύ περισσότερο ουδέποτε ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τις διαρροές της τουρκικής κυβέρνησης, και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί παρενόχλησης από το ελληνικά F-16 του πλοίου CESME διαψεύδουν ελληνικές στρατιωτικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή υπάρχουν μεν μαχητικά F-16, αλλά ουδέποτε πέρασαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το πλοίο και πολύ περισσότερο ουδέποτε ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι  στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη, σήμερα, άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) από τις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν στις 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα στις 14:40.Τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγίου Ευστρατίου- Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης το CESME έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του, δυτικά της Λήμνου. Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.

Όσο για τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι για τα περί αερομαχιών; Και αυτό διαψεύδεται καθώς σύμφωνα με το δελτίο του ΓΕΕΘΑ υπήρξαν τρεις παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε μεταδόσει -επικαλούμενο πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας- ότι 4 ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το πλοίο CESME που πραγματοποιεί έρευνες στο Αιγαίο.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο CESME, που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Anadolu.

Πάντα κατά το Anadolu το ένα από τα 4 ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο CESME ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ένα «κέλυφος βομβίδας».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, υποστηρίζει πως «δόθηκε η πρέπουσα απάντηση» στα ελληνικά F-16, που πλησίασαν σε απόσταση χιλίων μέτρων.

Μάλιστα, για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε: «ήταν ένα από τα συχνά περιστατικά παρενόχλησης. Δόθηκε η απαραίτητη απάντηση, εντός του πλαισίου των κανόνων».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις