ΑΜΥΝΑ

Belharra: Οι άγνωστες λεπτομέρειες της γαλλικής πρότασης – Μία φρεγάτα στη Γαλλία και οι άλλες τρεις στην Ελλάδα

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 21 Μαρτίου 2021, 11:03
Belharra: Οι άγνωστες λεπτομέρειες της γαλλικής πρότασης – Μία φρεγάτα στη Γαλλία και οι άλλες τρεις στην Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Τι θα γίνει με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ. Στο φως άγνωστες λεπτομέρειες της γαλλικής πρότασης για τα επόμενα πλοία του στόλου.

Στην τελική ευθεία οδεύει το ζήτημα της απόκτησης τεσσάρων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό με τη Γαλλία να έχει καταθέσει μία ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση προς την Αθήνα. Ειδικότερα, το Παρίσι προτείνει να κατασκευαστούν τρεις φρεγάτες στην Ελλάδα και η τέταρτη στη Γαλλία.

Η γαλλική πρόταση υποστηρίζει πως η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποιήση για την Ελλάδα σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ ο όμιλος εγγυάται τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνολογίας για την κατασκευή τριών φρεγατών στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του Πολεμικού Ναυτικού και σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τα ναυπηγεία όσο και την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ελλάδα.

Οι συνεργάτες της Team France που προσφέρουν το πακέτο (Naval Group, Thales, MBDA) είναι μια ισχυρή ομάδα που συνεργάζεται εδώ και δεκαετίες και πιο συγκεκριμένα στο γαλλικό πρόγραμμα FDI.

Τι θα γίνει με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ

Την ίδια ώρα οι Γάλλοι προτείνουν μια λύση χωρίς ρίσκο για τον εκσυγχρονισμό του MEKO, καθώς η Thales, ο αρχικός πάροχος του CMS των φρεγατών, θα είναι υπεύθυνος για αυτό το έργο.

Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.

Το πρόγραμμα HN MEKO Mid-Life Upgrade προορίζεται να πραγματοποιηθεί σε ελληνικό ναυπηγείο, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τόσο στην THALES όσο και στην NAVAL GROUP και τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους.

Στρατηγική βιομηχανική συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία

Το Naval Group δεσμεύεται να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος φρεγάτων καθώς και την διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η τοπική κατασκευή των φρεγάτων και η δημιουργία ενός πυκνού δικτύου βιομηχανικών και Ε & Α συνεργασιών θα επιτρέψει στην Ελληνική Βιομηχανία να αντιμετωπίσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες.

Η γαλλική ομάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας που θα ωφελήσει την Ελλάδα, τόσο στο πλαίσιο της απόκτησης FDI HN όσο και, γενικότερα, στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής ναυτικής βιομηχανίας.

Το προτεινόμενο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας θα συμβάλει στην αναδημιουργία μιας κερδοφόρας ναυτικής βιομηχανίας, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει σημαντικά την αυτονομία και την κυριαρχία της Ελλάδας και θα επιτρέψει τη διεθνή αναγνώριση της αριστείας της ναυτικής βιομηχανίας της.

Το Naval Group έχει μακρά ιστορία και επιτυχημένο ιστορικό μεταφοράς τεχνολογίας και παραγωγής τόσο για πλοία επιφανείας όσο και για υποβρύχια. Για την συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία για την κατασκευή και συντήρηση της FDI HN στη χώρα,το Naval Gr. έχει ήδη ξεκινήσει εκτεταμένες έρευνες για να συμπεριλάβει ελληνικές βιομηχανικές εταιρείες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού του.

Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν ήδη εγγραφεί ως προμηθευτές του ΝG είναι ενδεικτικά οι:

– ΑΚΜΩΝ Α.Ε. : Το εύρος του χαρτοφυλακίου της ΑΚΜΩΝ κυμαίνεται από την κατασκευή, αναβάθμιση και ανακατασκευή καλωδίων και ιμάντων για αεροδιαστημική χρήση, ηλεκτρομηχανικά συγκροτήματα για τη συναρμολόγηση υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για εφαρμογές χερσαίας, εναέριας και θαλάσσιας άμυνας.

– ELFON: H εταιρείας εξειδικεύεται στην κατασκευή καλωδίων, ιμάντες καλωδίωσης και ηλεκτρομηχανικών συγκροτημάτων. Προμηθεύει υψηλής ποιότητας προϊόντα ΟΕΜ σε εργολήπτες παγκόσμιας κλάσης για ναυτικές, αεροπορικές και διαστημικές εφαρμογές. Η ELFON λειτουργεί επίσης ως λειτουργεί επίσης ως πάροχος ολοκληρωμένων έργων που απαιτούν σχεδιασμό, κατασκευή, συναρμολόγηση και ανάθεση σύνθετων έργων.

– ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: Η εταιρεία σχεδιάζει, κατασκευάζει και εγκαθιστά ένα μεγάλο εύρος καλωδίων από καλώδια ρεύματος έως οπτικές ίνες και σύνθετα καλώδια. Η εταιρεία ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών της σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διαχειριστές δικτύων, κατασκευαστικές εταιρείες και προμηθευτές.

– IDE INTRACOM: Η εταιρεία είναι κορυφαίος πάροχος ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιακών και υβριδικών ενεργειακών συστημάτων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Συμμετέχει σε μία σειρά διεθνών προγραμμάτων που αφορούν την ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων για τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και σε προγράμματα συμπαραγωγής σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς κατασκευαστές.

– METKA: Οι βιομηχανικές δραστηριότητες της ΜΕΤΚΑ επικεντρώνονται στην κατασκευή μεταλλικών κατασκευών υψηλής προστιθέμενης αξίας για εφαρμογές στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών και της άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, η METKA υλοποιεί κυρίως υπεργολαβίες προηγμένης συμπαραγωγής σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού, έχοντας εξειδικευμένη κατασκευαστική εμπειρία στους κλάδους χερσαίων και υποβρυχίων αμυντικών συστημάτων.

– MEVACO: Πρόκειται για μία κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία που αναλαμβάνει έργα υψηλής τεχνολογίας στους τομείς των μεταλλικών προϊόντων και κατασκευών (διάτρηση, κοπή με laser, διαμόρφωση, συγκόλληση, μηχανουργικές εργασίες σε ανθρακοχάλυβα, ανοξείδωτο χάλυβα ή αλουμίνιο) για σχεδόν οποιοδήποτε τύπο ή μέγεθος μεταλλικών προϊόντων (από μεμονωμένα εξαρτήματα έως σύνθετα ηλεκτρομηχανικά συγκροτήματα), βάσει των απαιτήσεων του πελάτη.

– MILTECH HELLAS S.A: Η MILTECH είναι μία σύγχρονη αμυντική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στους κλάδους των συστημάτων θερμικής αποτύπωσης, των ραδιοσυσκευών, της αεροηλεκτρονικής και ιμάντων αεροσκαφών και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών ειδικού σκοπού. Η εταιρεία διαθέτει μία μεγάλη ομάδα μηχανικών και τεχνικών με σημαντική εμπειρία στον κλάδο των ηλεκτρονικών.

– TELETEL: Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού και εξαρτημάτων καθώς και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για μεγάλες διεθνείς βιομηχανίες άμυνας, τηλεπικοινωνιών και αεροδιαστημικής.

Παράλληλα είναι ήδη σε επαφή με περίπου είκοσι ακόμη υποψήφιους. Επιπλέον, δημιουργούνται συνεργασίες με τρία ελληνικά πανεπιστήμια, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πέρα από το πρόγραμμα FDI, η τεχνογνωσία που θα μοιραστεί η γαλλική ομάδα με την ελληνική βιομηχανία στο πλαίσιο μιας μεταφοράς τεχνολογίας θα της επιτρέψει να συμμετάσχει σε ολοένα και πιο περίπλοκα έργα με πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία προκειμένου να δημιουργήσει και στη συνέχεια να διατηρήσει εκατοντάδες ειδικευμένες θέσεις εργασίας και παράλληλη δημιουργία μακροπρόθεσμα σημαντικών οικονομικών αποδόσεων για την Ελλάδα.

Αυτό το σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας θα αναπτύξει την ελληνική αμυντική βιομηχανική βάση: Η ελληνική βιομηχανία θα αποκτήσει σταδιακά τη τεχνογνωσία που απαιτείται για τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό των φρεγάτων FDI HN καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και να επιτρέψει την παραγωγή επιπλέον φρεγάτων στην Ελλάδα.

Το σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

– Συμμετοχή στην παραγωγή φρεγάτων FDI HN μέσω της εκπαίδευσης ελληνικού προσωπικού και της μεταφοράς δραστηριοτήτων τοπικά,

– Μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή επιπλέον φρεγάτων στην Ελλάδα

– Μεταφορά τεχνολογίας που επιτρέπει τον εντοπισμό στην Ελλάδα των λειτουργικών δραστηριοτήτων συντήρησης της FDI HN, δραστηριότητες που μπορούν να επεκταθούν και σε άλλα προγράμματα.

– Συμμετοχή στην ανάπτυξη προσομοιωτών εκπαίδευσης με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών και τη θέση των συναφών δυνατοτήτων που προσφέρουν ανταγωνιστικότητα, αντιδραστικότητα και ευελιξία στην ανάπτυξη και συντήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ελληνικού Ναυτικού

– Ενσωμάτωση εξειδικευμένων ελληνικών εταιρειών στον παγκόσμιο πίνακα προμηθευτών , προκειμένου να ενσωματωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού τους και να επωφεληθεί από την άμεση πρόσβαση σε όλες τις αγορές τους.

– Συμμετοχή σε κοινά έργα R &D

– Συμμετοχή στην ανάπτυξη μελλοντικών ναυτικών συστημάτων

Συνοπτικά σε ορίζοντα 20ετίας το Naval Group σχεδιάζει ενέργειες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε δραστηριότητες στην Ελλάδα, επενδύοντας σε εγχώριες καινοτομικές/δυνατότητες που θα υποστηρίξουν αποτελεσματικά το ΠΝ και αναπτυξιακά την Ελληνική βιομηχανία.

– Ενδεικτικά μόνο για το πρόγραμμα των Belharra και για τα υπόλοιπά εξαγωγικά προγράμματα του Naval Group, προβλέπεται η συνεργασία για προμήθεια προϊόντων ή υπηρεσιών με περισσότερες από 20 Ελληνικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον. Η άμεση βούληση είναι η εμπλοκή των Ελληνικών εταιριών σε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα πέραν των Ελληνικών FTI/ Belharra.

– Ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη και διατήρηση νέων θέσεων άμεσης ή έμμεσης εργασίας.

– Ανάπτυξη από κοινού με ελληνικές επιχειρήσεις καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ,που θα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρώπης.

Άμεση υπεροχή σε περιφερειακό επίπεδο στη θάλασσα

Μέσω μεγάλου αριθμού συνεργασιών, το Naval Group, προσβλέπει στην ανάπτυξη προγραμμάτων όπως η δημιουργία ενός υψηλών προδιαγραφών Κέντρου Ναυτικής Υποστήριξης κ Συστημάτων, βασισμένο σε προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες που θα προσδώσουν την υψηλότερη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο ΠΝ.

Το Κέντρο αυτό, που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία ελληνικής ταιρίας, θα είναι εξοπλισμένο, με ψηφιακά και cyber software καινοτομικά «εργαλεία κ μέσα στα οποία, σταδιακά, θα ενσωματώνει όλη εκείνη τη τεχνογνωσία και δεξιότητες ώστε πλέον το ΠΝ να στηρίζεται σε ένα αποτελεσματικό βιομηχανικό οικοσύστημα, που θα βρίσκεται στην πλήρη διάθεση των επιχειρησιακών αναγκών του στόλου.

Επιπρόσθετα, θα προσφέρει στο ΠΝ καινοτόμες και αποτελεσματικές υπηρεσίες συντήρησης, ενώ θα ενσωματώνει ψηφιακές δυνατότητες για την ανάπτυξη- βάσει της εμπειρίας, των αναγκών αλλά και των απαιτήσεων του ΠΝ αλλά και του Γαλλικού Ναυτικού- πρότυπων μοντέλων για τα μελλοντικά συστήματα των FDI, στους τομείς συστημάτων μάχης, επικοινωνίας, πλοήγησης και ασφάλειας.

Πέραν της συμμετοχής του στο πρόγραμμα φρεγατών FTI/ Belharra, η μεταφορά τεχνογνωσίας από το Naval Group θα επιτρέψει στην ελληνική βιομηχανία να αναλάβει σύνθετα και υψηλής προστιθέμενης αξίας προγράμματα.Η διαρκής υποστήριξη θα βασίζεται στη δημιουργία ενός Κέντρου Ψηφιακής Υποστήριξης, ικανού να διασφαλίζει και να επαληθεύει την ακεραιότητα των ψηφιακών δεδομένων του πλοίου. Οι συνδυαστικές ικανότητες της Naval Group όσον αφορά την ψηφιακή συντήρηση, την τεχνητή νοημοσύνη και τα big data θα εξασφαλίσει βελτιωμένη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και μειωμένο κόστος συντήρησης. Μαζί με τους Έλληνες εταίρους της, η Naval Group θα υποστηρίξει επίσης την εκπαίδευση τόσο των πληρωμάτων όσο και των ομάδων συντήρησης του Πολεμικού Ναυτικού με τις βέλτιστες τεχνολογίες προσομοίωσης.

Ο όμιλος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα Κέντρο Μηχανικής που θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελετών για τα μελλοντικά πρότυπα των φρεγατών κλάσης Bel@arra, καθιστώντας την Ελλάδα Ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας στον τομέα της καινοτομίας ναυτικού πολέμου.

Πλέον της Naval Group, το πρόγραμμα FDI θα φέρει και άλλους παίκτες της γαλλικής ναυπηγικής/ναυτικής βιομηχανίας οι οποίοι θα επενδύσουν στη χώρα και θα αναπτύξουν συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες, δημιουργώντας προστειθέμενη αξία και θέσεις εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Το πρόγραμμα FDI ήδη προωθεί την προσέγγιση των ναυτικών τομέων των δύο χωρών με τους φορείς GICAN και SEKPY που έχουν υπογράψει Πρωτόκολλο Συμφωνίας πρόσφατα στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr