ΑΜΥΝΑ

Ποιοι προηγούνται στην κούρσα για τις φρεγάτες του Στόλου – Όλες οι προτάσεις στο τραπέζι – «Ζυγίζει» τα δεδομένα το Πολεμικό Ναυτικό

Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 25 Μαρτίου 2021, 10:28
Ποιοι προηγούνται στην κούρσα για τις φρεγάτες του Στόλου – Όλες οι προτάσεις στο τραπέζι – «Ζυγίζει» τα δεδομένα το Πολεμικό Ναυτικό
Facebook Twitter Whatsapp

Η απάντηση των Αμερικανών στην Ελληνική LOR αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες αφού η διαδικασία η οποία προβλέπεται είναι η LOR μέσω του State Department να προωθηθεί στο υπουργείο Άμυνας και στη συνέχεια στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά προγράμματα επιτροπή όπως και στην κατασκευάστρια εταιρεία.

Συνεχίζεται η κούρσα για τις φρεγάτες που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να περιμένει την τελευταία λέξη των Γάλλων για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που προσφέρει το Παρίσι. Παράλληλα με την του LOR(Letter Of Request) στους  Αμερικανούς η χώρα μας «ξεκλειδώνει» τη συνολική τους πρόταση προκειμένου η Αθήνα να έχει πλήρη εικόνα για το «πακέτο» το οποίο προσφέρει η Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα ξεκινούν οι επαφές και άλλες χώρες με τις προτάσεις τόσο των Ολλανδών όσο και των Γερμανών για τις φρεγάτες SIGMA και MEKO A200/300 να κρίνονται από το Πολεμικό Ναυτικό ως ιδιαίτερα δελεαστικές αν και σε αυτή την περίπτωση ειδικά σε ότι αφορά τους Γερμανούς δεν έχει ξεκαθαρίσει η πρόταση του Βερολίνου για τα μεταχειρισμένα πλοία τα οποία σκοπεύει να παραχωρήσει στην Ελλάδα. Στον αγώνα δρόμου ακολουθούν οι Άγγλοι με την Arrowhead, οι Ιταλοί με τη Fremm και οι Ισπανοί με την F110. Ωστόσο ενδιάμεση λύση ως τώρα φαίνεται να προσφέρουν μόνο οι πρώτοι με την Τype 23 ενώ οι άλλοι δύο διεκδικητές κρατούν έως τώρα «κλειστά τα χαρτιά τους».

Η πρόταση για τις καινούργιες φρεγάτες και τα πλοία ενδιάμεσης λύσης αποτελούν  δύο ξεχωριστά ζητήματα, μια σύνθετη ουσιαστικά «εξίσωση» με τα νέα πλοία να αφορούν εταιρείες και τα μεταχειρισμένα κυβερνήσεις.

Η απάντηση των  Αμερικανών στην Ελληνική LOR αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες αφού η διαδικασία η οποία προβλέπεται  είναι η LOR μέσω του State Department να προωθηθεί στο υπουργείο Άμυνας και στη συνέχεια στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά προγράμματα επιτροπή όπως και στην κατασκευάστρια εταιρεία. Στο Ελληνικό έγγραφο-το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την Αθήνα ωστόσο αποτελεί στοιχείο σοβαρού ενδιαφέροντος- οι Αμερικανοί καλούνται να απαντήσουν για όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων που ενδιαφέρουν το ΠΝ, τον οπλισμό, την υποστήριξη,το χρόνο παράδοσης και φυσικά το κόστος. Επιπλέον στη LOR η Αθήνα ζητά συγκεκριμένες προτάσεις για τα μεταχειρισμένα πλοία τα οποία έχει τη δυνατότητα το US NAVY να παραχωρήσει στον Ελληνικό Στόλο ξεκαθαρίζοντας ότι το Ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στα αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Τις τελευταίες ώρες πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ενδέχεται να αντιπροτείνουν φρεγάτες LCS οι οποίες ήδη επιχειρούν για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Το ζήτημα των μεταχειρισμένων πλοίων τα οποία επιθυμεί το ΠΝ έθεσε μεταξύ άλλων την  περασμένη εβδομάδα ο Αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης στον Γάλλο ομόλογό του Ναύαρχο Pierre Vandier κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Η Αθήνα δεν κρύβει το ενδιαφέρον της είτε για φρεγάτες Fremm είτε για κορβέτες Gowind ενώ συζητά και για αναβαθμισμένες La Fayette. Το Παρίσι πάντως φαίνεται να αντιπροτείνει ως ενδιάμεση λύση σύμφωνα με τη «La Tribune» τις φρεγάτες κλάσης Cassard «Jean Bart» και της κλάσης Georges Leygues, «Latouche-Treville». Το συγκεκριμένα πλοία πάντως θεωρούνται από το Πολεμικό Ναυτικό ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσουν λύση έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα στις ανάγκες του Στόλου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr