ΑΜΥΝΑ

Ηχηρό μήνυμα από «ΗΝΙΟΧΟ» και «ΛΑΙΛΑΠΑ»: Στόλος και Στρατός Ξηράς στη μεγάλη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας - Αμερικανοί, Γάλλοι και Ισπανοί στην Ανδραβίδα

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 7 Απριλίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2021, 21:23
Ηχηρό μήνυμα από «ΗΝΙΟΧΟ» και «ΛΑΙΛΑΠΑ»: Στόλος και Στρατός Ξηράς στη μεγάλη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας - Αμερικανοί, Γάλλοι και Ισπανοί στην Ανδραβίδα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο σχεδιασμός του φετινού «ΗΝΙΟΧΟΥ» φαίνεται ότι έχει ακόμη περισσότερα στοιχεία διακλαδικότητας αφού θα είναι πιο έντονη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές η συμμετοχή τόσο Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και επιλεγμένων Μονάδων του Στρατού Ξηράς με αιχμή τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Όχι απλά προσγειώνονται η μία μετά την άλλη στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα οι αποστολές από τις χώρες που θα λάβουν μέρος στον «ΗΝΙΟΧΟ 2021» αλλά ήδη έχουν αρχίσει και οι πρώτες πτήσεις προσαρμογής των ιπτάμενων. Χαρακτηριστικό της μεγάλης προσμονής όλων των ξένων αεροπόρων να ξεκινήσει το κύριο μέρος της άσκησης είναι ότι πριν καν προσεγγίσουν τη «φωλιά» του «ΗΝΙΟΧΟΥ» ζητούν να πετάξουν μαζί με τους Έλληνες ιπτάμενους για να μη χάσουν ούτε μια μέρα εκπαίδευσης στους Ελληνικούς ουρανούς μαζί με τα ‘’γεράκια’’ της HAF.

Ο σχεδιασμός του φετινού «ΗΝΙΟΧΟΥ» φαίνεται ότι έχει ακόμη περισσότερα στοιχεία διακλαδικότητας αφού θα είναι πιο έντονη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές η συμμετοχή τόσο Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και επιλεγμένων Μονάδων του Στρατού Ξηράς με αιχμή τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Επιπλέον σε πολλά σενάρια της μεγάλης  άσκησης θα εμπλακεί το σύνολο της Ελληνικής Αεράμυνας η οποία αφορά ραντάρ και αντιαεροπορικά όπλα τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Στρατού Ξηράς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Έλληνες επιτελείς έχουν σχεδιάσει να συμπέσει η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «ΛΑΙΛΑΠΑ 2021» με τον «ΗΝΙΟΧΟ» ώστε να διεξαχθούν μια σειρά από αεροναυτικά σενάρια υψηλής δυσκολίας με συμμετοχή  σημαντικού αριθμού Μονάδων Επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου. Γύρω από την Κρήτη αλλά και στο Μυρτώο Πέλαγος μεγάλοι σχηματισμοί διαφορετικών τύπων μαχητικών  θα προχωρήσουν σε εκπαιδευτικές αποστολές είτε υποστήριξης ναυτικών δυνάμεων είτε κρούσης. Σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών το οποίο θα προσομοιάζει ένα σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων θα κληθούν να εξασκηθούν τόσο οι ιπτάμενοι όσο και τα πληρώματα των Ελληνικών πλοίων. Ανάλογα σενάρια με συμμετοχή Μονάδων του Στρατού Ξηράς έχουν ως στόχο να προάγουν την διακλαδικότητα στην οποία επιμένει συνεχώς ο Αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αφού αποτελεί το «κλειδί» της επιτυχίας στις  πολεμικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει άλλωστε το ΓΕΕΘΑ στην παρουσίαση του «ΗΝΙΟΧΟΥ» αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας όσων συμμετέχουν μέσω της ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.Αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις αντεπίθεσης, επιχειρήσεις αντεπίθεσης επιφανείας με συνδρομή αεροπορικής δύναμης σε χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις αποτελούν τα βασικά σενάρια στα οποία θα επικεντρωθεί η άσκηση.

Το γεγονός ότι στον «ΗΝΙΟΧΟ» συμμετέχουν  τουλάχιστον έξι διαφορετικοί τύποι μαχητικών F-16,F-15, F-18, Rafale, Μirage 2000-5, F-4 μαζί με τα ιπτάμενα ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ αλλά και το μη επανδρωμένο UAV ΜQ-9 δίνει στους Έλληνες επιτελείς τη δυνατότητα να «στήσουν» τα πλέον σύνθετα σενάρια. Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» ο οποίος σχεδιάστηκε από από το ΓΕΑ, τον Αρχηγό του Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη και το σύνολο τον επιχειρησιακών Επιτελών είναι ουσιαστικά «κομμένος και ραμμένος» στις Ελληνικές ανάγκες και κυρίως στις απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουν από τους γείτονες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας έχει αναλάβει τη  εκτέλεση του «ΗΝΙΟΧΟΥ 2021» με τον Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά να έχει συμπεριλάβει όλες τις Πολεμικές Μοίρες της HAF στην άσκηση και κυριολεκτικά το σύνολο των ‘’γερακιών’’ της Πολεμικής Αεροπορίας να εμπλέκεται στα σενάρια που έχουν σχεδιαστεί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις