ΑΜΥΝΑ

Δυναμικά στο παιχνίδι για τις φρεγάτες η Γαλλία - «Δελεαστική» πρόταση με «δώρο» δύο πλοία – Αυτή είναι η πρόταση για τις Belhara

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2021, 10:41
Δυναμικά στο παιχνίδι για τις φρεγάτες η Γαλλία - «Δελεαστική» πρόταση με «δώρο» δύο πλοία – Αυτή είναι η πρόταση για τις Belhara
Facebook Twitter Whatsapp

Το Παρίσι κάνει λόγο για τις πιο σύγχρονες φρεγάτες τελευταίας γενιάς με κατασκευή τριών από τις τέσσερις σε Ελληνικά ναυπηγεία και την πρώτη να μπαίνει σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2025.
 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το «πόκερ» των χωρών έτσι ώστε να υπερυσχήσουν οι προτάσεις τους για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτή τη φορά οι Γάλλοι έδωσαν στη δημοσιότητα την πρότασή τους για τις φρεγάτες Belhara-FDI Hellenic-όπως τις ονομάζουν, την ενδιάμεση λύση που προσφέρουν με μεταχειρισμένα πλοία και  την αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών ΜΕΚΟ.

Μάλιστα το Παρίσι κάνει λόγο για τις πιο σύγχρονες φρεγάτες τελευταίας γενιάς με κατασκευή τριών από τις τέσσερις σε Ελληνικά ναυπηγεία και την πρώτη να μπαίνει σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2025. Η πρόταση γίνεται πιο δελεαστική με την παραχώρηση των φρεγατών «Jean Bart» και «Latouche-Treville» στις αρχές του 2022, αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» σε Ελληνικά ναυπηγεία και συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στο συνολικό πρόγραμμα σε μακροχρόνια βάση τόσο για την κατασκευή όσο και για την συντήρηση των πλοίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η πρώτη FDI HN θα κατασκευαστεί σε Γαλλικά ναυπηγεία ενώ οι υπόλοιπες τρεις στην Ελλάδα. Η υπεροχή των FDI HN στηρίζεται όπως υποστηρίζουν στο πλήρες ψηφιακό ραντάρ SEA FIRE με δυνατότητα επιτήρησης ακόμα και «αόρατων» απειλών όπως UAV. Το δοκιμασμένο σύστημα πυρός με αιχμή τους 32 Aster απέναντι σε υπερηχητικούς πυραύλους αλλά και το διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών SETIS προσφέρουν σύμφωνα με τη Naval Group τον απόλυτο έλεγχο έναντι  όλων των απειλών. Οι Γάλλοι στέκονται ιδιαίτερα και στα ανθυποβρυχιακά συστήματα της FDI-sonar Captas και sonar γάστρας-βραβευμένα ακόμα και από τον 6Ο Στόλο των ΗΠΑ όπως αναφέρουν.

Η Γαλλική πρόταση έρχεται να προστεθεί στους φακέλους τους οποίους ήδη μελετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό με τελευταίους της Αγγλίας με τη  Arrowhead 140 και της Ισπανίας με την F-110. Ενώ αναμένεται η Ιταλική πρόταση για τη φρεγάτα Fremm.  Το Παρίσι δεν δείχνει διατεθειμένο όπως φαίνεται να καταθέσει τα όπλα και ποντάρει πολλά στην στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και στη στήριξη που προσφέρει απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Ως δείγμα γραφής προβάλλει τη συμφωνία για τα Rafale και τη δυνατότητα να ξεπεραστεί με τον ίδιο τρόπο η αδυναμία διακυβερνητικής συμφωνίας G to G με την Αθήνα εξαιτίας της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr