ΑΜΥΝΑ

Κωδικός «Belhara-FDI Hellenic»: Οι δυνατότητες των φρεγατών που προσφέρουν στην Ελλάδα οι Γάλλοι – Πώς αλλάζουν το παιχνίδι

Δημοσίευση 17 Απριλίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 17 Απριλίου 2021, 11:02
Κωδικός «Belhara-FDI Hellenic»: Οι δυνατότητες των φρεγατών που προσφέρουν στην Ελλάδα οι Γάλλοι – Πώς αλλάζουν το παιχνίδι
Facebook Twitter Whatsapp

Το Παρίσι παρουσιάζει την «Made in Greece» πρόταση kαι ξεκαθαρίζουν ότι οι δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες που παραχωρούν δωρεάν είναι πλήρως επιχειρησιακές.
 

Οι καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία που αποτυπώθηκαν και στην ταχύτητα με την οποία «έτρεξε» το πρόγραμμα για τα Rafale έχουν κάνει το Παρίσι ένα από τα φαβορί για το νέο πρόγραμμα που αφορά στην απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών για τον στόλο του ΠΝ.

Οι Γάλλοι της Naval Group έδωσαν στη δημοσιότητα-με πλήρη στοιχεία και λεπτομέρειες-την ανανεωμένη πρόταση που έχουν κάνει προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό για τις φρεγάτες Belhara-FDI Hellenic-όπως τις ονομάζουν, την ενδιάμεση λύση που προσφέρουν με μεταχειρισμένα πλοία και  την αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών ΜΕΚΟ.

Οι Γάλλοι αναφερόμενοι στις FDI HN κάνουν λόγο για τις πιο σύγχρονες φρεγάτες τελευταίας γενιάς με κατασκευή τριών από τις τέσσερις σε Ελληνικά ναυπηγεία και την πρώτη να μπαίνει σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2025, δωρεάν παραχώρηση των φρεγατών «Jean Bart» και «Latouche-Treville» στις αρχές του 2022, αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» σε Ελληνικά ναυπηγεία και συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στο συνολικό πρόγραμμα σε μακροχρόνια βάση τόσο για την κατασκευή όσο και για την συντήρηση των πλοίων.

Φρεγάτες τελευταίας γενιάς

Όπως έγραφε το Newpost.gr οι Γάλλοι αναφερόμενοι στις FDI HN κάνουν λόγο για τις πιο σύγχρονες φρεγάτες τελευταίας γενιάς με κατασκευή τριών από τις τέσσερις σε Ελληνικά ναυπηγεία και την πρώτη να μπαίνει σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2025, δωρεάν παραχώρηση των φρεγατών «Jean Bart» και «Latouche-Treville» στις αρχές του 2022, αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» σε Ελληνικά ναυπηγεία και συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στο συνολικό πρόγραμμα σε μακροχρόνια βάση τόσο για την κατασκευή όσο και για την συντήρηση των πλοίων.

Οι δυνατότητές τους

Η πρώτη FDI HN θα κατασκευαστεί σε Γαλλικά ναυπηγεία ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα είναι «Made in Greece» με τους Γάλλους να δηλώνουν ότι θέλουν να αφήσουν το «αποτύπωμά» τους στη χώρα μας. Παρουσιάζουν στην πρότασή τους τις Belhara ως τις πιο σύγχρονες φρεγάτες που μπορούν να επιτύχουν πλήρη αμυντική κυριαρχία και απόλυτο έλεγχο του θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Η υπεροχή των FDI HN στηρίζεται όπως υποστηρίζουν στο πλήρες ψηφιακό ραντάρ SEA FIRE με δυνατότητα επιτήρησης ακόμα και «αόρατων» απειλών όπως UAV. Το δοκιμασμένο σύστημα πυρός με αιχμή τους 32 Aster απέναντι σε υπερηχητικούς πυραύλους αλλά και το διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών SETIS προσφέρουν σύμφωνα με τη Naval Group τον απόλυτο έλεγχο έναντι  όλων των απειλών. Οι Γάλλοι στέκονται ιδιαίτερα και στα ανθυποβρυχιακά συστήματα της FDI-sonar Captas και sonar γάστρας-βραβευμένα ακόμα και από τον 6Ο Στόλο των ΗΠΑ όπως αναφέρουν.

Το Παρίσι παρουσιάζει την «Made in Greece» πρόταση με προεπιλογή δέκα Ελληνικών εταιριών πέρα από τα ναυπηγεία οι οποίες θα πάρουν κατασκευαστικό έργο εάν κλείσει η συμφωνία. Και ξεκαθαρίζουν ότι οι δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες που παραχωρούν δωρεάν είναι πλήρως επιχειρησιακές.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr