ΑΜΥΝΑ

Νέα «σφήνα» των Γάλλων για τις φρεγάτες του Στόλου - «Εκρηκτικό» πακέτο με εκτοξευτήρες SYLVER 70 για τους «φονικούς» SCALP NAVAL

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 18 Μαΐου 2021, 13:49
Νέα «σφήνα» των Γάλλων για τις φρεγάτες του Στόλου - «Εκρηκτικό» πακέτο με εκτοξευτήρες SYLVER 70 για τους «φονικούς» SCALP NAVAL
Facebook Twitter Whatsapp

Η Naval Group επανήλθε δίνοντας νέα στοιχεία και λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση στις φρεγάτες Belhara τις οποίες προτείνει στο Πολεμικό Ναυτικό.

Νικητές στη «μάχη» για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού προσπαθούν να βγουν οι Γάλλοι που επανέρχονται με νέα πρόταση που στοχεύει στην υψηλή τεχνολογία των φρεγατών Belhara, τις μεγάλες δυνατότητες τόσο στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής όσο και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο αλλά και τον χρόνο παράδοσης του πρώτου πλοίου.

Η Naval Group επανήλθε δίνοντας νέα στοιχεία και λεπτομέρειες για τη διαμόρφωση στις φρεγάτες Belhara τις οποίες προτείνει στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η γαλλική εταιρεία ρίχνει στο τραπέζι  τη δυνατότητα προσθήκης εκτοξευτήρων SYLVER70. SYLVER 70 ουσιαστικά σημαίνει και ταυτόχρονη αποδέσμευση των στρατηγικών βλημάτων SCALP NAVAL με βεληνεκές που ξεπερνά τα 500 χλμ. Όπλα τα οποία μπορούν να στοχοποιήσουν και να πλήξουν high value στόχους «βαθιά» στο εσωτερικό της Τουρκίας και να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες σε υποδομές. Δέλεαρ για το Πολεμικό Ναυτικό αφού οι Μονάδες επιφανείας μετατρέπονται ουσιαστικά σε επιθετικά στρατηγικά οπλικά συστήματα.

Επιπλέον στα «δυνατά» σημεία της Belhara προτάσσονται και οι ανθυποβρυχιακές δυνατότητες με σόναρ τρόπιδας αλλά και ρυμουλκούμενο CAPTAS 4 όπως και η δυνατότητα φιλοξενίας και συνεργασίας με ελικόπτερα S70B αλλά  και MH60R τα οποία θα αποκτήσει το επόμενο διάστημα το Πολεμικό Ναυτικό. Η Naval Group κάνει λόγο για ταχύτατη παράδοση των πλοίων στον Ελληνικό Στόλο με την πρώτη φρεγάτα-η οποία θα κατασκευαστεί στη  Γαλλία-να παραδίδεται το 2025 ενώ οι υπόλοιπες τρεις προβλέπεται να κατασκευαστούν σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Οι Γάλλοι στην πρότασή τους τονίζουν τις υψηλές δυνατότητες που προσφέρει στις Belhara το ραντάρ SEA FIRE με εμβέλεια που υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 400χλμ και ταυτόχρονο εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού στόχων από μαχητικά και UAV μέχρι βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και υπερηχητικούς πυραύλους. Λόγος γίνεται επίσης  για διαμόρφωση με CIWS εγγύς προστασίας με 21 βλήματα RAM κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των επιτελών του Στόλου αφού στην αρχική πρόταση οι Γάλλοι δεν είχαν συμπεριλάβει οπλικό σύστημα εγγύς προστασίας της φρεγάτας.

Όπως ήταν γνωστό, η γαλλική πρόταση προβλέπει ως ενδιάμεση λύση όπως ήδη ήταν γνωστό τις μεταχειρισμένες φρεγάτες AAW JEAN BART και ASW LATOUCHE-TREVILLE. Τα δύο πλοία όπως όμως αναφέρεται πριν παραχωρηθούν δωρεάν στο Πολεμικό Ναυτικό θα περάσουν από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και αναγέννησης προκειμένου να παραδοθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών MEKO θα γίνει από την THALES σε Ελληνικά ναυπηγεία. Επιπλέον στην πρόταση επισημαίνεται η εμπλοκή στο πρόγραμμα μεγάλου αριθμού Ελληνικών εταιρειών με τις οποίες οι κατασκευαστές έχουν ήδη έρθει σε επαφή.

Τόσο η Γαλλική πρόταση όσο και οι υπόλοιπες έχουν ήδη περάσει από το «μικροσκόπιο» των επιτελών του Στόλου και πλέον είναι θέμα εβδομάδων η έκθεση-εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία η οποία θα λάβει όπως έχουμε αναφέρει την οριστική απόφαση. Εκκρεμότητα πάντως παραμένει η απάντηση των Αμερικανών κυρίως σε ότι αφορά την ενδιάμεση λύση με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για συνδυασμό μεταχειρισμένων πλοίων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr