ΑΜΥΝΑ

Φρεγάτες ΠΝ: Κόλπο γκρόσο από τους Γάλλους στο παρά πέντε – Με MICA NG η πρόταση τους - Τι σημαίνει για την αντιαεροπορική άμυνα

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2021, 14:05
Φρεγάτες ΠΝ: Κόλπο γκρόσο από τους Γάλλους στο παρά πέντε – Με MICA NG η πρόταση τους - Τι σημαίνει για την αντιαεροπορική άμυνα
Facebook Twitter Whatsapp

Επιβεβαιώνεται πως τα κελιά κάθετης εκτόξευσης Sylver της FDI θα φέρουν και αντιαεροπορικούς πυραύλους MICA NG (με εμβέλεια 40 χιλιομέτρων σύμφωνα με την κατασκευάστρια MBDA) επιτρέποντας συνδυασμό φόρτων για πολυστρωματική άμυνα.

Διακαώς φαίνεται πως επιθυμούν οι Γάλλοι να υπογράψουν ένα ακόμα συμβόλαιο με την Ελλάδα μετά από εκείνο για τα Rafale. Η Naval Group κατέθεσε στο Πολεμικό Ναυτικό νέα πρόταση για το πρόγραμμα προμήθειας των νέων φρεγατών αλλά και όλο το υπόλοιπο «πακέτο» αναβάθμισης των ΜΕΚΟ και των πλοίων ενδιάμεσης λύσης.

Σύμφωνα με το Naval Group, η πρόταση για τέσσερις φρεγάτες FDI HN (Hellenique) αφορά ένα σκάφος με 32 βλήματα Aster (15 ή/και 30) ή με συνδυασμό Aster και  MICA NG, ένα RAM 21 πυραύλων, 8 αντιπλοϊκούς Exocet MM 40B3, εκτοξευτές τορπιλών MU 90 και πυροβόλο 76 mm. Η διαφορά εδώ είναι ότι επιβεβαιώνεται πως τα κελιά κάθετης εκτόξευσης Sylver της FDI θα φέρουν και αντιαεροπορικούς πυραύλους MICA NG (με εμβέλεια 40 χιλιομέτρων σύμφωνα με την κατασκευάστρια MBDA) επιτρέποντας  συνδυασμό φόρτων για πολυστρωματική άμυνα. Για την ώρα παραμένει ασαφές σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή η ενσωμάτωση των MICA NG (αν έχει δηλαδή ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και οι δοκιμές) ενώ -με επιφύλαξη – αναφέρουμε πως κάθε κελί κάθετης εκτόξευσης Sylver 50 θα μπορεί να δεχθεί 2 πυραύλους.

Επίσης η FDI μπορεί να εξοπλιστεί και με βλήματα SCALP Naval, εφόσον το Πολεμικό Ναυτικό το επιθυμεί. Πρόκειται για ένα υποστρατηγικό όπλο που προσφέρει στην Ελλάδα αξιοσημείωτες δυνατότητες.

Στο θέμα τώρα της κατασκευής, η πρόταση του ομίλου Naval μιλά για κατασκευή στη Γαλλία της πρώτης φρεγάτας με παράδοση το 2025 και των υπολοίπων σε ελληνικά ναυπηγεία. Όπως αναφέρεται «οι φρεγάτες θα κατασκευασθούν με συμπαραγωγή  στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της 1ης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποιήση για την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή 3 φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτό θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του ΠΝ και σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία όπως και εκατοντάδες θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα στην χώρα».

Μάλιστα τονίζεται πως η εγχώρια κατασκευή  θα ανάπτυξει νέες  δυνατότητες  στην ελληνική βιομηχανία, με μεταφορά τεχνογνωσίας και με μεγιστοποίηση εγχώριας υποστήριξης και συντήρησης των FDI HN τα επόμενα 40 χρόνια.
Η ενδιάμεση λύση που προτείνεται είναι ήδη γνωστή, δηλαδή η γρήγορη (εντός του 2022) διάθεση της αντιαεροπορικής φρεγάτας Jean Bart και της ανθυποβρυχιακής Latouche-Tréville.

Για τον εκσυχρονισμό των ΜΕΚΟ η πρόταση χαρακτηρίζεται από τη Naval ως «χωρίς ρίσκο» καθώς θα συνδυάσει συστήματα της Thales, ενώ προβλέπεται να γίνει στην Ελλάδα και με συμμετοχή εγχώριων εταίρων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr