ΑΜΥΝΑ

Μήνυμα εξωστρέφειας και αυτοπεποίθησης με το βλέμμα στην Άγκυρα: Ελληνικά «φτερά» σκέπασαν τη Σαουδική Αραβία

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2021, 11:04
Μήνυμα εξωστρέφειας και αυτοπεποίθησης με το βλέμμα στην Άγκυρα: Ελληνικά «φτερά» σκέπασαν τη Σαουδική Αραβία
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα εποχή στις στρατιωτικές σχέσεις της Αθήνας με το Ριάντ. Στόχος η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Τα φτερά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «σκέπασαν» για πρώτη φορά τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα του Περσικού κόλπου.Η μεταστάθμευση τεσσάρων μαχητικών F-16 από την 341 Μοίρα ‘’ΒΕΛΟΣ’’ στη Σαουδική Αραβία και η ταυτόχρονη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ουσιαστικά σηματοδοτεί τη νέα εποχή στις στρατιωτικές σχέσεις της Αθήνας με το Ριάντ. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο η μεταστάθμευση στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα των αεροσκαφών F-15 της Saudi Air Force και η συνεκπαίδευση για δύο εβδομάδες με τα ‘’γεράκια’’ της HAF.

Τα τέσσερα Ελληνικά μαχητικά F-16 block 50 βαμμένα με τους χαρακτηριστικούς τέσσερις ‘’Άσσους’’ σήμα της Μοίρας ‘’ΒΕΛΟΣ’’ αλλά και C-13O της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν για την Σαουδική Αραβία και την αεροπορική βάση King Faisal. Η Ελληνική αποστολή αποτελείται από δέκα ιπτάμενους και μεγάλο αριθμό τεχνικών οι οποίοι θα υποστηρίξουν τα αεροσκάφη της HAF. Θα συμμετέχουν μαζί με τα μαχητικά της SaudiAir Force-F-15,Eurofighter και Tornado- στην αεροπορική άσκηση Falcon Eye 2 η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο σχεδόν το FIR της Σαουδικής Αραβίας.

Για πρώτη φορά οι Έλληνες ‘’Άσσοι’’ είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον πάνω από την έρημο έως και τον Περσικό κόλπο μακριά από το Αιγαίο και τα Ελληνικά βουνά. Με μια ιδιαίτερα ισχυρή πολεμική αεροπορία οργανωμένη στα Αμερικανικά πρότυπα η οποία δείχνει μεγάλη διάθεση να αναπτύξει σχέσεις με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’. Άλλωστε η φήμη της HAF είναι παγκοσμίως γνωστή και φυσικά οι Σαουδάραβες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι τον περασμένο Μάρτιο γιατί η Πολεμική Αεροπορία θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων.

Εξειδικευμένη η 341 Πολεμική Μοίρα ‘’ΒΕΛΟΣ’’ σε αποστολές κρούσης της εχθρικής αεράμυνας με τα ειδικά όπλα που διαθέτει και κυρίως το AGM-88B HARM θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί μαζί με τους Σαουδάραβες με ορμητήριο τη βάση King Faisal κοντά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Ιορδανία.

Η Ελληνική αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής από τους Σαουδάραβες όπως άλλωστε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι ο πρώτος Έλληνας ΑΓΕΕΘΑ που επισκέπτεται το Ριάντ. Συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Στρατηγό Fayyad bin Hammed Al-Ruwaili ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο έχει επισκεφθεί τη Σούδα.

Στόχος του Ελληνικού επιτελείου είναι η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Είναι πιθανό μεταξύ άλλων να δούμε τον επόμενο χρόνο μαχητικά από τη Σαουδική Αραβία να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή RED FLAG την αναβαθμισμένη πολυεθνική άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 2022’’.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr