ΑΜΥΝΑ

«Χαλύβδινοι θώρακες» στην πρώτη γραμμή αποτροπής -Εντυπωσιάζουν οι Έλληνες αρματιστές -Στο στόχαστρο το Ισραηλινό «Trophy»

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 31 Μαΐου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 31 Μαΐου 2021, 21:16
«Χαλύβδινοι θώρακες» στην πρώτη γραμμή αποτροπής -Εντυπωσιάζουν οι Έλληνες αρματιστές -Στο στόχαστρο το Ισραηλινό «Trophy»
Facebook Twitter Whatsapp

Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των «μαύρων» Μονάδων προβλέπει μεταξύ άλλων και διαγωνισμούς όπως ο Εθνικός διαγωνισμός μεταξύ ουλαμών ο οποίος πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου στους πρόποδες του Ολύμπου.

Οι εικόνες αλλά και οι πληροφορίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Το επίπεδο των Ελλήνων «μαυροσκούφηδων» που στελεχώνουν τις Μονάδες τεθωρακισμένων τόσο στον Έβρο και τα νησιά όσο και στις υπόλοιπες σε Θράκη και Μακεδονία έχει εκτιναχθεί κατακόρυφα και αποτελεί εγγύηση για την υψηλή αποτρεπτική ισχύ που έχουν οι «χαλύβδινοι θώρακες» στην άμυνα της χώρας. Η πλήρης αξιοποίηση των σύγχρονων Leopard 2, τόσο των Α4 όσο και των HEL, η άριστη γνώση των Leopard A5 αλλά και η αξιοπιστία των Μ48Molf που έχουν αναπτυχθεί στα νησιά καθιστούν το τεθωρακισμένο δυναμικό του Στρατού Ξηράς ως την αιχμή του δόρατος της χερσαίας ισχύος.

Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των «μαύρων» Μονάδων προβλέπει μεταξύ άλλων και διαγωνισμούς όπως ο Εθνικός διαγωνισμός μεταξύ ουλαμών ο οποίος πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα  στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου στους πρόποδες του Ολύμπου. Εκεί όπου 20 Leopard και 80 αρματιστές έδωσαν «μάχη» για να επικρατήσουν οι καλύτεροι σε μια δοκιμασία μιας εβδομάδας που τα είχε όλα. Βολές εν κινήσει απέναντι σε σταθερούς και κινούμενους στόχους, αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, προσδιορισμό αποστάσεων στόχων, αίτηση πυρών πυροβολικού αλλά και συντήρηση άρματος όπως και επίπονες σωματικές δοκιμασίες.

Πρώτη στο διαγωνισμό έκοψε το νήμα με μικρή διαφορά η 50η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων από το Σουφλί και ακολούθησαν η 26 ΕΜΑ από το Λιτόχωρο και η 34 ΕΜΑ από την Άσσηρο Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η εντυπωσιακή παρουσία των Ελλήνων «τεθωρακισμένων» στην κοινή άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021» με το τελικό της στάδιο να πραγματοποιείται στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Και εκεί με βολές ακριβείας τα Ελληνικά πληρώματα προκάλεσαν τον θαυμασμό του Αμερικανού Διοικητή στην Ευρώπη Christopher Cavoli ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΣ «μαυροσκούφη» Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση.

Εικόνες όμως από εκπαιδευτικές δραστηριότητες των τεθωρακισμένων Μονάδων στα νησιά του Αιγαίου στο πλαίσιο ασκήσεων της ΑΣΔΕΝ έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ με τα «φορτωμένα» μεν από χρόνια Μ48 MOLF να αποδεικνύουν ότι αποτελούν παράδειγμα αξιοπιστίας. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για αναβαθμισμένη εκπαίδευση των Μονάδων Τεθωρακισμένων το επόμενο διάστημα ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ σχεδιάζουν μια σειρά κοινών δραστηριοτήτων με συμμαχικές χώρες εντός και εκτός συνόρων. Μέσα στον επόμενο μήνα ουλαμός αρμάτων μάχης αναμένεται να μετασταθμεύσει στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στο Novo Selo προκειμένου να λάβει μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ «StrikeBack 2021». Το προσεχές Φθινόπωρο προγραμματίζεται στη Θράκη κοινή συνεκπαίδευση και αρματομαχίες στην οποία πλην των Αμερικανών φέτος έχουν προσκληθεί και οι Γάλλοι.Αναμένεται μάλιστα να φέρουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα άρματα μάχης Leclerc τα οποία θα εκπαιδευτούν και θα διαγωνιστούν μαζί με τα Ελληνικά Leopard και τα Abrams των ΗΠΑ.

Eκτός όμως από την εντατική εκπαίδευση στον σχεδιασμό του ΓΕΣ βρίσκεται για το επόμενο διάστημα και ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης με τοποθέτηση ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας. Στο στόχαστρο βρίσκεται το Ισραηλινό σύστημα ‘’Trophy’’ το οποίο χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια με απόλυτη επιτυχία οι Ισραηλινές δυνάμεις στα άρματα μάχης Merkava. Το ‘’Trophy’’ έχει ήδη παρουσιαστεί στους επιτελείς του ΓΕΣ και  προορίζεται για τα άρματα Leopard 2A4 και Leopard HEL.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr