current views are: 14

5 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση17:03

Tα πρώτα «πυρά» στη «ναυμαχία» για τις φρεγάτες – «Κόπηκε» η Ισπανική F-110 – Προβάδισμα των Ολλανδών – Στα χέρια του πρωθυπουργού η αξιολόγηση

Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία παίρνουν το ‘’πράσινο’’ φως ενώ απουσιάζει η Ισπανία. 

Δημοσίευση 17:03’

Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία παίρνουν το ‘’πράσινο’’ φως ενώ απουσιάζει η Ισπανία. 

Τα πρώτα «πυρά’» στη μεγάλη ‘«ναυμαχία’» για τις καινούργιες φρεγάτες του Στόλου είναι γεγονός με πρώτη «απώλεια» τις Ισπανικές φρεγάτες F-110. Το Πολεμικό Ναυτικό αξιολόγησε με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια και το πρωί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρέδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την short list για τις προτάσεις οι οποίες προκρίνονται στον επόμενο ‘’γύρο’’.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ η λίστα των κρατών αναγράφεται με αλφαβητική σειρά. Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία παίρνουν το ‘’πράσινο’’ φως ενώ απουσιάζει η Ισπανία παρά το γεγονός ότι το πλοίο το οποίο πρότεινε, η φρεγάτα F-110 εμφανιζόταν εξαιτίας της διαμόρφωσης που είχε-παρέπεμπε σε ένα μικρό αντιτορπιλικό- ως μια εκ των ισχυρότερων υποψηφιοτήτων. Όμως το μεγάλο κόστος, ο χρόνος παράδοσης αλλά και το ‘’φλερτ’’ των Ισπανών με την Τουρκία που εκδηλώθηκε με την κατασκευή του ελικοπτεροφόρου Anadolu φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ‘’κόκκινη κάρτα’’ που έβγαλε το Πολεμικό Ναυτικό.

Αν και στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε με αλφαβητική σειρά τη λίστα των κρατών για τα πλοία των οποίων θα ‘’εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης’’ η αξιολόγηση που έγινε το Πολεμικό Ναυτικό σε όλες τις προτάσεις είχε κατάταξη έχοντας στην κορυφή τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες. Όλα τα πλοία τα οποία ‘’προκρίθηκαν’’ πέρασαν από το ‘’μικροσκόπιο’’ της επιτροπής του Πολεμικού Ναυτικού και βαθμολογήθηκαν με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια αλλά και με άλλα δεδομένα όπως ο χρόνος παράδοσης, η αξιοπιστία του κατασκευαστή και φυσικά το κόστος αν και οι τιμές δεν είναι οι τελικές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά η Ολλανδική πρόταση δείχνει ότι σε πρώτη φάση έχει μικρό πλεονέκτημα με τις υπόλοιπες όμως να βρίσκονται σε απόσταση ‘’ανατροπής’’. Το χαμηλό κόστος για τέσσερις πολύ ισχυρές και σύγχρονες φρεγάτες όπως οι SIGMA, o γρήγορος χρόνος παράδοσης και η πλέον ενδιαφέρουσα για το ΠΝ ενδιάμεση λύση που αφορά είτε τις μεταχειρισμένες φρεγάτες ‘’Μ’’ είτε καινούργιες κορβέτες SIGMA δίνουν ‘’πόντους’’ στους Ολλανδούς. Όμως για διαφορετικούς λόγους και οι υπόλοιπες προτάσεις μπορούν να πάρουν προβάδισμα το επόμενο διάστημα εάν προκύψουν θετικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε αναλυτικά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Και εξέφρασε τη διάθεση να προχωρήσει το πρόγραμμα το οποίο ο ίδιος άλλωστε είχε εξαγγείλει. Με πλήρη γνώση της πρώτης αξιολόγησης των προτάσεων από το Πολεμικό Ναυτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα τις επόμενες εβδομάδες και ειδικά κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους ηγέτες των κρατών τα οποία διεκδικούν το πρόγραμμα κόστους 5 δις ευρώ για τις νέες φρεγάτες του Στόλου.

Και εκεί κανένας δεν μπορεί να απορρίψει το ενδεχόμενο ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία με μια εντυπωσιακή ‘’ρελάνς’’ να περάσουν μπροστά στην ‘’κούρσα’’ και να κόψουν πρώτες το νήμα. Επιπλέον κανένας δεν μπορεί να υποτιμήσει ισχυρά πλοία όπως οι Ιταλικές Fremm-έχουν μπει δυνατά στη μάχη- οι Γερμανικές A200/A300 και φυσικά οι Αγγλικές Arrowhead140 που διεκδικούν με μια συνολικά δελεαστική πρόταση.Ουσιαστικά η ‘’ναυμαχία’’ μόλις ξεκίνησε και όπως φαίνεται τα ‘’προκριματικά’’ θα ακολουθήσουν οι ‘’ημιτελικοί’’ με τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες να παραμένουν στη μάχη και τις πιο αδύναμες να μένουν εκτός όπως έγινε άλλωστε σε πρώτη φάση με την Ισπανική πρόταση.


σχετικα αρθρα