ΑΜΥΝΑ

Η «ναυμαχία» για τις φρεγάτες: «Βυθίστηκαν» ήδη οι ισπανικές – Στα χέρια Μητσοτάκη η «short list» - Η εξίσωση και η διπλωματική διάσταση

Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2021, 07:06
Η «ναυμαχία» για τις φρεγάτες: «Βυθίστηκαν» ήδη οι ισπανικές – Στα χέρια Μητσοτάκη η «short list» - Η εξίσωση και η διπλωματική διάσταση
Facebook Twitter Whatsapp

Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία παίρνουν το ‘’πράσινο’’ φως ενώ από τη συνέχεια απουσιάζει η Ισπανία. Η διπλωματική διάσταση της δύσκολης εξίσωσης.

Οι πρώτες απώλειες στην κούρσα για τις επόμενες ελληνικές φρεγάτες είναι γεγονός καθώς οι ισπανικές F-110 βγήκαν εκτός. Το Πολεμικό Ναυτικό αξιολόγησε με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια και το πρωί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρέδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την short list για τις προτάσεις οι οποίες προκρίνονται στον επόμενο ‘’γύρο’’.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ η λίστα των κρατών αναγράφεται με αλφαβητική σειρά. Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία παίρνουν το ‘’πράσινο’’ φως ενώ απουσιάζει η Ισπανία παρά το γεγονός ότι το πλοίο το οποίο πρότεινε, η φρεγάτα F-110 εμφανιζόταν εξαιτίας της διαμόρφωσης που είχε-παρέπεμπε σε ένα μικρό αντιτορπιλικό- ως μια εκ των ισχυρότερων υποψηφιοτήτων. Όμως το μεγάλο κόστος, ο χρόνος παράδοσης αλλά και το ‘’φλερτ’’ των Ισπανών με την Τουρκία που εκδηλώθηκε με την κατασκευή του ελικοπτεροφόρου Anadolu φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ‘’κόκκινη κάρτα’’ που έβγαλε το Πολεμικό Ναυτικό.

Αν και στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε με αλφαβητική σειρά τη λίστα των κρατών για τα πλοία των οποίων θα ‘’εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης’’ η αξιολόγηση που έγινε το Πολεμικό Ναυτικό σε όλες τις προτάσεις είχε κατάταξη έχοντας στην κορυφή τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες. Όλα τα πλοία τα οποία ‘’προκρίθηκαν’’ πέρασαν από το ‘’μικροσκόπιο’’ της επιτροπής του Πολεμικού Ναυτικού και βαθμολογήθηκαν με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια αλλά και με άλλα δεδομένα όπως ο χρόνος παράδοσης, η αξιοπιστία του κατασκευαστή και φυσικά το κόστος αν και οι τιμές δεν είναι οι τελικές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά η Ολλανδική πρόταση δείχνει ότι σε πρώτη φάση έχει μικρό πλεονέκτημα με τις υπόλοιπες όμως να βρίσκονται σε απόσταση ‘’ανατροπής’’. Το χαμηλό κόστος για τέσσερις πολύ ισχυρές και σύγχρονες φρεγάτες όπως οι SIGMA, o γρήγορος χρόνος παράδοσης και η πλέον ενδιαφέρουσα για το ΠΝ ενδιάμεση λύση που αφορά είτε τις μεταχειρισμένες φρεγάτες ‘’Μ’’ είτε καινούργιες κορβέτες SIGMA δίνουν ‘’πόντους’’ στους Ολλανδούς. Όμως για διαφορετικούς λόγους και οι υπόλοιπες προτάσεις μπορούν να πάρουν προβάδισμα το επόμενο διάστημα εάν προκύψουν θετικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε αναλυτικά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Και εξέφρασε τη διάθεση να προχωρήσει το πρόγραμμα το οποίο ο ίδιος άλλωστε είχε εξαγγείλει. Με πλήρη γνώση της πρώτης αξιολόγησης των προτάσεων από το Πολεμικό Ναυτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα τις επόμενες εβδομάδες και ειδικά κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους ηγέτες των κρατών τα οποία διεκδικούν το πρόγραμμα κόστους 5 δις ευρώ για τις νέες φρεγάτες του Στόλου.

Και εκεί κανένας δεν μπορεί να απορρίψει το ενδεχόμενο ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία με μια εντυπωσιακή ‘’ρελάνς’’ να περάσουν μπροστά στην ‘’κούρσα’’ και να κόψουν πρώτες το νήμα. Επιπλέον κανένας δεν μπορεί να υποτιμήσει ισχυρά πλοία όπως οι Ιταλικές Fremm-έχουν μπει δυνατά στη μάχη- οι Γερμανικές A200/A300 και φυσικά οι Αγγλικές Arrowhead140 που διεκδικούν με μια συνολικά δελεαστική πρόταση.Ουσιαστικά η ‘’ναυμαχία’’ μόλις ξεκίνησε και όπως φαίνεται τα ‘’προκριματικά’’ θα ακολουθήσουν οι ‘’ημιτελικοί’’ με τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες να παραμένουν στη μάχη και τις πιο αδύναμες να μένουν εκτός όπως έγινε άλλωστε σε πρώτη φάση με την Ισπανική πρόταση.

Η εξίσωση των φρεγατών και η διπλωματία

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας για τη λήψη οριστικών αποφάσεων στο ζήτημα των νέων φρεγατών θα πρέπει να σημειωθεί μια ιδιαιτέρως κρίσιμη λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ,ετά την τελευταία αμερικανική πρόταση (αυτή που κατέθεσε προ δεκαημέρου ο υποναύαρχος Φράνσις Μόρλεϊ, διευθυντής Εξοπλιστικών Εξωτερικού του Ναυτικού των ΗΠΑ), το Π.Ν. επέστρεψε με νέα επιστολή με την οποία προσθέτει νέες απαιτήσεις και ζητεί περισσότερα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι από την αμερικανική πλευρά θα πρέπει να γίνουν διαδικασίες για τη συγγραφή νέας LOR, η οποία, δεδομένου ότι απαιτείται έγκριση από το Κογκρέσο, δεν μπορεί να παραδοθεί πριν από το φθινόπωρο.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίες και για συζητήσεις για τις φρεγάτες.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους επιτελείς του Π.Ν. στεγνή τεχνοκρατική λογική στις προτάσεις τους, είναι απολύτως σαφές ότι σε πολιτικό επίπεδο πάντα διαδραματίζονται ευρύτερες συζητήσεις που αφορούν τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και το μέλλον του Στόλου, πέρα από τα στενά όρια των τεσσάρων φρεγατών που βρίσκονται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι σε χαμηλότερο επίπεδο, υπουργών Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς, Παρλί θα συζητήσουν την ερχόμενη Παρασκευή και για τις φρεγάτες, παρά το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση οι δύο πλευρές έχουν ήδη αρκετά θέματα να διευθετήσουν, μεταξύ άλλων την άφιξη των πρώτων μαχητικών τύπου Rafale στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr